Atacatorul lui Trump a fost identificat ca fiind "suspect", dar nu o "amenințare", spune directorul Secret Service

22 Iul 2024
Atacatorul lui Trump a fost identificat ca fiind "suspect", dar nu o "amenințare", spune directorul Secret Service

Kimberly Cheatle, directorul Secret Service, este audiată în fața unei comisii a Camerei Reprezentanților în legătură cu modul în care instituția pe care o conduce a asigurat securitatea lui Donald Trump, la mitingul ce a avut loc în Butler, Pennsylvania, în timp căruia asupra candidatului la președinția SUA a avut loc un atentat. 

Erori de securitate, neglijențe și oportunități ratate de a-l opri pe atentator au condus la cel mai mare eșec al agenției de securitate din ultimii 50 de ani - împușcarea unui fost președinte, candidat la alegerile ce se vor desfășura în luna noiembrie prima împușcare a unui președinte sau fost președinte al SUA în mai mult de o generație.

Breșele de securitate de la mitingul lui Trump din Pennsylvania

CNN a identificat câteva probleme și deficiențe în acțiunea Secret Service, care ar fi putut sau ar fi trebuit să fie semnalate și rezolvate, înainte de atacul asupra fostului președinte Donald Trump.

Acoperiș nesecurizat în raza scenei și cu linie vizuală directă clară: Clădirea folosită de trăgător era în afara “perimetrului” stabilit de Secret Service, în interiorul căruia fiecare persoană este verificată. La mai puțin de 200 de metri de de scenă, clădirea avea o linie vizuală clară către locul de unde fostul președinte se adresa mulțimii și se afla în raza de acțiune a unui posibil atac cu armă de foc. 

Trăgătorul a fost remarcat comportându-se suspicios de către cordonul de securitate: Conform unui oficial superior din forțele de securitate aflate la fața locului, trăgătorul a fost observat de forțele locale de ordine în preajma locului în care se aflau instalate magnetometrele, care au considerat că avea un comportament suspicios.

Ei au transmis această informație colegilor, pentru a-l ține sub observație pe suspect, lucru care a fost comunicat și Secret Service. 

Când trăgătorul a părăsit zona magnetometrelor, el nu a mai fost văzut până când persoane aflate la miting i-au remarcat prezența pe acoperiș și au alertat forțele de ordine.

Cu aproximativ o oră înainte de incident, o persoană îmbrăcată similar cu atacatorul a fost surprinsă și pe imaginile camerelor de supraveghere staționând în fața clădirii pe al cărei acoperiș a urcat ulterior trăgătorul, conform imaginilor obținute de CNN. Poliția de Stat din Pennsylvania a declarat pentru WTAE că analizează video-ul ca parte a investigației. 

O sursă a declarat pentru CNN că înainte cu 19 minute de împușcătură, forțele de ordine încercau să-l localizeze pe trăgător, dar nu au putut face acest lucru înainte ca acesta să se afle deja pe acoperiș.

Accesul la clădire necontrolat: Nimeni nu l-a oprit pe trăgător să ajungă pe acoperișul clădirii American Glass Research.

Cheatle: Împușcarea lui Trump a fost "cel mai important eșec operațional al Serviciului Secret din ultimele decenii"

În deschiderea audierii sale în fața Comitetului de Supraveghere al Camerei Reprezentanților, directorul Serviciului Secret, Kimberly Cheatle, a declarat că tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a fost „cel mai semnificativ eșec operațional al Serviciului Secret din ultimele decenii.”

Cheatle a adăugat că se gândește la Trump și la familia sa și și-a exprimat condoleanțele pentru cei care și-au pierdut viața în acea zi. 

Cheatle a spus că ar face „tot ce este posibil” pentru a se asigura că un astfel de eveniment nu se va mai întâmpla niciodată.

„Gândul la ce ar fi trebuit să facem diferit nu este niciodată departe de mintea mea,” a spus ea.

