După patru săptămâni de înaintare în jumătatea de nord a enclavei, armata israeliană se pregătește pentru ceea ce urmează, scrie Le Figaro
Bombardamentele intense efectuate tot weekendul în Khan Younes prefigurează o ofensivă terestră la scară largă în sudul Fâșiei Gaza? Duminică, mărturiile unor incursiuni sporadice în zonă s-au înmulțit înainte ca armata israeliană să confirme, seara, o prelungire a manevrelor sale. „Ne pregătim pentru următorii pași”, a declarat locotenent-colonelul Peter Lerner, purtătorul de cuvânt al IDF, la sfârșitul săptămânii, „în conformitate cu obiectivele noastre de a elibera ostaticii și de a distruge Hamas”. După patru săptămâni de progres metodic în jumătatea de nord a enclavei, statul major pare să fi decis să-și continue operațiunile la sud de râul Wadi Gaza.
Potrivit unei surse palestiniene, vehiculele blindate au ocupat poziții duminică pe șoseaua Salah ad-Din, între Khan Younes și Deir el-Balah, în timp ce mulți palestinieni au fugit spre Rafah, de-a lungul graniței cu Egiptul. „Acesta este un pas esențial dacă vrem să-i eliminăm pe comandanții Hamas ”, asigură Giora Eiland, fostul șef al consiliului de securitate națională al Israelului, care îi suspectează că „au părăsit nordul prin tuneluri pentru a se refugia mai la sud .
O mare parte a opiniei israeliene, pe marginea masacrelor din 7 octombrie, susține o extindere a ofensivei terestre. Armata susține că a lichidat în jur de 5.000 de luptători Hamas, dintr-un număr total estimat la aproximativ 30.000 de oameni, dar principalii săi lideri au supraviețuit în mod clar bombardamentelor. Sâmbătă seara, Benjamin Netanyahu a promis că războiul va continua „până când toate obiectivele vor fi atinse” , subliniind că în ochii lui acest lucru necesită „continuarea operațiunilor la sol” . El nu a precizat însă cum plănuiește armata să efectueze asaltul în sudul enclavei, unde aproape 2 milioane de oameni sunt înghesuiți, fără a provoca pierderi incomensurabile de civili, și fără punerea în pericol a zeci de ostatici israelieni care sunt probabil ținuți captivi acolo.
Riscul de strămutare a populației este încă ridicat
Potrivit purtătorului de cuvânt al IDF, peste 800.000 de locuitori din nordul Fâșiei Gaza au fugit de lupte pentru a găsi refugiu în sud, unde densitatea populației era deja mare înainte de 7 octombrie. Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutor Refugiaților Palestinieni (UNRWA) spune că aproximativ o sută dintre structurile sale găzduiesc aproape 1 milion de oameni într-o promiscuitate extremă. De la începutul războiului, armata israeliană a încurajat palestinienii să caute refugiu într-o „zonă umanitară” îngustă situată de-a lungul mării în al-Mawasi.
Dar ONU subliniază că, în absența unui acord între beligeranți, înghesuirea a sute de mii de oameni într-o zonă atât de mică este „o rețetă pentru dezastru” . De câteva zile, administrația americană a spus că se teme că o incursiune israeliană în sudul enclavei va cauza nenumărate victime. Ea a cerut autorităților israeliene să prevină „ orice deplasare semnificativă a populației” .
Potrivit Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, controlată de Hamas, peste 15.000 de oameni, majoritatea copii și femei, au fost uciși acolo începând cu 7 octombrie. Locuitorii enclavei, bântuiți de amintirea „catastrofei ” („Nakba”) pe care au trăit-o bătrânii lor în 1948, se tem să fie împinși la rândul lor în exil. Egiptul se teme că o prelungire a luptei din Khan Younes și Rafah va împinge populația încolțită să-și forțeze drumul spre Sinai pentru a găsi refugiu acolo. „ Pentru autoritățile din Cairo, un astfel de scenariu ar fi pur și simplu inacceptabil ”, explică Hugh Lovatt, specialist în Orientul Mijlociu la Consiliul European pentru Relații Externe.
