Biden: invazia Ucrainei a fost un „test pentru SUA, pentru lume, pentru veacuri”

08 Feb 2023
Biden: invazia Ucrainei a fost un „test pentru SUA, pentru lume, pentru veacuri”

Președintele rus Vladimir Putin a fost un test pe care SUA și aliații săi din NATO l-au trecut a spus președintele american Joe Biden în discursul său privind starea Uniunii. Unii parlamentari conservatori au cerut reducerea ajutorului pentru Ucraina, scrie BussinesInsider


Președintele Joe Biden a spus că invazia Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin a fost un test pe care SUA și aliații săi din NATO l-au trecut și a promis din nou că va fi alături de președintele Volodymyr Zelenskii atâta timp cât va fi nevoie.

„Invazia lui Putin a fost un test pentru veacuri, un test pentru America, un test pentru lume”, a spus Biden marți seara în discursul său privind starea Uniunii în fața Congresului. „O astfel de apărare contează pentru noi, deoarece menține pacea și împiedică deschiderea sezonului” pentru „agresori care ar putea să ne amenințe securitatea și prosperitatea”.

În timp ce ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, a urmărit discursul din sală, Biden a spus că SUA sunt unite în sprijinul acordat Ucrainei la aproape un an de la începutul invaziei Rusiei, chiar dacă unii parlamentari republicani au cerut reducerea asistenței sau aplicarea unei supravegheri mai stricte ceea ce ar putea încetini distribuirea armelor și a ajutoarelor.

Biden s-a oprit înainte de a anunța noi tarife pentru aluminiul rusesc aflate acum în discuție cu administrația sa. O decizie cu privire la aceste noi taxe – concepute pentru a restrânge și mai mult economia celui de-al doilea cel mai mare exportator de aluminiu din lume – ar putea veni în câteva zile, potrivit unor persoane familiare cu situația.

Cu o subțire majoritate republicană în camera inferioară, perspectivele unei reduceri pe termen lung a ajutorului SUA au crescut.

Americanii continuă să susțină în mare măsură eforturile de a ajuta Ucraina. Aproape două treimi dintre americanii chestionați luna trecută de Gallup spun că preferă să sprijine Ucraina în revendicarea teritoriului său, față de doar 31% care ar dori ca conflictul să se încheie rapid, chiar dacă ar însemna să cedeze teren Rusiei.

Asistenții lui Biden au spus înainte de discursul său că președintele a dorit să evidențieze eforturile multinaționale de a ajuta Ucraina, care a înregistrat eforturi coordonate pentru a sancționa Rusia, a impune noi controale la export și a furniza Kievului arme și muniție. În cele din urmă, el a dedicat câteva minute problemei, spunând că SUA „au unit NATO și au construit o coaliție globală”.

Discursul vine în timp ce Casa Albă a încercat să asigure Ucraina – și colegii aliați – că sprijinul va continua să circule liber, în ciuda faptului că republicanii au o majoritate restrânsă în Camera Reprezentanților. Legislatorii au adoptat la sfârșitul anului trecut o lege de finanțare care includea aproximativ 47 de miliarde de dolari pentru asistență legată de Ucraina, lege despre care Casa Albă a spus că ar trebui să acopere nevoile pe termen scurt.

Alte stiri din Externe

Ultima oră