Bill Clinton va apărea pe lista de asociați ai lui Jeffrey Epstein care va publicată săptămâna viitoare

31 Dec 2023
Bill Clinton va apărea pe lista de asociați ai lui Jeffrey Epstein care va publicată săptămâna viitoare

Fostul președinte Clinton, Prințul Andrew și alții se așteapta să fie numiți, scrie ABCNews

Sute de dosare sigilate în justiție referitoare la  infractorul sexual Jeffrey Epstein urmează să fie făcute publice săptămâna aceasta și se așteaptă să apară în documente mai multe nume proeminente, inclusiv prințul Andrew al Marii Britanii și fostul președinte Bill Clinton.

Judecătoarea de district din SUA, Loretta Preska, a decis la începutul acestei luni că nu există nicio justificare legală pentru a continua să ascundă numele fostului președinte și peste 150 de nume ale altor persoane menționate în înregistrări. Preska a ordonat ca desigilarea să înceapă după 1 ianuarie.

Documentele provin dintr-un proces civil din 2015 centrat pe acuzații conform cărora iubita lui Epstein, Ghislaine Maxwell, a facilitat abuzul sexual asupra Virginiei Giuffre, o presupusă victimă a traficului. Giuffre i-a acuzat și pe Epstein și Maxwell că au îndrumat-o să facă sex cu Prințul Andrew și cu alți bărbați proeminenți. Prințul Andrew a negat acuzațiile și a susținut că nu își amintește că a întâlnit-o vreodată pe Giuffre. Ulterior, el a câstigat un proces pe care ea l-a intentat împotriva lui.

Majoritatea numelor proeminente care apar în documente sunt deja asociate într-un fel cu Epstein; pentru acuzații de fapte greșite, pentru că a lucrat pentru Epstein, a zburat în avioanele sale sau i-a vizitat casele. Unele au fost menționate în timpul procesului penal al lui Maxwell din 2021. În unele cazuri, singurele apariții ale numelor sunt în listele potențiale de martori sau în termeni propuși pentru căutări în înregistrări electronice.

În timp ce acuzațiile lui Giuffre împotriva Prințului Andrew și negările sale au fost raportate pe scară largă în întreaga lume, se așteaptă că zeci de înregistrări sigilate vor conține detalii suplimentare de la un martor care a mărturisit că a fost cu Prințul Andrew, Maxwell și Giuffre pe atunci în vârsta de17 ani, la vila lui Epstein din New York. Giuffre a susținut că adunarea, în 2001, a fost una dintre ocaziile în care i s-a ordonat să facă sex cu Andrew.

Giuffre nu a făcut acuzații de fapte greșite din partea lui Clinton și nu există nicio indicație că înregistrările sigilate conțin dovezi ale unui comportament ilegal al lui Clinton. Dar afirmația lui Giuffre că l-a întâlnit pe fostul președinte pe insula privată a lui Epstein din Caraibe a apărut ca o problemă controversată în litigiu, care a fost soluționat în 2017. Maxwell a susținut că Clinton nu a fost niciodată la Little St. James -- așa cum era cunoscută insula lui Epstein -- și a atacat afirmația lui Giuffre ca o născocire care i-a spulberat credibilitatea.

Jurnalele personale de zbor ținute de unul dintre piloții lui Epstein -- care au apărut în procese separate împotriva lui Epstein -- au arătat că Clinton și anturajul său au zburat mult cu jumbo-jetul lui Epstein către destinații internaționale precum Paris, Bangkok și Brunei în 2002 și 2003. Dar niciuna dintre înregistrările disponibile nu l-a inclus pe fostul președinte într-o călătorie pe insula lui Epstein.

Documentele instanței care urmează să fie desigilate în această săptămână reprezintă a opta și probabil ultima rundă de înregistrări de desigilare din acest caz, de când Miami Herald a intervenit pentru acces la înregistrări în 2018. Articolele desigilate anterior includeau mai multe transcrieri ale depunerii lui Maxwell și Giuffre, împreună cu acuzații sub juramânt, dar nedovedite, că Epstein și Maxwell au îndrumat-o pe Giuffre să facă sex cu mai mulți bărbați cunoscuți, inclusiv fostul lider al majorității din Senat George Mitchell, managerul miliardarului de fonduri speculative Glenn Dubin și alții.

Maxwell a negat acuzațiile, la fel ca toți bărbații identificați de Giuffre atunci când numele lor au apărut.

Acest lot va implica numele altor asociați ai lui Epstein, presupuși autori, presupuși co-conspiratori, presupuse victime, martori și foști angajați Epstein. Câțiva dintre cei menționați în documente sunt acum decedați.

