AsiaTimes: De ce atât de multe democrații preferă Rusia în detrimentul Ucrainei?

17 Apr 2023
AsiaTimes: De ce atât de multe democrații preferă Rusia în detrimentul Ucrainei?

Democrațiile nealiniate spun că preferă să „vorbească cu ambele părți”, dar stimulentele economice și politice îi fac pe mulți să încline spre Moscova, scrie AsiaTimes

După peste un an de război din Ucraina, eforturile de a construi un consens global împotriva Rusiei par să fi stagnat, multe țări optând pentru neutralitate.

Numărul țărilor care condamnă Rusia a scăzut, potrivit unor surse. Botswana s-a apropiat de Rusia de la poziția inițială pro-Ucraina, Africa de Sud trece de la neutru la o înclinație spre Rusia și Columbia de la condamnarea Rusiei la o poziție neutră. În același timp, un număr mare de țări au fost reticente în a sprijini Ucraina.

În Africa, de exemplu, în ciuda apelului Uniunii Africane la Moscova pentru o „încetare imediată a focului”, majoritatea țărilor rămân neutre. Unii observatori susțin că acesta este rezultatul unei tradiții a regimurilor de stânga care se încadrează în perioada războiului rece. Alții indică faptul că actuala lipsă de voință a țărilor africane își are originea în istoria intervenției occidentale, uneori sub acoperire, iar altele deschise, în afacerile lor interne.

Reticența de a condamna Rusia depășește însă Africa. În februarie 2023 , majoritatea țărilor din America Latină au susținut o rezoluție a ONU prin care se cere o retragere imediată și necondiționată a Rusiei. Și totuși, în ciuda sprijinului Braziliei pentru mai multe rezoluții ONU în favoarea Ucrainei, aceasta nu a condamnat Rusia în mod definitiv.

În cadrul ONU, poziția Boliviei, Cubei, El Salvador și Venezuelei a permis Rusiei să evite sancțiunile occidentale. Mai mult, Brazilia, Argentina și Chile au respins apelurile de a trimite material militar în Ucraina, iar Mexic a pus sub semnul întrebării decizia Germaniei de a furniza tancuri Ucrainei.

Aceleași diviziuni sunt evidente în Asia. În timp ce Japonia și Coreea de Sud au denunțat în mod deschis Rusia, Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est nu a făcut acest lucru în mod colectiv. China abordează conflictul printr-un act de echilibrare prin parteneriatul său strategic cu Rusia și influența sa crescândă în ONU. În perioada în care a fost membru al Consiliului de Securitate al ONU, India s-a abținut la voturile legate de conflict.

Politica neutralității

O poziție atât de precaută și neutră a fost influențată de mișcarea de nealiniere a Războiului Rece, care a fost percepută ca o modalitate prin care țările în curs de dezvoltare pot lupta „în condițiile lor” și dobândesc astfel un grad de autonomie în politica externă, în afara Uniunii Sovietice și sfera de influență a vestului.

Studiile privind sancțiunile UE au susținut că nedorința altor țări de a susține poziția UE poate fi legată atât de dorința de independență a politicii externe, cât și de nedorința de a antagoniza un vecin.

Nealinierea permite țărilor să evite să se încurce în tensiunile geopolitice în creștere dintre Occident și Rusia. Poate din acest motiv multe țări democratice mențin o poziție de neutralitate, preferând, așa cum a spus președintele sud-african Cyril Ramaphosa, „să vorbească cu ambele părți ”.

Există, totuși, anumite stimulente economice și politice care au influență atunci când țările decid să nu condamne Rusia.

Brazilia

Încă din primele etape ale conflictului din Ucraina, Brazilia a menținut o poziție pragmatică, dar ambivalentă. Această poziție se conectează la nevoile agricole și energetice ale Braziliei. Fiind unul dintre cei mai importanți producători și exportatori agricoli din lume, Brazilia necesită o rată ridicată de utilizare a îngrășămintelor. În 2021, valoarea importurilor din Rusia a fost de 5,58 miliarde USD, dintre care 64% proveneau din îngrășăminte. Importurile de îngrășăminte din Rusia reprezintă 23% din totalul de 40 de milioane de tone importate.