Directorul a apreciat pozitiv modul de reacție al agenților prezenți în preajma lui Trump, care au acționat rapid pentru a-l proteja pe fostul președinte odată ce au început împușcăturile.

„Sunt mândră dincolo de cuvinte de acțiunile întreprinse de echipa fostului președinte, de echipa de contra-lunetiști care a neutralizat trăgătorul și de echipa tactică care a oferit acoperire în timpul evacuării,” a spus ea.

Cheatle nu a răspuns întrebării de ce Serviciul Secret nu a avut un agent pe acoperișul folosit de trăgător în timpul mitingului lui Trump

Directorul Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, a evitat să răspundă întrebărilor venite din partea președintelui comisiei, James Comer, care i-a cerut să explice motivul pentru care Secret Service nu a plasat unul dintre agenții săi pe acoperișul folosit de trăgător în timpul mitingului lui Donald Trump.

„La un moment dat sâmbătă, Serviciul Secret a avut un agent pe acel acoperiș?” a întrebat Comer.

„Domnule, sunt sigură că, așa cum vă puteți imagina, suntem la doar nouă zile de la acest incident și încă există o investigație în desfășurare și astfel vreau să mă asigur că orice informație pe care v-o oferim este factuală,” a răspuns Cheatle.

„Puteți răspunde de ce Serviciul Secret nu a plasat niciun agent pe acoperiș?” a întrebat Comer.

„Încă analizăm procesul de avans și deciziile care au fost luate,” a răspuns directorul, provocând o reacție vocală din partea celor din sala de audieri.

Comer a continuat să întrebe dacă clădirea în cauză era „în perimetrul care ar trebui să fie securizat? Suntem de acord cu asta?”

„Clădirea era în afara perimetrului în ziua vizitei, dar din nou, acesta este unul dintre lucrurile pe care vrem să le analizăm în timpul investigației,” a răspuns Cheatle.

Șefa Serviciului Secret: Nu au fost refuzate cereri privind alocarea de  resurse pentru evenimentul de campanie al lui Trump din 13 iulie

Președintele Comitetului de Supraveghere al Camerei Reprezentanților, James Comer, a insistat în întrebările sale adresate directoarei Serviciului Secret, Kimberly Cheatle, cu privire la faptul dacă, înainte de atentatul ce a avut loc asupra sa, Donald Trump a primit toate resursele de securitate pe care le-a solicitat.

„Înainte de 13 iulie, echipa lui Trump a solicitat resurse suplimentare?” a întrebat Comer.

Cheatle a spus că „pentru evenimentul din 13 iulie, resursele care au fost solicitate pentru acea zi au fost acordate.”

CNN a raportat că au existat evenimente anterioare în care Serviciul Secret a refuzat cererile venite din partea echipei lui Trump și le-a suplinit, în unele cazuri, cu forțe de ordine locale.

Reprezentantul democrat Jamie Raskin a insistat și el asupra acestei probleme, întrebând dacă au existat alte evenimente unde cererile de securitate au fost refuzate.

Cheatle nu a răspuns direct, dar a spus că „atunci când personalul de campanie a notificat programarea unui eveniment sau a fost identificat un loc în care urma să apară candidatul la președinție, a existat o colaborare cu Secret Service în legătură cu stabilirea sistemului de securitate. 

Reprezentantul republican Jim Jordan a insistat la rândul său în legătură cu acest subiect, întrebând-o pe Cheatle dacă a mințit mai devreme, atunci când a declarat că Serviciul Secret nu a refuzat cererile de securitate venite din partea echipei lui Trump.

„Pentru evenimentul din Butler, nu au fost cereri care să fie refuzate,” a spus Cheatle.

„Poate s-au săturat să mai ceară,” a replicat Jordan.