Fostul președinte Clinton, despre care ABC News a aflat că este identificat drept „Doe 36”, este menționat în mai mult de cincizeci de dosare redactate, potrivit înregistrărilor instanței. Câteva dintre aceste intrări sigilate sau redactate sunt concentrate pe un efort al avocaților lui Giuffre la mijlocul anului 2016 de a cita președintele democrat în două mandate pentru mărturie de depunere despre relația sa cu Epstein.

Potrivit unor porțiuni din dosarul instanței care nu au fost sigilate, echipa juridică a lui Giuffre a inițiat discuții informale cu avocații pentru martorul nenumit pe atunci, pe 9 iunie 2016. Asta a fost la câteva zile după ce soția fostului președinte, Hillary Clinton, a câștigat nominalizarea democrată pentru presedinte.

Asocierea lui Clinton cu Epstein a fost remarcată public pentru prima dată în 2002, după ce reporterii au aflat despre călătoria fostului președinte în acel an cu avionul misterios al multimilionarului pentru o misiune umanitară în mai multe națiuni africane. Clinton a declarat pentru revista New York, printr-un purtător de cuvânt de la acea vreme, că „Jeffrey este atât un finanțator de mare succes, cât și un filantrop dedicat, cu un simț acut al piețelor globale și o cunoaștere aprofundată a științei secolului XXI”.

„Am apreciat în mod deosebit intuițiile și generozitatea lui în timpul recentei călătorii în Africa pentru a lucra la democratizare, împuternicirea celor săraci, serviciul cetățenilor și combaterea HIV/SIDA”, se spune în declarație.

Reprezentanții lui Clinton au spus că fostul președinte a întrerupt contactul cu Epstein în 2005, înainte ca finanțatorul să fie investigat în Palm Beach, Florida, pentru că ar fi atras fete minore la vila sa de pe litoral pentru masaje ilegale, sexualizate.

După arestarea lui Epstein pentru trafic sexual de copii în 2019, un purtător de cuvânt al lui Clinton, Angel Ureña, a declarat într-o declarație că fostul președinte „nu știe nimic” despre crimele lui Epstein. „Nu a vorbit cu Epstein de peste un deceniu”, a adăugat declarația, „și nu a fost niciodată pe insula Little St. James, ferma lui Epstein din New Mexico sau reședința lui din Florida”.

Raportările ulterioare după moartea lui Epstein au dezvăluit că Epstein și Maxwell au participat la o recepție din 1993 pentru donatorii Asociației non-profit de istorie a Casei Albe. Perechea zâmbitoare este văzută întâmpinându-l pe președinte la Casa Albă în fotografii dezgropate din arhivele Bibliotecii Prezidențiale Clinton din Arkansas.

Giuffre, acum o mamă de 40 de ani care locuiește în Australia, a depus acțiunea împotriva lui Maxwell în septembrie 2015, susținând că fosta socialistă britanică a defăimat-o atunci când publicistul ei a emis o declarație referindu-se la acuzațiile lui Giuffre drept „minciuni evidente”.

O parte substanțială din dosarele din dosar au fost plasate inițial sub sigiliu sau cu redactări în temeiul ordinelor judecătorești cuprinzătoare menite să protejeze identitățile presupuselor victime, ale persoanelor care nu sunt acuzate de fapte greșite și ale „terților absenți” care se confruntă cu acuzații care ar putea „implica și, potențial, să pătrundă iremediabil în viața privată a persoanelor care nu sunt prezente” în fața instanței.

În dimineața după ce primul set de documente a fost desigilat de o curte federală de apel în 2019, Epstein a murit spânzurat în celula sa din închisoarea din Manhattan, unde era ținut în așteptarea procesului, sub acuzația de trafic sexual de copii și conspirație. Medicul legist din New York a considerat moartea o sinucidere și un raport al inspectorului general al Departamentului de Justiție a fost de acord cu această decizie.

Maxwell a fost condamnată în 2021 pentru cinci din șase capete de acuzare legate de abuzul și traficul de fete minore. După verdict, avocații lui Maxwell au citat legătura ei cu activitatea caritabilă a fostului președinte Clinton ca parte a efortului ei pentru o pedeapsă redusă, inclusiv o pretenție de „a ajuta la dezvoltarea Inițiativei Globale Clinton”, potrivit unei note de condamnare depuse la tribunal.

Maxwell a fost condamnata la 20 de ani de închisoare dar în prezent face apel.

Alte stiri din Externe

Ultima oră