Biden spune că SUA vor sprijini Ucraina „atâta timp cât vom putea”

13 Dec 2023
Biden spune că SUA vor sprijini Ucraina „atâta timp cât vom putea”

Președintele american Joe Biden a promis mai demult că sprijinul american pentru Ucraina va persista „atâta timp cât va fi nevoie”, scrie CNN

Dar, marți, Biden a părut să revizuiască acest angajament, spunând într- o conferință de presă comună cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky că SUA vor „continua să furnizeze Ucrainei arme și echipamente critice atâta timp cât vom putea”.

A fost o schimbare care a reflectat vânturile în contra majore în aprobarea noii asistențe americane pentru Ucraina. După întâlnirea lui Zelensky cu parlamentarii de la Capitol Hill, nu părea mai clar că noi ajutoare vor fi primite înainte de sfârșitul anului.

În deschiderea conferinței sale de presă, Biden a spus că președintele rus Vladimir Putin „mizează pe faptul că Statele Unite nu reușesc să livreze ” un nou ajutor și a spus că diviziile americane privind furnizarea de noi ajutoare joacă jocul Rusiei. 

„Trebuie, trebuie, trebuie să dovedim că se înșeală”, a spus Biden.

El a remarcat că gazda unui program de televiziune de stat rusă i-a lăudat pe republicani pentru blocarea trecerii noilor ajutoare Ucrainei săptămâna trecută.

„Dacă sunteți sărbătorit de propagandiștii ruși, ar putea fi timpul să vă regândiți la ceea ce faceți”, a spus Biden. 

Biden a definit ulterior așteptările SUA pentru Ucraina, pe măsură ce războiul se apropie de sfârșitul celui de-al doilea an. 

„Vrem să vedem Ucraina câștigând războiul”, a spus Biden. „A câștiga înseamnă că Ucraina este o națiune suverană, independentă. Și își poate permite să se apere astăzi și să descurajeze alte agresiuni. Acesta este obiectivul nostru.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră