Bild: Afirmațiile Kievului că ar fi recuperat o cutie cu dinți de aur "smulși de ruși" sunt false

06 Oct 2022
Bild: Afirmațiile Kievului că ar fi recuperat o cutie cu dinți de aur "smulși de ruși" sunt false

În urmă cu 2 zile, Ministerul Ucrainean al Apărării a publicat o fotografie cu o cutie cu dinți care ar fi fost dovada că un mini Auschwitz a fost organizat de ruși în teritoriile eliberate de Ucraina în jurul Harkovului. Ziarul Bild  a investigat și l-a găsit pe stomatolog în orășelul în care a fost făcută fotografia iar aceștia ar fi de fapt dinții pe care i-a extras în cabinetul său de stomatologie de-a lungul carierei.

O fotografie a arătat o cutie plină cu coroane dentare lângă o mască de gaz. Ministerul ucrainean al Apărării a distribuit fotografia cu legenda: „O cameră de tortură în Pisky-Radkivski. 2 fotografii. O mască de gaz pusă pe capul unei victime care a fost acoperită cu o cârpă mocnind și îngropată de vie. Și o cutie de coroane dentare de aur. Un mini Auschwitz.”

Mass-media internațională, cum ar fi „The Telegraph” britanic, a preluat presupunerea nedovedită că dinții provin din camerele de tortură rusești.

„Acești dinți arată ca cei din colecția mea care a fost jefuită aici”, a spus Serghei (60 de ani), căruia BILD i-a arătat fotografia ministerului ucrainean. „Sunt singurul dentist de aici. Deci, dacă au fost găsiți aici, trebuie să fie ai mei.”

Doctorul bănuiește că rușii au furat dinții pentru că credeau că sunt aur adevărat (de fapt este oțel inoxidabil) și pentru a-i intimida pe ucraineni. „Locuitorii din apropiere mi-au raportat că rușii se pare că au folosit asta pentru a speria oamenii”, a spus Serghei.

Când a fost întrebat dacă coroanele ar fi putut veni de la oameni morți, dentistul a spus: „O, Doamne, nu! Ei provin de la oameni pe care i-am tratat de-a lungul anilor. Am scos acei dinți pentru că erau stricați.”

„În 30 de ani am îndepărtat zeci de mii de dinți, aceasta este doar o fracțiune din ei. Uneori scot de la cinci până la opt dinți pe zi, iar asta se întâmplă în 33 de ani de practică.”

Nu este clar de unde provine masca de gaz din fotografia distribuită pe internet. Dar un lucru este cert: în sat se practica torturi crude, ca în multe alte locuri ocupate de ruși. Mai mulți locuitori au declarat pentru BILD că au tot auzit strigăte de ajutor din diferite clădiri.

Volodya (46 de ani) a fost una dintre victimele torturii soldaților ruși în Pisky-Radkivski, un vecin denunțându-l ca fiind pro-ucrainean. Volodya: „M-au luat cu ei. Când am fost bătut, mi-au spus: „Dacă nu lucrezi cu noi, te împușcăm în picioare și gata”. Iar celălalt a spus: „De ce să-l împușcăm în picioare, va trebui să ne descurcăm cu el ca și celălalt”. Și camera, acoperișul camerei, era plină de găuri de gloanțe. Cred că au vrut să-i sperie pe cei care au venit înaintea mea.”

Andrey (46 de ani) a fost ținut de ruși săptămâni întregi. „În curtea noastră au venit vreo opt persoane. Doi au verificat hârtiile. L-am primit înapoi, dar soțul meu a fost luat imediat pentru că era pe listă.” a declarat soția sa Olga pentru BILD

Timp de cinci zile, soldații ruși l-au ținut într-o pivniță, l-au bătut și l-au dus în alte orașe și sate. Acolo a trebuit să curețe străzile, ulterior soldații ruși l-au forțat să sape tranșee pentru soldații ruși în Lîman.

Alte stiri din Externe

Ultima oră