Autorul atentatului care l-a rănit pe premierul slovac spune că nu a vrut să-l omoare și că își cere scuze

23 Mai 2024
Autorul atentatului care l-a rănit pe premierul slovac spune că nu a vrut să-l omoare și că își cere scuze

Juraj Cintula, autorul împuşcăturilor care l-au rănit grav pe Robert Fico, a invocat motive politice pentru acţiunea sa şi şi-a exprimat regretul, scrie Le Figaro

Bărbatul acuzat că l-a atacat și rănit pe premierul slovac Robert Fico a spus că a acționat din dezacord cu politica guvernamentală și a spus că nu voia să-l omoare și a regretat acțiunea sa, potrivit unui document obținut joi de AFP. Fico a fost împușcat de patru ori săptămâna trecută în timp ce saluta susținătorii după o întâlnire guvernamentală în Handlova, un oraș din centrul Slovaciei. De atunci a suferit două operații la un spital din orașul Banska Bystrica, unde este încă tratat. Starea lui a fost „gravă, dar stabilă” joi , potrivit spitalului.

Atacatorul, identificat de presa slovacă drept Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, a fost arestat imediat de agenții de securitate Fico. Sâmbătă, un tribunal l-a arestat preventiv pentru tentativă de omor cu premeditare. „În timpul interogatoriului, el a declarat că nu este de acord cu politicile actualului guvern”, se arată într-o decizie scrisă sâmbătă de judecătorul Roman Puchovsky.

Atacatorul dorește să-și ceară scuze

Documentul a fost trimis sub formă anonimă prin e-mail către AFP de Katarina Kudjakova, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Penal Specializat din Pezinok, la nord-est de Bratislava, unde atacatorul s-a prezentat sâmbătă. Atacatorul critică în special guvernul Fico pentru desființarea parchetului special, atacurile asupra presei, încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei și politica sa față de UE.

Bărbatul „a repetat că nu a vrut să-l omoare pe [Robert Fico], ci că a vrut să-l rănească și să-i dăuneze sănătății, că a vrut să țintească partea de jos a trunchiului și că, potrivit lui, a lovit trunchiul de jos , ” a scris judecătorul. „Își dă seama că a acționat într-un mod complet inacceptabil, că nu ar fi trebuit să rănească victima. Ar fi trebuit să-i dea cartea pe care i-a pregătit-o”, mai putem citi.

Potrivit judecătorului, bărbatul a regretat acțiunea sa și a dorit să-și ceară scuze prim-ministrului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră