La bordul avionului se aflau 92 de persoane, dintre care 84 de pasageri şi opt membri ai echipajului, a anunţat ministerul.
Din primele informaţii obţinute de rt.com, turnul de control NU ar fi primit niciun mesaj de alertă din partea piloţilor avionului înaintea prăbuşirii. Oficial, se iau în calcul posibile probleme tehnice, o eroare de pilotaj sau condiţii meteo, nu şi un posibil act terorist, afirmă jurnaliştii de la Russia Today.
At this point, it appears we did not receive data from the Russian Tu-154 that crashed after departure from Sochi.
— Flightradar24 (@flightradar24) December 25, 2016
Avionul aparţinând Armatei ruse a decolat de pe aeroportul Adler de la Soci şi a pierdut legătura cu turnul de control la ora 05:40 am, ora Moscovei. Toate forţele de intervenţie şi salvare din regiune au fost trimise la faţa locului, pentru a căuta avionul dispărut.
Nouă jurnalişti şi muzicieni din Corul Forţelor Armate, Ansamblul Aleksandrov, se aflau la bordul avionului, a confirmat ministerul. Muzicienii ar fi urmat să participe la un concert de Anul Nou la baza militară rusă Hmeimim din apropiere de Latakia, Siria.
„Majoritatea celor aflaţi la bord erau membrii Ansamblului Aleksandrov”, a declarat o sursă din domeniul apărării pentru agenţia de presă RIA, adăugând că 90 de mebri ai corului ar fi trebuit să se îmbarce spre Siria în două avioane militare.
O înregistrare VIDEO a ştirii prezentate de Russia Today, AICI.
UPDATE
La bordul avionului TU-154, prăbuşit în această dimineaţă în Marea Neagră se afla şi Corul Aleksandrov.
Cunoscut ca Marele Cor al Armatei Roşii, acesta a susţinut pentru prima dată un concert excepțional în România, la data de 9 octombrie 2016, la Sala Palatului.
Extrem de popular, corul avea in repertoriu piese tradiţionale ruseşti (Kalinka, Războiul sfânt, Katiușa), dar și reintrepretări corale din cele mai cunoscute piese ale formațiilor Queen și The Beatles.
Corul Aleksandrov este cel mai mare ansamblu artistic din Rusia.
Data înfiinţării este considerată ziua de 12 octombrie 1928, atunci când a avut loc și primul concert pe scena Casei Centrale a Armatei Roşii.
În acele timpuri, ansamblul era format din doar 12 persoane. La jumătatea anilor ‘30, corul număra deja aproape 300 de membri, iar renumele său depăşise demult graniţele Uniunii Sovietice.
Rămăşiţe ale avionului prăbuşit, cadavre, efecte personale ale celor de la bord au fost găsite la circa 1,5 kilometri de ţărm, în largul Mării Negre.
Majoritatea celor aflaţi la bord erau membrii Ansamblului Aleksandrov, dar printre victime se numără şi nouă jurnalişti. De altfel, legitimaţii de presă ale acestora au fost găsite plutind.
Deocamdată nu există nicio informaţie referitoare la vreun posibil supravieţuitor al acestei catastrofe aviatice, potrivit rt.com.
Avionul decolase de la Soci şi urma să aterizeze la baza militară rusă din Latakia, Siria, unde Ansamblul Aleksandrov urma să ofere un concert de Anul Nou. potrivit sursei citate.
UPDATE
Rămăşiţe ale avionului au fost descoperite deja în larg, la circa 1,5 kilometri de ţărm, a anunţat departamentul de informaţii al Ministerului rus al Apărării, citat de rt.com.
Elicopterele de la Soci, trimise la faţa locului în căutarea avionului, au descoperit rămişiţe ale acestuia.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat în legătură cu prăbuşirea avionului, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului.
Agenţia de presă TASS a anunţat că la faţa locului condiţiile meteo erau favorabile zborului. Pentru moment nu au fost suspendate zborurile civile, scrie rt.com.
Tu-154 este un avion cu trei motoare, model datând din anii 60. Este capabil să transporte ână la 180 de pasageri, depinde de versiune.
În întreaga lume mai sunt operaţionale circa 50 de aparate de zbor de acest tip, cea mai mare flotă aparţinând Armatei ruse, mai scrie rt.com.
UPDATE
Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat duminică formarea unei comisii de anchetă, condusă de către premierul Dmitri Medvedev, însărcinată cu stabilirea cauzelor prăbușirii în Marea Neagră a avionului militar care se îndrepta spre Siria.
UPDATE
Președintele rus Vladimir Putin a decretat ziua de luni, 26 decembrie, drept zi de doliu național pentru comemorarea victimelor accidentului aviatic din Marea Neagră.
Anunțul a fost făcut după ce Ministerul rus al Apărării a anunțat că nu sunt indicii privind existența unor supraviețuitori la locul unde s-a prăbușit avionul militar.
UPDATE
Printre cei aflaţi la bord se numără şi jurnalişti de la Canalul 1 Rusia, de la postul NTV si de la Zvezda (al Ministerului Apărării), precizează rt.com. Delaltfe, la faţa locului au fost găsite plutind documente ale unor jurnalişti de la Canalul 1 Rusia şi alte efecte personale.
На борту была также съёмочная группа НТВ pic.twitter.com/C7vdvvaeVF
— Дмитрий Борисов (@ddb1) December 25, 2016
Agenţia de presă Interfax precizează că ar fi fost găsite şi câteva cadavre, potrivit unor surse militare.
UPDATE
Pe lista pasagerilor, dată publicităţii de function.mil.ru, se află şi Elizaveta Glinka, o renumită activistă în domeniul umanitar şi al actelor de caritate, scrie rt.com. Ea este cunoscută publicului mai ales după pseundonimul său de pe blog, "Doctor Liza".
UPDATE
Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat duminică formarea unei comisii de anchetă, condusă de către premierul Dmitri Medvedev, însărcinată cu stabilirea cauzelor prăbușirii în Marea Neagră a avionului militar.
Șeful statului rus a exprimat condoleanțe rudelor victimelor.
Ministerul rus al Apărării, citat de agențiile ruse de presă, a indicat că avionul se afla în exploatare de 33 de ani și avea 6.689 de ore de zbor din 1983.