Biden și Zelensky resping afirmațiile conform cărora contraofensiva Ucrainei a stagnat

13 Dec 2023
Biden și Zelensky resping afirmațiile conform cărora contraofensiva Ucrainei a stagnat

Atât președintele Statelor Unite, Joe Biden, cât și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au respins afirmația că contraofensiva Ucrainei se blochează, oferind exemple de succese pe câmpul de luptă, scrie CNN

Biden a reiterat mai întâi o cifră menționată mai devreme în conferința de presă comună a lui Zelensky: că Ucraina a preluat 50% din teritoriile ocupate de Rusia. El a subliniat, de asemenea, mișcarea Ucrainei de a respinge marina rusă, astfel încât să poată exporta cereale în Marea Neagră.

Discuțiile lui Zelensky de la Washington vin într-un moment critic, deoarece Casa Albă avertizează că ajutorul american pentru Ucraina s-ar putea seca iminent, iar discuțiile privind noua asistență sunt blocate în Congres.

Zelensky, vorbind ucraineană, a spus că succesele pe câmpul de luptă „nu au fost un succes ușor”, dar țara sa a făcut „pași serioși înainte”.

„Da, am avut multe probleme, dar, cu toate acestea, am reușit să facem asta. Mai mult, Rusia nu a putut să rămână (în) nicio parte a teritoriului nostru, niciun sat, niciun oraș”, a spus Zelensky.

El a precizat că acest lucru nu se aplică neapărat orașelor mari, dar a asigurat că au un plan clar de a merge mai departe. El a refuzat să dea public detalii despre aceste planuri.

Biden a mai spus că Ucraina a reușit să realizeze aceste lucruri datorită sprijinului bipartizan din mai mult de 50 de țări.

„Trebuie să ne asigurăm că Putin continuă să eșueze în Ucraina și Ucraina pentru a reuși și cea mai bună modalitate de a face asta… este să promovăm ajutorul”, a spus Biden, referindu-se la finanțarea suplimentară care este blocată în Congres.

Alte stiri din Externe

Ultima oră