Ungaria și Austria nu vor trimite arme în Ucraina și ar dori să prevină escaladarea conflictului în curs, a declarat ministrul maghiar al apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, după discuții cu omologul său austriac Klaudia Tanner la Budapesta, scrie La Repubblica
„Poziția Ungariei este clară: nu transportăm arme în zona de conflict, pentru că dorim să evităm escaladarea acestuia, iar poziția noastră coincide cu cea a Austriei”, a spus Szalay-Bobrovniczky, subliniind că cei doi miniștri au discutat situația din Ucraina.
„Nici Austria, care este neutră, nu trimite arme acolo unde au loc ostilități”.
Între timp, Tanner a spus că vede conflictul ucrainean răspândindu-se în Europa ca fiind cel mai mare pericol. „Nu vorbim doar despre război convențional, ci și despre amenințări netradiționale, precum creșterea migrației, exacerbată de război”.
????UNGHERIA E AUSTRIA NON SPEDIRANNO ARMI ALL'UCRAINA
— Militans ???????? Progetto Lepanto ✝️ (@ProgettoLepanto) January 30, 2023
"Vorremmo impedire l'escalation del conflitto in #Ucraina", ha detto Il ministro della Difesa ungherese Kristof Szalay-Bobrovniczky dopo i colloqui con la sua controparte austriaca Klaudia Tanner a Budapest, lunedì. (TASS) pic.twitter.com/QWsb6sfC6j
În același timp, ambele țări oferă ajutor umanitar refugiaților, au adăugat politicienii după cum notează presa poloneză
În afară de războiul din Ucraina, politicienii au discutat despre rolul Balcanilor de Vest în contextul problemei imigrației ilegale. "O soluție la problema migrației este consolidarea Balcanilor de Vest, iar integrarea cu Uniunea Europeană este esențială. Numai cu un Balcani de Vest stabil și, prin urmare, o Uniune Europeană puternică, putem face față împreună amenințării migrației", a spus Tanner.
„Ungaria este prezentă în regiune și în termeni militari, jucând un rol semnificativ în cea mai mare misiune terestră a NATO - KFOR din Kosovo și misiunea EUFOR Althea din Bosnia și Herțegovina, unde un general ungur va prelua comanda anul viitor”, a subliniat Szalay. -Bobrovniczky.
Ministrul maghiar al apărării l-a informat pe Tanner și despre „întinerirea forțelor armate maghiare”. Este vorba despre schimbările organizatorice recent inițiate în armată, al căror scop este „sporirea gradului de luptă și facilitarea cooperării cu aliații noștri NATO”.
„Personal militar tânăr, dar deja foarte experimentat, care a servit în misiuni NATO și cunoaște limbile țărilor respective, va fi numit în funcții importante”, a adăugat Szalay-Bobrovniczky.