Autoritățile australiene recunosc că au pierdut o capsulă radioactivă în urmă cu câteva săptămâni

29 Ian 2023
Autoritățile australiene recunosc că au pierdut o capsulă radioactivă în urmă cu câteva săptămâni

Autoritățile din Australia de Vest se străduiesc să găsească o capsulă radioactivă dispărută, care este o fracțiune din dimensiunea unei monede de 10 centimetri, recunoscând că nu a fost găsită la mai bine de două săptămâni după ce a părăsit o mină din Rio Tinto. Capsula de 8 mm pe 6 mm este o sursă ceramică de cesiu 137 de 19 becquerel, folosită în mod obișnuit în aparatele de măsurare a radiațiilor, și trebuia să fie conținută într-un dispozitiv sigur care se poate să fi fost „deteriorat” într-un un camion care a călătorit de la mina de la nord de Newman în Pilbara la un depozit din Perth, anunță The Guardian.

Autoritățile caută acum capsula de-a lungul porțiunii de 1.400 km a Great Northern Highway, despre care avertizează că poate provoca arsuri ale pielii, radiații și cancer. La o conferință de presă sâmbătă, Darryl Ray, superintendentul interimar al Departamentului de Pompieri și Servicii de Urgență din Australia de Vest, a declarat că autoritățile caută în mare măsură capsula în „locuri strategice”. El a spus că a fost formată o echipă de gestionare a incidentelor, inclusiv Departamentul de Sănătate și poliție.

„Am continuat căutarea pe locuri strategice de-a lungul rutei pe care a parcurs-o vehiculul, concentrându-ne pe locurile din apropierea zonelor cu populație ridicată din suburbiile metropolitane”, a spus el. „Căutarea implică utilizarea contoarelor de sondare a radiațiilor pentru a detecta nivelurile de radiație, ceea ce ne va ajuta să găsim dispozitivul mic. Ceea ce nu facem este să încercăm să găsim un dispozitiv minuscul din vedere. Folosim detectoarele de radiații pentru a localiza razele gamma, folosind contoarele, care ne vor ajuta apoi să localizăm micul dispozitiv. Am securizat datele GPS de la compania de transport pentru a determina ruta exactă și opririle pe care le-a parcurs vehiculul în călătoria sa. Vom continua să folosim echipamente specializate pentru a ne ajuta să căutăm locațiile cunoscute rămase... în special, Great Northern Highway între Perth și Newman.”

Ofițerul șef al sănătății din WA, Andrew Robertson, a spus că lipseau șuruburi de la ecartamentul de protecție care ține capsula atunci când a fost descoperită lipsă ei. Aceste instrumente de măsurare sunt proiectate pentru a fi robuste și pentru a fi utilizate în medii industriale în care pot fi expuse la intemperii și vibrații, așa că este neobișnuit ca un indicator să se dezactiveze ca acesta”, a spus Robertson. „Desfășurăm o investigație asupra tuturor circumstanțelor din momentul în care a fost transportat inițial de la mină,, întreaga rută de transport și apoi manipularea sa la sosirea în Perth.”

Robertson a îndemnat pe oricine care a găsit capsula să nu o manipuleze: ”Oamenii ar putea ajunge să dezvolte roșeață a pielii și, în cele din urmă, arsuri ale pielii din cauza radiațiilor beta”, a spus el. „Dacă ar fi păstrat suficient de mult și au fost expuși suficient de mult, ar putea avea, de asemenea, unele efecte acute, inclusiv impact asupra sistemului lor imunitar și asupra sistemului gastrointestinal.”

Robertson a spus că această capsulă este „cea mai periculoasă dacă este manipulată sau dacă este aproape de corp.  Dacă sunteți la mai mult de cinci metri distanță de sursă, cu siguranță dacă sunteți la mai mult de 20 de metri de sursă, nu va reprezenta niciun pericol pentru dvs.”, a spus el. „Dacă este mai aproape de atât și îi descurajăm pe oameni să-l ridice, cu siguranță nu-l puneți în buzunar sau în mașină, nu-l puneți pe bufet, va continua să radieze. Deși este posibil să nu aveți efecte imediate asupra sănătății, acestea pot apărea relativ rapid într-o perioadă scurtă de timp dacă este aproape de corp. Dacă îl vedeți [sau] îl identificați, îndepărtați-vă de sursă, contactați 13DFES și raportați-l. Vom aduce pe cineva acolo să arunce o privire la sursă și vom folosi contoarele noastre de radiații pentru a identifica dacă aceasta este sursa.”

Robertson a spus că oficialii nu știau data la care a căzut capsula din camion. Ray a spus că capsula a fost plasată pe palet pe 10 ianuarie la locul minier, a tranzitat și a ajuns la compania de servicii de radiații din Malaga pe 16 ianuarie.

„Abia pe 25, dimineața târziu, l-au deschis pentru a dezvălui că dispozitivul s-a prăbușit, a fost deteriorat în timpul tranzitului și că această capsulă propriu-zisă a dispărut, când autoritățile au fost notificate pentru prima dată. Ceea ce căutăm este un echipament mobil de detectare a radiațiilor pe care îl putem pune într-o mașină și apoi conduce la o viteză rezonabilă”, a spus el.

„Dar, știți, există o serie de variabile aici: ar fi putut fi aruncat mai departe în tufiș, ar fi putut fi ridicat și transportat într-o roată de anvelopă în altă direcție. Trebuie să ne uităm la toate aceste opțiuni.”

Gigantul minier Rio Tinto a confirmat că a contractat un manipulator expert de materiale radioactive pentru a „împacheta capsula și a o transporta în siguranță” la depozit.

„Rio Tinto a fost informat despre capsula lipsă de către un antreprenor pe 25 ianuarie”, a spus un purtător de cuvânt. „Antreprenorul, un expert în manipularea materialelor radioactive, a fost angajat de Rio Tinto să manipuleze și să ambaleze capsula și să o transporte în siguranță în afara șantierului. Siguranța este prioritatea noastră cea mai mare, iar noi lucrăm și sprijinim Consiliul Radiologic, contractorii implicați, precum și serviciile de urgență pentru a ajuta la căutare.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră