O implicare a României în război? Potrivit unor rapoarte, atacurile cu drone împotriva Peninsulei Crimeea ar putea fi lansate de pe nave civile care fac prima oprire în România. Istoricul militar maghiar expert în politici de securitate Bálint Somkuti, spune că este posibil ca românii să nici nu fi fost informați, scrie Mandiner.hu. Aceasta este o zonă tipică a zonei gri militare, spune expertul.
Efectele atacului asupra podului din Crimeea sunt încă imprevizibile, a declarat Bálint Somkuti în programul de vineri al Ultrahang. Potrivit expertului, este clar că forțele ruse se concentrează acum pe distrugerea infrastructurii militare ucrainene cu toate armele disponibile. La sud de Bahmut, luptele sunt din ce în ce mai acerbe, în timp ce unele sate sunt încă în mâinile Rusiei. Somkuti a evaluat succesele de aici mai degrabă drept succese parțiale decât decisive.
Potrivit unor rapoarte, atacurile cu drone împotriva Peninsulei Crimeea ar putea fi lansate de pe nave civile care fac prima oprire în România. Expertul în politica de securitate a indicat: deja se bănuise că aeronavele fără pilot și dispozitivele electronice care operează în Marea Neagră, dar chiar și în afara apelor teritoriale rusești, ar putea ajunge la destinație cu ajutorul NATO, dar locația lor de lansare nu era sigură. În legătură cu recentul atac asupra podului Kerci, s-a sugerat că obiectul ar fi putut fi atacat de drone subacvatice, care ar fi putut fi lansate de pe o navă care se mișcă suspect. Această navă s-a deplasat drept spre Crimeea pentru o lungă perioadă de timp, apoi s-a întors brusc înapoi spre coasta turcească, iar anterior a stat multă vreme în România.
Căutând modele asemănătoare, se poate observa că un număr surprinzător de nave au pornit recent spre Turcia după ce s-au oprit în România, făcând un ocol aparent nejustificat în direcția Crimeei. Conform ipotezelor, din acestea pot fi lansate drone.
Potrivit lui Somkuti, aceasta este o „soluție extrem de creativă, dar în același timp comportă și pericole”, pentru că dacă toate acestea sunt dovedite, atunci orice navă cu parametri similari va deveni o țintă militară. Potrivit expertului, este posibil ca autoritățile române să nici nu fi știut măcar de operațiune, sau să fi primit doar indicii despre aceasta de la americani. Toate aceste acțiuni aparțin zonei gri militare, a confirmat Bálin Somkuti.
Referitor la faptul că Ucraina a început să desfășoare bombele cu dispersie primite de la Statele Unite, expertul în politică de securitate a indicat: atunci când acestea sunt dislocate împotriva unor tranșee, consecința este că militarii care luptă acolo cad într-un fel de captivitate și nu pot merge nicăieri până când zona nu este curățată. Cu toate acestea, implementarea instrumentului nu aduce o schimbare semnificativă, ambele părți sunt conștiente de aceasta și sunt pregătite pentru aceasta.
Cu toate acestea, războiul va fi mai brutal cu utilizarea munițiilor cu dispersie.
Odesa este ultimul port semnificativ în mâinile Ucrainei și, prin urmare, este o țintă strategică importantă. Potrivit lui Somkuti, tocmai acesta este motivul pentru care obiectivele Rusiei îl pot include și, din același motiv, America poate oferi asistență în protejarea eficientă a acestuia de către forțele ucrainene, ale căror apărări aeriene sunt din ce în ce mai epuizate. Drona americană, care se pare că s-a prăbușit în mare și pe care ucrainenii încearcă să o recupereze înainte să cadă în mâinile Rusiei, ar fi putut servi, de asemenea, acestui ultim scop.