Trăgătorul a fost identificat ca fiind „suspect”, dar nu o „amenințare”, spune directoarea Serviciului Secret

Jamie Raskin a întrebat-o pe directoarea Serviciului Secret, Kimberly Cheatle, de ce fostului președinte Donald Trump i s-a permis să urce pe scenă pe 13 iulie, deși forțele de ordine au fost avertizate că exista o persoană „suspectă” în mulțime.

Cheatle a spus că Serviciul Secret al SUA face diferența între cineva care se comportă „suspect” și cineva care reprezintă „o amenințare.”

„Dacă echipa ar fi primit informația că există o amenințare, echipa nu l-ar fi adus niciodată pe fostul președinte pe scenă,” a spus ea. „Asta facem noi și asta suntem noi.”

Cheatle a continuat, „există numeroase ocazii la evenimentele de protecție în care persoane suspecte sunt identificate, iar acele persoane trebuie investigate” pentru a determina dacă reprezintă o amenințare reală.

Telemetrele nu sunt întotdeauna interzise la evenimente, spune directoarea Serviciului Secret

Directoarea Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, a spus că trăgătorul de la mitingul din Butler, Pennsylvania, avea un telemetru asupra lui în acea zi, dar că telemetrele nu sunt întotdeauna interzise la evenimentele la care protecția este asigurată de serviciul pe care îl conduce. 

Un telemetru este un dispozitiv folosit pentru a măsura distanțele până la obiecte îndepărtate, iar persoanele care folosesc o armă de foc îl folosesc uneori pentru a încerca să fie mai precise sau pentru a-și ajusta tirul.

„La un număr de locații, mai ales când sunteți la evenimente în aer liber, un telemetru nu este un obiect interzis,” a spus Cheatle, adăugând că nu ar determina neapărat ofițerii de ordine să pună întrebări unui participant la miting.

Cheatl, întrebată de ce Trump nu a fost evacuat imediat de pe scenă în timpul atentatului

Întrebată de ce Donald Trump nu a fost evacuat imediat de pe scenă, directoarea Serviciului Secret, Kimberly Cheatle, nu a dat un răspuns exact, ci a ținut să sublinieze curajul agenților care l-au înconjurat pe fostul președinte, creând un scut uman în jurul acestuia.

„În mai puțin de trei secunde s-au aruncat” asupra lui Trump, a spus Cheatle.

Reprezentantul democrat Stephen Lynch din Massachusetts a presat-o pe Cheatle asupra acestei probleme, subliniind că Trump a stat pe scenă „peste un minut expus la acel podium.”

Președintele Comitetului de Informații al Camerei chestionat-o pe Cheatle în legătură cu un potențial complot organizat de Iran pentru a-l asasina pe Trump

Președintele Comitetului de Informații al Camerei, Mike Turner, care este și membru al Comitetului de Supraveghere al Camerei, a presat-o în repetate rânduri pe directoarea Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, să răspundă întrebării dacă securitatea oferită lui Donald Trump a fost suficientă, ținând cont și de un potențial complot iranian de a-l asasina pe fostul președinte.

„Este mărturia dvs. de astăzi că evaluarea amenințării, de când ați citit aceste informații, a fost suficientă pentru a-l proteja de această amenințare din partea Iranului?” a întrebat Turner, un republican din Ohio, pe Cheatle.

„Mărturia mea de astăzi este că informațiile pe care le aveam la momentul respectiv erau cunoscute,” a început Cheatle, înainte ca Turner să o întrerupă.

„A fost suficientă pentru amenințarea iraniană despre care ați spus că ați citit informări de securitate?” a întrebat președintele, repetându-și întrebarea.

„Da, cred că a fost,” a spus Cheatle.

Turner a continuat spunând că atunci când a ridicat această problemă cu directorul FBI, Chris Wray, acesta a fost „furios. A fost șocat că evaluarea amenințării Iranului nu părea să fie inclusă în schema dvs. de securitate și în evaluarea amenințării.”

