Ce facem în caz de atac terorist? Sfaturi de la Guvernul francez

05 Dec 2015 | scris de Marina Constantinoiu
Ce facem în caz de atac terorist? Sfaturi de la Guvernul francez


Afişul intitulat « Ce facem în caz de atac terorist » se inspiră din consemnele de securitate prezente la bordul avioanelor. Se disting trei mari categorii de sfaturi în aşteptarea sosirii forţelor de securitate şi salvare: fuga, ascunsul şi alerta. Aceasta ar fi formula de respectat în caz de atac terorist.
Primul sfat este deci să fugi de la locul atentatului, fireşte, dacă poţi. E recomandat în acest caz să-i ajuţi şi pe ceilalţi să iasă din zona de pericol, însă numai în măsura posibilului şi fără a te expune. Fugind de acolo eşti îndemnat să-i alertezi şi pe cei care vor să se apropie de locul atacului.
Dacă nu poţi fugi de la locul atentatului, ţi se recomandă să te ascunzi, să te închizi undeva, să te baricadezi, să stingi lumina şi să-ţi pui telefonul pe silent.
În fine, odată în securitate, la adăpost, îţi este recomandat să suni la două numere de urgenţă. Când sosesc forţele de ordine, eşti îndemnat să te apropii de ele, dar nu în fugă şi fără gesturi brusce. De asemenea, când te apropii de poliţie, o vei face cu mâinile ridicate şi cu palmele deschise.
Pe lângă aceste trei mari consemne, Guvernul dă şi o serie de alte sfaturi: să cauţi ieşirile de urgenţă din locurile publice, să nu comunici nicio informaţie cu privire la intervenţia poliţiei şi să nu dai mai departe informaţii neverificate pe reţelele de socializare.
Afişul, urmat în curând şi de un film video similar, se înscrie într-un demers impus de recentele atentate de la Paris şi Saint-Denis. “De vreme ce intrăm într-o altă epocă şi trebuie să trăim cu o ameninţare care va dura, atunci trebuie neapărat să dezvoltăm o cultură a solidarităţii şi a gesturilor care salvează”, spune anturajul premierului Manuel Valls.
În acest sens, pompierii din Paris au anunţat că anul viitor vor deschide o serie de cazărmi din capitală publicului pentru a-i iniţia pe parizieni cum să acorde primul ajutor. Această iniţiere va dura două ore şi va fi oferită gratuit celor interesaţi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră