Biden se pregătește să ofere statut legal imigranților fără acte care au locuit în SUA timp de 10 ani

16 Iun 2024
Biden se pregătește să ofere statut legal imigranților fără acte care au locuit în SUA timp de 10 ani

Administrația Biden face planuri pentru a anunța unul dintre cele mai mari programe de ajutor pentru imigrație din istoria recentă, dezvoltând o politică care ar oferi statut legal sute de mii de imigranți care trăiesc în țară fără documente adecvate,scrie CBS News. .

Un program dezvoltat de oficialii de la Casa Albă ar oferi permise de muncă și protecții de deportare imigranților neautorizați căsătoriți cu cetățeni americani, atâta timp cât au locuit în SUA de cel puțin 10 ani, au spus sursele, solicitând anonimatul pentru a vorbi despre planurile interne ale guvernului. .

Propunerea, cunoscută sub numele de „Parole in Place”, ar deschide, de asemenea, o cale către statut legal permanent și cetățenie americană pentru unii beneficiari, înlăturând un obstacol din legislația americană care îi împiedică pe cei care au intrat ilegal în SUA să obțină cărți verzi fără a părăsi țara. .

Un alt plan pregătit de administrația Biden ar eficientiza procesul pentru așa-numiții DREAMers și alți imigranți fără acte de a solicita derogări care să le faciliteze obținerea de vize temporare, cum ar fi vize H-1B pentru lucrătorii cu înaltă calificare, sursele surse. a spus.

Măsurile, au adăugat sursele, ar putea fi anunțate încă de marți, dar un plan nu a fost finalizat de administrație. Oficialii de la Casa Albă se pregătesc să găzduiască marți un eveniment pentru a sărbători cea de-a 12-a aniversare a programului care protejează aproximativ 530.000 de imigranți fără acte aduși în SUA în calitate de minori. 

Unii parlamentari democrați au fost deja invitați la evenimentul de imigrare de marți de la Casa Albă, au declarat trei oficiali ai Congresului pentru CBS News.

Un oficial de la Casa Albă a spus că nu au fost luate decizii finale. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Angelo Fernandez Hernandez, a declarat anterior că administrația este „angajată să ia măsuri pentru a rezolva sistemul nostru de imigrație deteriorat”.

Planul „Parole in Place” ar fi cel mai mare program de imigrare pentru imigranții neautorizați de la DACA, o politică pe care fostul președinte Barack Obama a anunțat-o în 2012 ca o măsură „stopgap” pentru a-i proteja pe visătorii în lumina inacțiunii Congresului în privința imigrației.

Politica ar beneficia de un subset din cei 1,1 milioane de imigranți neautorizați cu soți cetățeni americani, atâta timp cât îndeplinesc cerințele de rezidență și alte reguli. În total, există aproximativ 11 milioane de imigranți care trăiesc ilegal în SUA, conform celei mai recente estimări guvernamentale .

Mișcarea ar sublinia și mai mult o dorință sporită a președintelui Biden de a lua măsuri executive privind imigrația înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie. Chiar săptămâna trecută, Biden și-a invocat autoritatea executivă pentru a adopta o interdicție parțială a cererilor de azil la granița de sud, o mișcare care a fost deja contestată în instanța federală de Uniunea Americană pentru Libertăți Civile. 

La fel ca și acțiunea executivă de frontieră, programul „Parole in Place” se va confrunta probabil cu provocări legale, posibil din partea statelor conduse de republicani, care au intentat mai multe procese împotriva politicilor de imigrare mai generoase ale domnului Biden.

Programul va aduna aproape sigur opoziție vocală din partea parlamentarilor republicani, care au luat poziții din ce în ce mai puternice împotriva „amnistiei” pentru cei care trăiesc ilegal în SUA.

"Granița lui Biden este încă în criză și cea mai recentă idee a lui este amnistia. Acest lucru va provoca mai mult haos", a declarat senatorul James Lankford de Oklahoma, negociatorul principal republican al unui acord de securitate a graniței.

Totuși, Biden a susținut că acționează unilateral în privința imigrației, deoarece Congresul nu a reușit să adopte acel acord, care a fost respins de majoritatea parlamentarilor republicani. Analiștii politici cred, de asemenea, că politica „Parole in Place” l-ar putea ajuta pr Biden în a câștiga mai mult sprijin din partea alegătorilor latino, în special a celor din familii cu statut mixt.

Serviciile de Cetățenie și Imigrare din SUA, agenția federală care supraveghează sistemul legal de imigrare, a administrat de peste un deceniu un program mai limitat „Parole in Place” pentru familiile de militari. Politica permite unor imigranți fără acte care sunt rude apropiate ale membrilor militarilor americani sau veteranilor să obțină cărți verzi, fără a fi nevoiți să părăsească țara.

Alte stiri din Externe

Ultima oră