Wray, a spus Turner, „a continuat să spună că amenințarea generalizată pe care a spus-o întregii țări că o avem din partea unui terorist, o potențială amenințare teroristă — a spus că suntem sub cel mai înalt nivel de amenințare de la 11 septembrie încoace. Că luminile sunt roșii,” a spus Turner.

CNN a raportat anterior că autoritățile americane au obținut informații de la o sursă nespecificată cu privire la un complot al Iranului privind încercarea asasinării lui Trump, o evoluție care a determinat Serviciul Secret să sporească securitatea în jurul fostului președinte, au declarat mai multe persoane informate despre această problemă pentru CNN.

Nu există nicio indicație că Thomas Matthew Crooks, aspirantul la asasinat care a încercat să-l ucidă pe fostul președinte, ar fi fost legat de complot, au spus sursele.

Un reprezentant democrat din Virginia, schimb de replici tensionat cu șefa Serviciului Secret în legătură cu regimul armelor din SUA

Un democrat din Virginia a avut un schimb de replici tensionat cu directoarea Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, cu privire la întrebarea dacă armele din America fac ca jobul agenției să fie „mai ușor sau mai greu.”

„Vorbiți în numele a 8.000 de membri care își riscă viața. Tocmai am avut un eșec, după cum ați recunoscut. Armele fac ca jobul dvs. să fie mai ușor sau mai greu?” a întrebat reprezentantul Gerry Connolly pe Cheatle.

„Cred că munca Serviciului Secret este dificilă în fiecare zi și trebuie să ne asigurăm că atenuăm toate amenințările, fie că sunt—,” a răspuns directoarea, înainte ca Connolly să o întrerupă.

„Aceasta nu este întrebarea mea,” a ripostat congresmanul, ridicând vocea. „Aceasta nu este întrebarea mea și acum cred că evitați răspunsul, care nu este unul greu.”

„Îmi pare rău că simțiți așa, domnule,” a spus Cheatle.

„Cum altfel aș putea să mă simt, directoare Cheatle, când evitați în mod clar un răspuns direct la o întrebare foarte simplă și declarativă,” a spus Connolly.

„Aproape am pierdut un candidat la președinție zilele trecute. Un tânăr de 20 de ani a avut acces la AR-15-ul tatălui său și s-a urcat pe un acoperiș la 500 de metri sau picioare de podium și vă întreb: disponibilitatea acelui AR-15, care se găsește în toată America, a făcut ca jobul dvs. să fie mai greu sau mai ușor, și nu sunteți dispusă să răspundeți la această întrebare,” a spus legislatorul.

Cheatle apără agenții femei din Serviciul Secret, spunând că agenția angajează „cei mai calificați candidați” 

Directorul Serviciului Secret, Kimberly Cheatle, a respins criticile referitoare la criteriile de gen pe care trebuie să le respecte instituția pe care o conduce, părând să răspundă acuzațiilor care circulă în media cu orientare de dreapta și printre reprezentanți, care fac referire la faptul că agenții femei sunt parțial vinovate pentru eșecurile de securitate de la mitingul lui Donald Trump.

Agenții femei care făceau parte din echipa de securitate a lui Trump au fost fotografiate protejându-l pe fostul președinte după tentativa eșuată de asasinat. 

Aceste teorii au fost aduse tacit în discuție în timpul audierii de luni de către reprezentantul republican Glenn Grothman.

Grothman a întrebat-o pe Cheatle despre presupusele eforturi de „a schimba componența Serviciului Secret” deoarece „procentul de bărbați era prea mare”.

„Afectează asta deloc pe cine angajați pentru Serviciul Secret?” a întrebat Grothman.

Cheatle a spus că și-a petrecut timpul ca director lucrând pentru a angaja „cei mai buni și mai străluciți” candidați.

„Bine, vreodată... să nu angajați bărbați din dorința de a atinge anumite ținte,” a întrebat Grothman.

