Austria s-a opus începerii negocierilor cu Ucraina privind aderarea la Uniunea Europeană pentru că „Kievul nu ar trebui să primească privilegii pe care Bosnia și Herțegovina nu le au”, potrivit serviciului de presă al parlamentului austriac citat de NewsUkraine
Cancelarul federal austriac Karl Nehammer a declarat că țara sa „nu va fi de acord cu discuțiile de aderare cu Ucraina în circumstanțele actuale”.
Potrivit acestuia, „nu ar trebui să existe preferințe pentru Ucraina în comparație cu Bosnia și Herțegovina, care, de asemenea, negociază în prezent aderarea”.
Nehammer consideră că Ucrainei și Moldovei ar trebui să li se ofere perspectiva aderării la UE „în semn de solidaritate”, dar s-a opus unei proceduri accelerate.
După cum explică cancelarul, Austria urmează în general politica UE în ceea ce privește solidaritatea cu Ucraina, dar fără a-i încălca neutralitatea.
Aderarea Ucrainei la UE
Pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului UE să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina. Potrivit Ursulei von der Leyen, Ucraina a implementat deja 90% din reformele preconizate de UE.
Cu toate acestea, Ungaria a spus că se va opune ca UE să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina. Partidul premierului Viktor Orban a înaintat parlamentului o rezoluție împotriva negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE.
Summitul liderilor UE va avea loc în perioada 14-15 decembrie când liderii europeni vor decide asupra perspectivelor de integrare a Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Potrivit rapoartelor presei, Ungaria va bloca tot ceea ce are legătură cu sprijinirea Ucrainei, prin urmare, summitul poate fi amânat.