CEO-ul Auchan Retail International Yves Claude a apărat duminică menținerea activităților grupului în Rusia, o alegere „deloc ușoară” după apelul președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky. „Plecarea ar fi imaginabilă la nivel economic, dar nu din punct de vedere din punct de vedere uman”, explică Yves Claude în un interviu în Journal du Dimanche.
- Cum reacționați la cuvintele lui Volodymyr Zelensky, care acuză Auchan că sponsorizează mașina de război din Moscova?
Domnul Zelensky este un om foarte curajos pe care îl respect. În contextul războiului din țara sa, el este exemplar. Dar aceste cuvinte sunt nedrepte. Este inutil să punem oamenii unul împotriva celuilalt. Cel mai important lucru pentru noi este să ne păstrăm angajații și să ne asigurăm misiunea principală, care este să continuăm să hrănim populațiile din aceste două țări. Nu am avut niciodată alt scop. Sunt gata să-mi asum o opinie publică care nu este de acord cu noi. E ușor să ne critici, dar suntem acolo, stăm cu capul sus și acționăm pentru populația civilă.
Scopul brandului nostru este de a fi util oriunde ne-am afla
- De ce stați in Rusia?
Suntem siguri, rămânând, că ne ajutăm colaboratorii și populațiile civile. Scopul brandului nostru este de a fi util oriunde ne-am afla. Facem zilnic pâine proaspătă în magazinele noastre pentru ucraineni și pentru ruși, ceea ce este vital în acest moment. În Rusia, unde brandul este prezent de douăzeci de ani, angajăm aproape 30.000 de oameni. Acționăm ca un discounter și credem că vom contribui în vremuri de inflație mare la protejarea puterii de cumpărare a locuitorilor. Dacă Auchan pleacă, vom priva 30.000 de oameni de locuri de muncă, dintre care 40% sunt angajați și acționari. Și clienții noștri ne îndeamnă să rămânem.
- Familia Mulliez nu caută mai presus de toate să-și protejeze bunurile din Rusia?
Mai mult decât familia, e liderul care trebuie să aibă grijă să-și apere compania. Ne-am suspendat investițiile și filiala noastră operează în autarhie. Avem 231 de magazine și activități de comerț electronic în Rusia. Dacă plecăm, riscăm exproprierea și expunem liderii noștri locali la urmărire penală pentru faliment fraudulos. Și dacă ne încredințăm bunurile unei terțe părți, acestea vor fi recuperate de capitalul rus. Acest lucru nu va aduce pacea și va consolida sistemul economic și financiar rus. Grupul nostru nu este listat în bursă. Nu economia ne ghidează prezentul. Mai mult, dacă Rusia a generat 3,2 miliarde de euro în vânzări în 2021, sau 10% din cifra de afaceri globală, cântărește mult mai puțin din punct de vedere al rezultatelor. Și, pentru 2022, ne așteptăm la pierderi pe acest perimetru. Plecarea ar fi imaginabilă din punct de vedere economic dar nu din punct de vedere uman.
- Cum comunicați cu echipele voastre din Rusia și Ucraina?
Găzduiesc foarte regulat întâlniri prin videoconferință cu membrii celor două comitete executive, separat. Ceea ce fac echipele ucrainene este pur și simplu uimitor.
- Cum vă desfășurați activitatea în cele 43 de magazine din Ucraina?
Cei 6.000 de angajați ai noștri reușesc să găsească soluții și mai presus de toate nu vor să închidem. Ei fac minuni. Sunt la telefon cu ei în fiecare dimineață la ora 8. Magazinele noastre funcționează în condiții extreme. Sunt deschiși și își ajustează programul în funcție de riscuri, alerte sau decizii guvernamentale de suspendare. Astfel, în acest weekend, magazinul din Zaporizhia va fi închis. Vânzările online continuă. Cele două depozite ale noastre mai funcționează. Începem să avem deficit de produse proaspete, 90% din provizii au venit până acum din Ucraina. Am stabilit noi fluxuri de aprovizionare din țările vecine. Joi, un prim camion din Polonia a trecut granița cu Ucraina. Viața continuă în haos.
- Ce faci pentru angajații tăi ucraineni care au fost nevoiți să-și părăsească orașul pentru a se refugia în vestul țării sau în străinătate?
Solidaritatea se exercită mai întâi în cadrul echipelor Auchan. Cei care s-au refugiat în vest sunt reangajați în magazinele noastre pe plan local. Cei aproximativ 100 de angajați ucraineni care au părăsit țara stau cu alți angajați. Am creat chiar un sistem astfel încât 100% dintre ei să fie îngrijiți, cazați și recrutați în altă parte de către grup. În același timp, ajutăm ONG-urile să sprijine refugiații.
Am furnizat peste 2.300 de tone de produse alimentare, 50.000 de truse de igienă și am donat peste 2 milioane de euro. Iar acționarii noștri au decis să dedice o parte din dividend pentru a ajuta refugiații.
Sunt susținut de acționarii mei, de angajații mei și de partenerii noștri sociali
- ONG-urile și politicienii vă critică decizia de a rămâne în Rusia. Nu ți-e frică să-ți pătezi permanent imaginea?
Îmi pun întrebări în fiecare zi. Decizia nu este ușor de luat, dar sunt convins că este cea corectă. Sunt susținut de acționarii mei, de angajații mei și de partenerii noștri sociali. Desigur, mărcile noastre sunt destinate publicului larg și, prin urmare, sunt expuse, spre deosebire de cele ale companiilor care operează în B to B. Dacă ONG-urile și politicienii ne critică, alții înțeleg situația. Cu 77.500 de angajați, companiile grupului Mulliez sunt cei mai mari angajatori francezi din Rusia. Deci, da, primesc critici pe rețelele de socializare.
- Ziarul Les Échos a evocat „dezbateri intense în cadrul Asociației Familiei Mulliez” despre această poziție...
Nu știu. Nu simt asta.