„Eu angajez cei mai calificați candidați care aplică și care doresc să lucreze pentru organizația noastră minunată,” a răspuns ea.

Cheatle: „Cred că sunt cea mai potrivită persoană pentru a conduce Serviciul Secret în acest moment” 

Directorul Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, a răspuns ferm apelurilor făcute de congressmani cu privire la demisia sa, făcute în timpul audierii sale în fața Comitetului de Supraveghere al Camerei Reprezentanților.

„Cred că sunt cea mai potrivită persoană pentru a conduce Serviciul Secret în acest moment,” a spus Cheatle.

Virginia Foxx, reprezentată a Partidului Republican, a întrebat-o pe Cheatle cum a obținut acest post, referindu-se la rapoartele apărute în media de orientare conservatoare care susțin că familia președintelui Joe Biden a recomandat-o pentru această poziție.

Foxx, o republicană de top din Carolina de Nord, a întrebat dacă este „tipic” ca directorul să fie ales de membrii familiei președintelui, întrebând în mod specific despre influența primei doamne Jill Biden. (Cheatle a făcut parte anterior din echipa de securitate a lui Jill Biden când Joe Biden era vicepreședinte - N.R.)

„Am obținut postul de director al Serviciului Secret pentru că am petrecut 27 de ani într-o agenție cu o misiune pe care o iubesc absolut,” a spus Cheatle.

În declarația sa de deschidere, Cheatle a spus că a ajutat la protejarea fiecărui președinte începând cu Bill Clinton.

Cheatle spune că Serviciul Secret încă investighează de ce amenințarea cu privire la prezența unui trăgător nu a fost comunicată 

Când a fost presată cu întrebări despre de ce mitingul a fost permis să continue, chiar și când oamenii din mulțime îl puteau vedea pe Thomas Matthew Crooks urcând pe acoperiș în momentele premergătoare împușcăturilor, directorul Serviciului Secret, Kimberly Cheatle, a spus că încă verifică comunicările din acea zi cu forțele de ordine de la fața locului.

„Încă analizăm comunicările și momentul în care au fost transmise,” a spus Cheatle, adăugând că Serviciul Secret ar fi întrerupt mitingul dacă ar fi știut de o amenințare reală.

„Nu cunosc toate comunicările” din acea zi, a spus ea.

Cheatle a mai spus că „analizăm din nou comunicările pentru a afla când informațiile despre o persoană suspectă au fost transmise personalului Serviciului Secret.”

În zilele de după producerea tentativei de asasinat, au apărut întrebări despre liniile de comunicare dintre Serviciul Secret și alte agenții de aplicare a legii de la fața locului.

Alexandria Ocasio-Cortez: „Zburăm pe nevăzute” 

Reprezentanta democrată Alexandria Ocasio-Cortez a criticat-o dur pe directorul Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, spunând că lipsa ei de răspunsuri referitoare la tentativa de asasinat asupra lui Trump este „pur și simplu inacceptabilă.”

„Au trecut 10 zile de la o tentativă de asasinat asupra unui fost președinte al Statelor Unite,” a spus Ocasio-Cortez. „Indiferent de partid, trebuie să existe răspunsuri.”

Congresmena din New York a spus că legiuitorii ar putea fi nevoiți să ia în considerare schimbări de politici sau legislative ca rezultat al acestui atentat.

„Acesta nu este un moment de teatru. Trebuie să luăm decizii de politică, și trebuie să le luăm acum,” a spus Ocasio-Cortez. Fără un raport, a spus ea, „zburăm pe nevăzute.”

Cheatle a spus că, deși raportul va fi finalizat în aproximativ 60 de zile, „nu aștept un raport pentru a lua măsuri.”