În februarie 2023 , a fost anunțat că compania rusă de gaze Gazprom va investi în sectorul energetic al Braziliei, ca parte a relațiilor energetice extinse dintre cele două țări. Acest lucru ar putea duce la o colaborare strânsă în producția și prelucrarea petrolului și gazelor și în dezvoltarea energiei nucleare.

O astfel de colaborare poate aduce beneficii sectorului petrolier al Braziliei, care se așteaptă să fie printre cei mai mari exportatori ai lumii. Până în martie 2023 , exporturile rusești de motorină către Brazilia au atins noi recorduri, în același timp cu un embargo total al UE asupra produselor petroliere rusești. Un nivel mai ridicat de aprovizionare cu motorină poate atenua eventualele lipsuri care pot afecta sectorul agricol al Braziliei.

India

Observatorii subliniază că în epoca post-război rece, Rusia și India continuă să împărtășească opinii strategice și politice similare . La începutul anilor 2000, în contextul parteneriatului lor strategic , scopul Rusiei a fost de a construi un sistem global multipolar care să facă apel la precauția Indiei față de Statele Unite ca partener.

De asemenea, Rusia a oferit Indiei sprijin pentru programul său de arme nucleare și eforturile sale de a deveni membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. Rusia continuă să fie un jucător cheie în comerțul cu arme din India, furnizând 65% din importurile de arme ale Indiei între 1992 și 2021. De la începutul războiului, a devenit un furnizor important de petrol la prețuri reduse. Acest lucru a însemnat o creștere a achizițiilor de la aproximativ 50.000 de barili pe zi în 2021 la aproximativ 1 milion de barili pe zi până în iunie 2022.

Africa de Sud

În ajunul aniversării războiului, Africa de Sud a organizat un exercițiu naval comun cu Rusia și China. Pentru Africa de Sud, beneficiile exercițiului se referă la securitate prin consolidarea capacităților marinei sale subfinanțate și supraîncărcate . Mai larg, există stimulente comerciale pentru atitudinea neutră a Africii de Sud.

Rusia este cel mai mare exportator de arme pe continentul african. De asemenea, furnizează energie nucleară și, important, 30% din proviziile de cereale ale continentului, cum ar fi grâul, cu 70% din exporturile totale ale Rusiei către continent concentrate în patru țări, inclusiv Africa de Sud.

În ianuarie 2023, Rusia a fost unul dintre cei mai mari furnizori de îngrășăminte azotate în Africa de Sud, un element critic pentru pășuni și creșterea culturilor. În plus, printre principalele importuri din Rusia se numără brichetele de cărbune folosite ca combustibil în mai multe industrii, inclusiv în prelucrarea alimentelor. Având în vedere nivelul de insecuritate alimentară din țară, ambele importuri sunt fundamentale pentru stabilitatea social-politică și economică a acesteia.

Războiul din Ucraina a arătat că nealinierea continuă să fie o alegere populară, în ciuda apelurilor de a sprijini o altă democrație aflată în dificultate. Această politică a fost mult timp un element important al identității politice a unor țări precum India. În alte cazuri, cum ar fi Brazilia, în ciuda schimbărilor aparente sub președintele Jair Bolsonaro, non-intervenționismul rămâne un element fundamental al tradiției sale politice.

Cu toate acestea, este probabil ca neutralitatea să devină un „act de echilibrare complicat”, pe măsură ce interesele conflictuale devin tot mai acute, în special în contextul furnizării de către Occident a investițiilor directe plus dezvoltare și ajutor umanitar pentru multe dintre statele nealiniate.

Autor: Jose Caballero, Economist Senior, Centrul Mondial de Competitivitate IMD, Institutul Internațional pentru Dezvoltarea Managementului (IMD)

Acest articol a aparut în The Conversation sub o licență Creative Commons.

Alte stiri din Externe

Ultima oră