Membri ai partidului de extremă-dreapta FPÖ din Austria au părăsit joi din parlament în semn de protest față de un discurs video al președintelui ucrainean Volodimir Zelenksy, susținând că acesta a încălcat neutralitatea Austriei scrie ziarul austriac The Local
În timpul unui discurs al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, membrii Partidului pentru Libertate (FPÖ) de extremă dreapta au părăsit camera inferioară a parlamentului austriac.
Zelensky și-a exprimat recunoștința Austriei pentru asistență umanitară și asistență în inițiative precum curățarea de teritoriului de mine terestre. Totuși, el a mai spus că este esențial „să nu fii neutru din punct de vedere moral față de rău”.
„Vă mulțumesc pentru asistență în curățarea minelor și pentru tratamentul medical din Austria”, a spus Zelensky.
„Când apelăm la dumneavoastră pentru sprijin, vă cerem să protejăm viețile umane. Ucraina vrea să trăiască în siguranță, pace și libertate”, a spus el. În cele din urmă, liderul ucrainean i-a invitat pe parlamentari să călătorească în Ucraina și să vadă ei înșiși situația.
Deși Austria sprijină Ucraina din punct de vedere politic, este împiedicată de neutralitatea sa de implicarea militară în conflict și nu este în măsură să aprovizioneze țara cu arme în lupta sa împotriva invaziei ruse.
Opoziție de extremă dreaptă
Partidul Libertății a fost singurul grup care s-a opus discursului președintelui ucrainean. După cum a anunțat, FPÖ a protestat împotriva apariției video a lui Zelensky în parlament. După întâmpinarea președintelui Consiliului Național Wolfgang Sobotka (ÖVP), deputații FPÖ au fost singurii care nu au aplaudat.
În schimb, la începutul discursului, Partidul Albastru a scos pancarte cu inscripțiile „Loc pentru Pace” și „Loc pentru Neutralitate”, pe care le-a pus pe birourile din fața lor înainte de a pleca.
Liderul partidului Herbert Kickl a spus anterior: „Chiar dacă condamnăm războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei: Austria este, din punct de vedere constituțional, un stat neutru, neutralitatea perpetuă este o piatră de temelie a imaginii noastre de sine, iar discursul unui reprezentant al unui partid beligerant în inima democrației noastre este un tabu absolut”.
Neutralitate austriacă
Neutralitatea de lungă durată și protejată constituțional a Austriei a fost testată în timpul invaziei Rusiei asupra vecinului său, stârnind întrebări cu privire la semnificația neutralității și dacă Austria ar trebui să rămână o țară neutră.
Cancelarul Karl Nehammer de la ÖVP de centru-dreapta a declarat în repetate rânduri că neutralitatea Austriei este nenegociabilă. Cu toate acestea, țara pare să fi adoptat o nouă formă de neutralitate, care include sprijin militar, dar nu sprijin politic, pentru Ucraina, cu furnizarea de ajutor și provizii, dar fără arme sau tancuri.
Cu toate acestea, neutralitatea Austriei și legăturile sale cu Rusia, atât din punct de vedere economic, cât și politic, au atras critici internaționale de la începutul conflictului din Ucraina.
Politicienii austrieci, în special din FPÖ de extremă-dreapta, au fost forțați să se confrunte cu istoria lungă a țării de legături strânse cu politica rusă coruptă și oligarhii din cauza războiului rus.
Cancelarul Nehammer a fost, de asemenea, aspru criticat pentru că a vizitat Moscova, unde a fost unul dintre puținii lideri politici occidentali care s-au întâlnit cu Putin după invazie.
Țara neutră s-a confruntat, de asemenea, cu alte situații provocatoare, cum ar fi permiterea delegaților ruși sancționați să participe la o reuniune a OSCE la Viena. Austria a susținut că nu poate împiedica membrii să participe la întâlnire și a acționat în conformitate cu regulamentele organizației.
Cu toate acestea, sosirea delegaților ruși a stârnit proteste și i-a determinat pe reprezentanții ucraineni să boicoteze evenimentul.