„You are full of sh@t!”: Un reprezentant republican critică dur directorul Serviciului Secret 

Reprezentanta republicană Nancy Mace i-a spus directorului Serviciului Secret că este „full of sh@t”, în timpul audierii de luni, criticând-o pe șefa agenției pentru presupusa ei neconformitate cu investigația comitetului privind tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump.

„Ați furnizat toate înregistrările audio și video pe care le aveți în posesie acestui comitet, așa cum am cerut pe 15 iulie – da sau nu?” a întrebat-o Mace, care reprezintă Carolina de Sud, pe directorul Serviciului Secret, Kimberly Cheatle.

„Trebuie să revin cu un răspuns,” a replicat Cheatle. „Asta înseamnă nu. You are full of sh@t,” a replicat Mace. „Ești complet necinstită.”

Un alt membru al comitetului a putut fi auzit spunând: „Trebuie să menținem decența în acest comitet, indiferent cât de supărați suntem.”

Serviciul Secret a fost informat de mai multe ori despre un individ suspect înainte de împușcătură, spune Cheatle

Directorul Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, a declarat că agenția a fost informată despre prezența unui individ suspect în zona mitingului lui Trump, „undeva între două și cinci ori”.

„Nu am un număr exact să vă împărtășesc astăzi, dar din ceea ce am putut discerne, a existat o comunicare despre un individ suspectundeva între două și cinci ori” către Serviciul Secret, a spus Cheatle.

Cheatle a mai spus că investighează dacă a existat o defecțiune în comunicare în acea zi.

„Din nou, nu sunt clară cu privire la cronologia momentului în care Serviciul Secret (atribuit lui Trump) și lunetistul Secret Service au fost notificați” despre individ, a adăugat ea.

„Trebuie să presupun că nu știau că exista o amenințare când l-au adus pe Președinte pe scenă,” a spus Cheatle.

Marjorie Taylor Greene o numește pe Cheatle „un eșec total”

Reprezentanta republicană Marjorie Taylor Greene a atacat-o dur pe directorul Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle numind-o „un eșec total”, chestionând-o pe șefa agenției cu privire la posibilitatea existenței ”unei conspirații pentru a-l ucide pe președintele Trump.”

„Oamenii sub comanda dvs. nu l-au considerat o amenințare, totuși oamenii din mulțime știau că avea o armă și l-au considerat o amenințare,” a spus Greene, bombardând-o pe Cheatle cu întrebări despre modul în care agenția pe care o conduce  a gestionat incidentul.

Asta înseamnă că sunteți un eșec total ca director al Serviciului Secret, dacă oamenii sub comanda dvs. nu percep un bărbat întins pe un acoperiș, având o linie directă cu președintele și cu o armă – ei nu percep asta ca pe o amenințare, totuși oamenii din mulțime o fac, cum este posibil așa ceva?”, a mai spus Greene.

Greene a continuat să o întrebe pe Cheatle dacă a existat un „ordin de retragere” în răspunsul agenților la atacator înainte ca acesta să înceapă să tragă la miting.

„A existat o conspirație pentru a-l ucide pe președintele Trump?” a întrebat congresmena.

„Absolut nu,” a răspuns Cheatle.

„Atunci cum s-a întâmplat asta și de ce stați aici fără să vă prezentați scrisoarea de demisie?” a spus Greene.

Directorul Serviciului Secret spune că și-a oferit scuzele în mod direct lui Trump după tentativa de asasinat 

Directorul Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, a declarat că și-a oferit scuzele direct lui Donald Trump după ce fostul președinte a supraviețuit tentativei de asasinat.

„V-ați cerut scuze direct lui, pentru că aproape ați permis uciderea președintelui Trump?” a întrebat-o reprezentanta republicană Lauren Boebert din Colorado pe Cheatle.

„Da, mi-am cerut scuze,” a răspuns directorul.

„Apreciez asta. Apreciez că recunoașteți că acesta a fost eșecul dumneavoastră,” a spus congresmena.

Alte stiri din Externe

Ultima oră