Administrația Biden a suspendat finanțarea pentru Institutul de Virologie din Wuhan după o analiză de o lună, care a stabilit că institutul de cercetare chinez „nu respectă reglementările federale și nu este în prezent responsabil”, potrivit unui memoriu al Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, scrie CNN
Departamentul de Sănătate (NIH) care a efectuat evaluarea, a propus, de asemenea, interzicerea Institutului Wuhan de la a face afaceri cu guvernul federal, conform memoriului, care este datat luni și a fost raportat pentru prima dată de Bloomberg .
Laboratorul nu a primit nicio finanțare federală de la Institutul Național de Sănătate din SUA din iulie 2020, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului.
Hotărârea a venit după ce institutul de cercetare nu a reușit să furnizeze Institutului Național de Sănătate documentele solicitate pe fondul preocupărilor de siguranță ale laboratorului.
„Această acțiune urmărește să se asigure că Institutul Wuhan nu primește nici un dolar finanțare federală”, a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat. „Acțiunea a fost întreprinsă din cauza eșecului Institutului de a furniza documentația privind preocupările că Institului Wuhan a încălcat protocoalele de biosecuritate ale NIH.”
În memoriul de luni, secretarul adjunct adjunct al Departamentului de Sănătate pentru achiziții concluzionează că „nerespectarea cererilor NIH” de către Institutul Wuhan și concluzia conform căreia cercetarea institutului a încălcat probabil protocoalele de biosecuritate prezintă un risc ca institutul „nu doar să fi încălcat anterior, ci să încalce în prezent și va continua să încalce protocoalele privind biosecuritatea.”
„Prin urmare, am stabilit că suspendarea imediată a WIV este necesară pentru a atenua orice risc potențial pentru sănătatea publică”, scrie oficialul.
Institutul de Virologie din Wuhan este în centrul unei teorii conform căreia Covid-19 a scăpat din laborator la sfârșitul anului 2019, declanșând pandemia globală și aproape 7 milioane de decese înregistrate. Virusul a fost identificat pentru prima dată în Wuhan.
Comunitatea de informații din SUA nu a ajuns încă la o concluzie despre originea virusului.
Biroul Directorului de Informații Naționale a publicat luna trecută un raport desecretizat care a declarat că comunitatea de informații din SUA nu a putut determina dacă cercetătorii de la laborator care s-au îmbolnăvit în toamna lui 2019 au fost infectați cu Covid-19, dar au identificat probleme de siguranță și securitate la laboratorul. Mulți alți experți spun că dovezile sugerează că coronavirusul a apărut probabil în mod natural și s-a răspândit la oameni pe o piață de fructe de mare din Wuhan.
National Institutes of Health a notificat EcoHealth Alliance – o organizație cu sediul în SUA care a primit un grant din 2014 de la Departamentul de Sănătate american (NIH) care a fost parțial direcționat către Institutul Wuhan – în aprilie 2020 că analizează acuzațiile care leagă Institutul Wuhan de pandemia de coronavirus. Și în iulie a acelui an, NIH a spus EcoHealth că a primit rapoarte de „preocupări de biosecuritate” la laborator.
Colaborarea dintre organizație și oamenii de știință chinezi a venit alături de eforturile mai ample ale oamenilor de știință americani de a se angaja cu cercetătorii din întreaga lume pentru a înțelege mai bine virușii animale din regiunile lor, care ar putea prezenta un risc pentru oameni.
Cercetătorii de la institut au studiat coronavirusurile de lilieci, dar au negat în mod repetat că laboratorul ar fi legat de izbucnirea virusului care provoacă Covid-19.
În schimb, ei au subliniat contribuțiile lor la înțelegerea virusului, care a inclus publicarea de informații la începutul anului 2020, identificând ceea ce era la acel moment cel mai apropiat virus relativ cunoscut de cel care provoacă Covid-19.
China a împiedicat oamenii de știință internaționali să exploreze în mod liber toate ipotezele privind modul în care a apărut virusul – împiedicând cercetările care ar fi putut să aducă o lumină asupra originii focarului.
Organizația Mondială a Sănătății a cerut în repetate rânduri investigații suplimentare în țară, inclusiv un audit de laborator și studii care ar putea aduce dovezi pentru apariția naturală a virusului.
Beijingul și-a apărat transparența și a condamnat ceea ce consideră drept „politizare” a problemei condusă de SUA. Oficialii chinezi au sugerat că virusul nu a apărut în granițele țării și au cerut SUA să-și auditeze propriile laboratoare, fără a oferi un raționament clar de ce ar fi necesar acest lucru.