Prigojin spune ca Bakhmut este „practic încercuit” și îi cere lui Zelensky să retragă trupele

03 Mar 2023
Prigojin spune ca Bakhmut este „practic încercuit” și îi cere lui Zelensky să retragă trupele

Evgheni Prigojin ia cerut lui Volodimir Zelenski să ordone trupelor ucrainene să se retragă din oraș, scrie Le Figaro.

Orașul Bakhmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, este „practic înconjurat” de forțele ruse, a declarat vineri, 3 martie, șeful grupului paramilitar Wagner .

Unitățile lui Wagner au înconjurat practic Bakhmut, mai rămâne un singur drum” pentru a ieși, a spus Evgheny Prigojin într-un videoclip postat pe Telegram de serviciul său de presă.

„O șansă de a părăsi orașul”

Evgheni Prigojin, ai cărui oameni sunt în prima linie în această luptă, i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelensky să ordone trupelor ucrainene să se retragă din orașul în mare măsură distrus și unde ambele părți au suferit pierderi grele.

Dacă înainte ne confruntam cu o armată ucraineană profesionistă, care lupta împotriva noastră, astăzi vedem din ce în ce mai mulți bătrâni și copii. Se luptă, dar viața lor în Bakhmut este scurtă, o zi sau două”, a spus Evgheny Prigojin. 

Dă-le șansa să părăsească orașul, acesta este practic înconjurat”, a adăugat el.

Un oraș extrem de simbolic

Videoclipul arată apoi trei persoane, un bărbat în vârstă și doi tineri, cerând în fața camerei lui Volodymyr Zelensky să le permită să plece. În ciuda importanței strategice contestate de experți, Bakhmut a devenit un simbol al luptei pentru controlul regiunii industriale Donbass. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky, care a mers acolo în decembrie, a jurat că va apăra „ cât mai mult timp posibil” acest oraș cetate .

Comandamentul militar ucrainean a recunoscut marți o situație „extrem de tensionată” în fața atacurilor rusești. Forțele ruse au avansat în ultimele săptămâni la nord și la sud de Bakhmut, întrerupând trei dintre cele patru rute de aprovizionare ale Ucrainei către oraș. Singura cale de ieșire rămasă era cea care ducea mai spre vest spre Chassiv Iar, spre sudul căreia și rușii încercau să avanseze.

Alte stiri din Externe

Ultima oră