Belgia se apropie de finalul stocurilor sale de arme care pot să fie livrate în Ucraina

16 Iun 2022
Belgia se apropie de finalul stocurilor sale de arme care pot să fie livrate în Ucraina

Ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, a declarat miercuri că nu va face „un anunț mare” la reuniunea grupului de contact al Ucrainei desfășurată la Bruxelles după-amiază, asigurând totodată că Belgia continuă să analizeze modul în care își va continua ajutorul militar la Kiev ca răspuns la invazia rusă, scrie RTLInfo

Apărarea s-a bazat mai întâi pe stocurile sale „asigurate” disponibile prin livrarea a 5.000 de puști automate FNC forțelor armate ucrainene – arme fabricate de FN Herstal și înlocuite în cadrul armatei belgiene cu FN SCAR-, 200 LAW („Armă ușoară anti-tanc”) Arme antitanc M72, sisteme de vedere pe timp de noapte, precum și 3.800 de tone de combustibil și echipamente de protecție.

Doamna Dedonder a subliniat, în cadrul unui interviu acordat agenției Belga înaintea acestei întâlniri convocate de Statele Unite la sediul NATO de la Bruxelles, că îi era din ce în ce mai greu să găsească echipamente de trimis în Ucraina din cauza epuizării stocurilor. „Continuăm să analizăm” ce s-ar putea oferi, a adăugat ea însă.

De asemenea, Apărarea a încercat - dar fără succes - să recupereze obuziere M109 cu un tun de 155 mm pe care le vânduse unei companii private în 2015. Dar guvernul ucrainean le-a cumpărat direct prin intermediul companiei OIP . Ministerul a contactat și industria belgiană pentru a vedea ce aveau aceste companii în stoc pentru a răspunde solicitărilor – adesea în schimbare – din partea autorităților ucrainene, a explicat ministrul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră