Biden spune ca SUA ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, Beijingul denunță o „încălcare gravă”

19 Sep 2022
Biden spune ca SUA ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, Beijingul denunță o „încălcare gravă”

Într-un rar interviu acordat CBS, cel mai în vârstă președinte ales vreodată în Statele Unitere a afirmat că trupele americane ar apăra Taiwanul dacă insula ar fi invadată de China, declarație care a provocat furia Beijingului, scrie TF1Info

Întrebat dacă „ americanii ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze ”, liderul american a răspuns: „ Da, dacă ar avea loc un atac fără precedent ”. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a spus însă că politica Statelor Unite față de Taiwan „ nu s-a schimbat totuși”.

Solicitat de AFP să afle dacă această declarație ar duce la acțiuni concrete, un purtător de cuvânt al Casei Albe a afirmat, în această seară de duminică, 18 septembrie, că politica Statelor Unite cu privire la Taiwan  „nu s-a schimbat” . 

Cu toate acestea, în timpul interviului său, președintele Statelor Unite a subliniat, de asemenea, că nu „încurajează insula să-și declare independența oficială. „Este decizia lor ”, a spus el. El a profitat de ocazie pentru a-i spune omologului său chinez, Xi Jinping, că dacă China ar încălca sancțiunile impuse Rusiei, ar fi „o greșeală gigantică”.

Cuvinte la care Beijingul a reacționat rapid și puternic luni. "Aceasta este o încălcare gravă a angajamentului important al Statelor Unite de a nu sprijini independența Taiwanului. Trimite un semnal greșit și serios (de sprijin) forțelor separatiste care militează pentru independența Taiwanului", a spus presei Mao Ning, un purtător de cuvânt pentru Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Alte stiri din Externe

Ultima oră