Biden spune că „nu este îngrijorat” de exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului după vizita lui Pelosi

09 Aug 2022
Biden spune că „nu este îngrijorat” de exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului după vizita lui Pelosi

Președintele Joe Biden a declarat luni că „nu este îngrijorat” de exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, adăugând că, deși este „îngrijorat că se mișcă ceva mai mult”, el nu crede că vor face continua să crească presiunea, scrie CNBC.

Comentariile au venit la o zi după ce Beijingul a încheiat 72 de ore de manevre intense și teste de rachete peste și în jurul Taiwanului. Exercițiile au implicat zeci de avioane de luptă și nave de război chineze pentru a imita o blocare militară a insulei autonome pe care Beijingul o consideră provincie.

Relativul calm al lui Biden a reflectat strategia deliberată americană de a nu răspunde agresivității chineze.

De asemenea, reflectă o opinie mai largă din cadrul administrației Biden, conform căreia Beijingul nu intenționează să facă față amenințării sale implicite de a invada Taiwanul, cel puțin nu pe termen scurt.

Având în vedere această evaluare, Statele Unite au adoptat o abordare, deocamdată, de vigilență sporită, dar refuzul ferm de a fi atrași într-un joc militar în Pacific.

Joia trecută, Casa Albă a anunțat că Biden va menține grupul de atac al portavionului naval american în Marea Chinei de Sud mai mult decât era planificat inițial, ca răspuns la agresiunea crescândă a Beijingului împotriva Taiwanului.

În același timp, un purtător de cuvânt al lui Biden a declarat că Statele Unite vor amâna un test de rachete balistice intercontinentale sau ICBM, programat anterior.

Deciziile au semnalat dorința Washingtonului de a menține vigilența militară americană în regiune, în timp ce i-au refuzat Beijingului oportunitatea de a indica testul de rachetă american planificat de mult ca dovadă că America răspundea agresiunii sale sporite împotriva Taiwanului cu pregătiri militare proprii.

Beijingul a spus că propriile exerciții militare au fost efectuate ca răspuns pentru vizita președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan săptămâna trecută.

Întrebat luni dacă a fost înțelept ca Pelosi să fi călătorit în Taiwan, având în vedere relația tensionată dintre SUA și China, Biden a dat răspunsul standard pe care administrația sa l-a folosit timp de săptămâni.

„Aceasta a fost decizia ei”, a spus el, înainte de a se îmbarca în Air Force One în drum spre Kentucky.

Alte stiri din Externe

Ultima oră