Conform Der Spiegel, un oficial de rang înalt din Ryad le cere germanilor să intensifice căutările oamenilor din umbră care au orchestrat cele două atacuri. “Împreună vom putea elucida mai repede circumstanțele exacte în care au avut loc cele două atentate”, susțin aceştia.
După ce au verificat calculatoarele și telefoanele celor doi atacatori, anchetatorii au ajuns la concluzia că, până în ziua atacurilor, cei doi au avut legături strânse cu persoane din cadrul ISIS, numerele de telefon ale acestora fiind înregistrate în Arabia Saudită.
Există discuții pe chat, care au putut fi decriptate și din care reiese că milintanții ISIS nu doar că i-au inspirat la comiterea faptelor, ci le-au indicat modul exact în care acestea trebuie comise.
Atacatorul din Wurzburg, un refugiat afgan de 17 ani, primise comanda să intre în multime cu mașina, asemenea atentatorului de la Nisa, însă acesta a motivat că nu are carnet de conducere. Astfel, a optat pentru un topor și a atacat persoanele dintr-un tren regional, rănind grav cinci persoane, înainte să fie împușcat de poliția germană.
“Ne vedem în paradis”, a fost ultimul mesaj al acestuia pe chat. Din discuție reiese că atacatorul s-a autopropus pentru comiterea unui atentat. În locuința sa a fost găsită și o înregistrare video de adio.
În cazul atacatorului sirian din Ansbach, anchetatorii au ajuns la concluzia că decesul acestuia a fost un accident. Planul inițial era ca bomba să fie plasată în mulțimea adunată la un festival și detonată ulterior de la distanță.
Conform discuțiilor de pe chat, în ultimul moment, militanții ISIS i-au cerut să filmeze întreaga scenă, iar ulterior să le-o trimită. În grabă, sirianul a detonat prematur bomba, iar asta i-a costat viața și a rănit alți 15 oameni.
În urma consultarii discuțiilor de pe chat, procuratura germană a decis să catalogheze ambele incidente ca fiind atentate teroriste.