Partidul a fost criticat frecvent pentru opiniile sale extreme în trecut, dar acum face parte din „forța constructivă de centru-dreapta” a Giorgiei Meloni la Bruxelles, scrie European Conservative
Grupul Conservator și Reformist European (ECR) a anunțat admiterea a peste o duzină de noi deputați europeni, ajungând la un total de 83 de locuri și, prin urmare, devenind al treilea grup ca mărime din Parlamentul European. Jumătate dintre noii membri, totuși, provin dintr-un partid naționalist extrem de controversat din România, în ciuda presupusului angajament al grupului de a construi o forță „de centru-dreapta” care ar putea chiar să intre în coaliție cu PPE lui von der Leyen și liberalul Renew.
În această a doua rundă de admitere, ECR a acceptat calitatea de membru al Democraților Danemarcei, al ITN bulgar și al Fermierilor și Verzilor lituanieni cu câte un europarlamentar, precum și „rea admiterea” lui Marion Maréchal și a celor trei colegi francezi care au fost expulzați din Éric. Zemmour's Reconquête săptămâna trecută și acum își creează propriul partid „Conservator francez”.
Cu toate acestea, cea mai mare delegație nouă a ECR va fi AUR (Alianța pentru Uniunea Românilor) din România. Deși AUR va reprezenta doar 5 din cele 83 de locuri ale ECR, românii vor avea în continuare o influență considerabilă ca a 4-a delegație din grupă după Fratelli d'Italia a lui Giorgia Meloni (24 de locuri), PiS polonez (20) și spaniolul VOX (6).
AUR a fost fondat în 2019 de George Simion, un fost „ultras” din fotbal căruia i s-a interzis de atunci să intre atât în Ucraina, cât și în Moldova din cauza declarațiilor sale pro-Kremlin și a presupuselor legături cu serviciile ruse de informații . De fapt, retorica anti-ucraineană a partidului cu greu a putut fi exagerată după ce un senator AUR a depus anul trecut un proiect de lege care urmărea anexarea a cinci teritorii ucrainene .
Prin urmare, admiterea AUR în ECR este, cel puțin, ciudată, având în vedere angajamentul frecvent exprimat al grupului de a ajuta Ucraina și de a combate influența Rusiei în UE. Principalul motiv pentru care câțiva membri ai ECR au fost reticenți în a saluta partidul maghiar de guvernământ, Fidesz, este că este considerat că nu este suficient de pro-Ucraina.
ECR încă „se vede ca o forță constructivă de centru-dreapta în Parlamentul European”, se arată în declarația grupului care anunță noua admitere.
Mai mult, AUR a strâns nenumărate scandaluri în România de când a devenit forță parlamentară în 2020, inclusiv obstrucționarea sesiunilor și hărțuirea altor parlamentari , relativizarea Holocaustului și alimentarea constantă a tensiunilor etnice cu comunitatea etnică maghiară a României. În plus, procuratura țării îl anchetează pe Simion și pe tovarășii săi pentru că ar fi falsificat zeci de mii de semnături pentru campania UE a unui aliat independent.
Deși este adevărat că AUR a început să fie mai moderat în ultima vreme în așteptarea aderării unuia dintre grupurile conservatoare de la Bruxelles, unii comentatori sunt sceptici și cred că partidul nu își poate distruge identitatea de bază.
Pentru ECR, mișcarea servește doar unui singur scop: să devină al treilea bloc ca mărime din Parlament prin depășirea liberalului Renew al lui Macron. Premierul italian Giorgia Meloni speră că acest lucru îi va oferi ei și ECR mai multă pârghie la Bruxelles pentru a câștiga poziții puternice, precum și șansa de a-și crea majoritatea de vis „de centru-dreapta” prin înlocuirea grupului socialist S&D .
În mod ironic, admiterea AUR se poate dovedi a fi chiar lucrul care îl împiedică pe Meloni să obțină acceptarea deplină a centrului mainstream în cele din urmă.
The ECR Group is now the 3rd largest group in the @Europarl_EN.
— ECR Group (@ecrgroup) June 19, 2024
???? Welcome to our new MEPs!
???????? @MarionMarechal, @LaurenceTrochu & @G_Peltier
???????? @Claudiu_Tarziu, @GPiperea, Maria-Georgiana Teodorescu, @axiniaadrian & Serban Dimitrie Sturdza
???????? @KristofferStorm
????????… pic.twitter.com/zWEmZ1IkFu