Biden: „Occidentul nu încearcă să atace Rusia”

21 Feb 2023
Biden: „Occidentul nu încearcă să atace Rusia”

Președintele Joe Biden a marcat marți un an de la invazia Ucrainei de către Rusia laudând puterea și rezistența președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky și a poporului său într-un discurs la Varșovia, scrie Le Monde

„Când Rusia a invadat Ucraina, a pus întreaga lume la încercare. Europa a fost pusă la încercare, America, NATO, toate democrațiile au fost puse la încercare. Și întrebarea care a apărut a fost simplă: aveam de gând să răspundem sau să ignorăm ceea ce se întâmplă? Am fi noi puternici sau slabi? Am fi uniți ca un aliat sau divizați? »

Președintele american Joe Biden și-a început astfel discursul live de la Arcadele lui Kubicki din Palatul Regal din orașul vechi din Varșovia. Acest discurs din Polonia a fost așteptat cu nerăbdare, după vizita lui surpriză de luni la Kiev, în cadrul căreia a promis din nou arme ucrainenilor.

„Acum știm răspunsul la aceste întrebări. Da, am apărat suveranitatea (...) , am apărat libertatea popoarelor de a trăi fără agresiune și democrație, am apărat-o. Ieri am avut onoarea de a fi alături de președintele Zelensky la Kiev pentru a declara că vom continua să sprijinim aceste principii, indiferent de cost."

Joe Biden s-a referit la mesajul pe care a vrut să-l transmită ieri la Kiev, poporului ucrainean: „Autocrații trebuie să înțeleagă cuvântul: nu. Nu, nu-mi vei lua țara. Nu, nu libertatea mea, nu viitorul meu. Și spun ce am spus acum un an, chiar aici, nu există un dictator care să vrea să construiască un imperiu. Nu putem elimina niciodată dragostea pentru libertatea oamenilor. Brutalitatea nu va prevala. Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia."

Președintele american a ținut să reacționeze și la discursul lui Putin și să se adreseze poporului rus:

„Statele Unite și Europa nu caută să distrugă Rusia. Occidentul nu a vrut să atace Rusia, așa cum a spus Putin. Cetăţenii care doresc să trăiască în pace cu vecinii lor nu sunt duşmanii noştri. Acest război nu este o necesitate, este o tragedie. Este un război ales. Fiecare zi de război este alegerea lui Putin. Ar putea pune capăt războiului cu un singur cuvânt. Dacă Rusia încetează să invadeze Ucraina, războiul s-ar termina." a mai spus Biden

Alte stiri din Externe

Ultima oră