Biden și Sunak lansează o „nouă declarație atlantică” si discută despre cine va fi viitorul secretar general al NATO

09 Iun 2023
Biden și Sunak lansează o „nouă declarație atlantică” si discută despre cine va fi viitorul secretar general al NATO

Rishi Sunak și Joe Biden sărbătoresc „relația specială” restabilită cu un parteneriat economic larg. Președintele american a promis că va deschide piața americană producătorilor britanici pentru a impulsiona dezvoltarea unor arme sofisticate precum rachetele hipersonice, scrie Le Monde.

Nu este acordul de liber schimb la care a visat Londra dar premierul Marii Britanii și președintele SUA Joe Biden au anunțat un nou parteneriat economic joi (8 iunie) și a sărbătorit o nouă prietenie.

„Declarație atlantică” prezentată Casei Albe de cei doi lideri prevede, printre altele, o cooperare sporită în industria de apărare, energia nucleară civilă și furnizarea de metale esențiale pentru tranziția energetică.

Pe acest ultim punct, Rishi Sunak a obținut de la Casa Albă ca industriașii britanici să beneficieze parțial de „Inflation Reduction Act” , giganticul plan de subvenții al lui Joe Biden, care promovează fără complex „made in America” .

În materie de apărare, președintele american a promis că va deschide piața americană către industriașii britanici pentru a impulsiona dezvoltarea unor arme sofisticate precum rachetele hipersonice. Acordul dintre cele două țări, conceput pentru a trata cu China, acoperă și inteligența artificială, securitatea energetică și fiabilitatea lanțurilor de aprovizionare.

"Noi provocări"

„Ne confruntăm cu noi provocări pentru stabilitatea internațională: state autoritare precum Rusia și China, tehnologii perturbatoare, actori nestatali și probleme transnaționale precum schimbările climatice”, se arată în declarație.

„Nu avem aliați mai apropiați” decât britanicii, a spus Joe Biden în Biroul Oval, spunând cu degetul în sus că relația descrisă în mod tradițional drept „specială” între cele două țări a fost „întotdeauna foarte bună” .

„Vom plasa valorile noastre în centrul acțiunii noastre pentru britanici și americani ”, a promis Rishi Sunak, la deschiderea discuției cu președintele american. Londra visa să semneze un acord comercial cu Washington după Brexit, dar a trebuit să renunțe la el în fața unei administrații Biden care a întors spatele dogmei liberului schimb și care leagă acum strâns interesele economice de considerente strategice.

Într-o notă mai ușoară, Rishi Sunak i-a mulțumit lui Joe Biden pentru că l-a găzduit la Blair House, o reședință aproape de Casa Albă, și a promis că se va comporta mai bine decât ilustrului său predecesor Winston Churchill, care fusese găzduit la Casa Albă în 1941 și ale cărei excentricități o supăraseră, după istorici, pe Prima Doamnă Eleonor Roosevelt.

Succesiunea în fruntea NATO

Joe Biden și Rishi Sunak s-au văzut deja de mai multe ori în marginea summit-urilor internaționale sau pentru a lansa o colaborare militară majoră cu Australia. Statele Unite au lăudat în mod repetat angajamentul britanicilor în sprijinirea Ucrainei.

Subiectul rămâne evident major, după distrugerea parțială a unui mare baraj din Ucraina și într-un moment în care speculațiile cu privire la contraofensiva promisă de Kiev iau amploare. Potrivit mai multor mass-media britanice, premierul vrea să profite de buna lor înțelegere pentru a-l împinge pe Joe Biden pentru candidatura ministrului său al Apărării, Ben Wallace, pentru postul de secretar general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Președintele american se află în pline negocieri diplomatice înainte de summitul anual al Alianței, care va avea loc luna viitoare la Vilnius (Lituania), în cadrul căruia occidentalii vor dori să transmită un mesaj puternic asupra Ucrainei. El îl va primi luni pe actualul secretar general, norvegianul Jens Stoltenberg, al cărui mandat se încheie în octombrie și pentru care Washingtonul nu are decât laude. Joe Biden l-a mai primit luni trecută pe premierul danez Mette Frederiksen, al cărui nume este citat și printre posibilii succesori ai lui Jens Stoltenberg. NATO a fost niciodată condusă de bărbati

Alte stiri din Externe

Ultima oră