Țara este de așteptat să fie blocată de o grevă generală luni. Se organizează demonstrații. Benyamin Netanyahu, suspectat că a tergiversat negocierile, este vizat, scrie Le Figaro.
Anunțul morții a șase ostatici, uciși fără îndoială de răpitorii lor palestinieni cu puțin timp înainte de sosirea soldaților israelieni, stârnește un val de emoție și indignare în Israel. În această zi de luni, a doua zi după începerea anului școlar, este așteptată o grevă generală care blochează țara de la ora 6 dimineața. Aeroportul Ben-Gurion ar trebui să fie închis. Multe municipalități au anunțat că se alătură mișcării. Alături de Histadrut, o puternică uniune israeliană, ei se aliniază în spatele Forumului Ostaticilor.
De la atacul terorist din 7 octombrie, această organizație a coordonat operațiuni de sprijin pentru familiile și cei dragi răpiți de Hamas. Duminică, după dezvăluirea macabrei descoperiri într-un tunel din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, au avut loc mitinguri spontane în toată țara. Cea mai masivă demonstrație avea să aibă loc la Tel Aviv în cursul serii. „Au fost abandonați să moară. Să blocăm țara” este sloganul mișcării. O putem citi deja pe afișele care prezintă fețele acestor șase ostatici, inclusiv două femei, ucise după aproximativ 330 de zile de captivitate.
Ministrul Apărării împotriva lui „Bibi”
Benjamin Netanyahu este subiectul acestui val de furie. Premierul este acuzat că a blocat negocierile cu Hamas prin toate mijloacele pentru a rămâne la putere. Cele mai grele lovituri i-au fost date de propriul său ministru al Apărării, Yoav Gallant. Relațiile dintre cei doi bărbați sunt notoriu de dificile. În 2023, în apogeul protestelor împotriva reformei judiciare, Gallant și-a prezentat deja demisia. La acea vreme, amenințarea unei greve generale, agitată de Histadrut, l-a forțat pe Benjamin Netanyahu să-l reintegreze și să-și pună proiectul în așteptare. De la începutul războiului, încrederea dintre cei doi bărbați a continuat să se erodeze.
Dezacordurile lor sunt de cunoștință publică. Duminică dimineață, Yoav Gallant a emis o declarație în care a solicitat o ședință imediată a guvernului pentru a „revedea decizia luată joi”, când cabinetul a votat menținerea trupelor israeliene în „coridorul Philadelphia”, de-a lungul graniței dintre Gaza. Fâșia și Egiptul. Prezența armatei în această zonă strategică este un punct de dezacord inacceptabil pentru Hamas; irită Egiptul. Însuși șeful de stat major al armatei israeliene crede că nu este necesar, trupele sale fiind, potrivit acestuia, capabile să recâștige cu ușurință controlul frontierei dacă este cazul.
Ostatici executați între joi și vineri
Cu toate acestea, toți membrii guvernului s-au aliniat în spatele lui Benjamin Netanyahu, cu excepția lui Yoav Gallant. Potrivit presei israeliene, acestea din urmă ar fi descris votul lor drept un „punct de cotitură” în conflict, o decizie care compromite negocierile cu Hamas și pune în pericol viața ostaticilor. Două zile mai târziu, faptele i-au dat dreptate. Autopsia efectuată asupra cadavrelor celor șase ostatici a dezvăluit că aceștia au fost uciși „la distanță mică” „între joi și vineri dimineața” , potrivit Ministerului Sănătății din Israel. Duminică dimineață, Yoav Gallant și-a menținut poziția: „Este prea târziu pentru ostaticii care au fost uciși cu sânge rece. Trebuie să-i aducem înapoi pe cei care sunt încă în mâinile Hamas”, a conchis declarația sa.
Moartea celor șase ostatici contrazice, de asemenea, un punct central al retoricii lui Benjamin Netanyahu și a celor mai radicali membri ai guvernului său. De la începutul războiului, obiectivul declarat de ei este „victoria totală” împotriva Hamas. Potrivit acestora, eliberarea ostaticilor urma să fie obținută prin presiuni militare. Cu toate acestea, după aproape un an de lupte, doar o mână dintre ei au fost eliberați de armată. Cel mai mare număr de eliberări au fost obținute în timpul armistițiului care a avut loc în noiembrie anul trecut.
Aproximativ o sută de ostatici au fost eliberați, dintre cei 240 care au fost răpiți pe 7 octombrie. Astăzi au mai rămas în jur de o sută, nimeni nu știe câți sunt în viață. Teama acum este că alții vor avea aceeași soartă ca și Almog Sarusi, Alex Lobanov, Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Ori Danino și Hersh Goldberg-Polin, ale căror autopsii au dezvăluit că toți au fost împușcați în cap.
Netanyahu în furtună
Fiind un om trecut prin toate bătăliile, Benjamin Netanyahu pare hotărât să-și țină linia. Duminică, el a strigat „teroriştii Hamas care ne-au ucis ostaticii. Le spun conducătorilor lor: veți plăti prețul. Nu ne vom odihni, nu vom tăcea. Te vom urmări, te vom găsi și te vom aranja. Apoi, adresându-se israelienilor, a acuzat Hamas că este responsabil pentru eșecul negocierilor, prin respingerea tuturor propunerilor și „și mai rău, prin uciderea ostaticilor noștri”. Oricine ucide ostatici nu vrea o înțelegere."
El a încheiat prin a afirma încă o dată dorința guvernului său de a găsi o soluție care să permită „întoarcerea tuturor ostaticilor noștri și să ne asigure securitatea și existența noastră." Știe cât de mult a trezit șocul din 7 octombrie o teamă existențială în rândul israelienilor. Războiul nesfârșit din Fâșia Gaza și tensiunile din Cisiordania și nordul țării nu fac decât să-l exacerbeze.
This is why there can be no peace with h*m*s. Murdering hostages violates every norm of decent human behavior. pic.twitter.com/Xpyvk23Wmn
— Charles Riggs (@Charles87995000) September 1, 2024
Netanyahu let this happen, instead of trading prisoners for hostages, which was successful in freeing other Israeli hostages. Netanyahu is willing to see every hostage dead. https://t.co/BAKLmPByvl
— RonSupportsYou (@RonSupportsYou) September 1, 2024