„Operațiuni mai direcționate”
Autoritățile israeliene, îngrijorate că se va închide „fereastra de legitimitate” lor, par să caute o metodă de limitare a victimelor civile. Dar ei sunt cu greu înclinați să reducă intensitatea bombardamentelor înainte de atacurile terestre, deoarece acest lucru ar echivala, potrivit lor, cu creșterea nivelului de risc la care sunt expuse forțele lor terestre. Vineri, peste Khan Younes au fost aruncate pliante prin care i-au cerut locuitorilor să evacueze ceea ce armata descrie drept „ o zonă de luptă periculoasă” .
A fost publicată și o hartă a enclavei, împărțită în aproximativ 2.000 de sectoare, pentru a pregăti locuitorii să se deplaseze pe măsură ce au loc lupte. Poate că armata va hotărî să desfășoare operațiuni mai direcționate pentru a limita numărul victimelor colaterale ”, se aventurează Hugh Lovatt, care prezice pe termen lung împărțirea enclavei în mai multe zone separate de puncte de control și dezvoltarea unei zone tampon mari interzise. la palestinieni de-a lungul graniţei cu statul evreu.
Potrivit unei surse israeliene apropiate puterii, un alt scenariu ar consta în terminarea „ sterilizării” nordului Fâșiei Gaza, pentru a putea apoi transfera populația civilă înghesuită în sud de acolo, înainte de a da undă verde unui asalt al fortelor blindate. „Acest lucru ar implica o operațiune logistică uriașă, nu numai pentru că armata ar trebui să poată organiza căutările și verificările de identitate ale sutelor de mii de oameni care urcă pe drumul Salah ad-Din, dar și pentru că vine iarna, și că, după toată această distrugere, ar fi necesar să transportăm numeroase corturi și clădiri prefabricate pentru a îi adăposti.”
O nouă Nakba?
Pe față, liniile roșii stabilite de Administrația Biden interzic o astfel de mișcare în masă. Totuşi , subliniază sursa israeliană, organizarea adăpostului palestinienilor în nordul enclavei ar trimite un semnal liniştitor Egiptului, Iordaniei, precum şi tuturor palestinienilor care se tem de o nouă Nakba.
Unii lideri israelieni mai cred că ar putea fi util să preia controlul vechiului „drum Philadelphia”, care se întinde pe 14 kilometri de-a lungul graniței cu Egiptul, și sub care au fost săpate numeroase tuneluri de contrabandă. „Armata ar putea controla direct ceea ce intră în Gaza și, prin urmare, ar avea posibilitatea de a crește fluxul de alimente umanitare ”, argumentează sursa apropiată puterii. „ Aceasta este o întrebare complexă ”, spune Giora Eiland. Pe de o parte, desfășurarea de-a lungul graniței ne-ar permite să închidem tunelurile pe care Hamas încă reușește să le folosească. Pe de altă parte, am decis pe 7 octombrie să tăiem toate legăturile economice cu Fâșia Gaza - ceea ce va deveni imposibil dacă îi controlăm toate granițele cu lumea exterioară.”
Nu este în interesul nostru să transferăm populația în Nord, pentru că asta ne-ar cere să evacuăm acest teritoriu. spune Giora Eiland, general în retragere
Generalul consideră că nu există o „formulă magică” pentru eliminarea aparatului militar al Hamas cruțând în acelasi timp populația civilă din sudul enclavei. „ Nu este în interesul nostru să transferăm populația în Nord, pentru că asta ar necesita să evacuăm acest teritoriu. Cu toate acestea, 30% din Fâșia Gaza pe care am preluat controlul este până în prezent singurul nostru atu pentru negocierile viitoare. Așa că mă aștept ca armata să-și continue lucrările de demolare acolo pentru a elimina orice puncte înalte din care Hamas ar putea amenința forțele noastre și pentru a face clar că este pregătită să rămână acolo timp de luni sau ani"
În ochii lui, operațiunea din sud va fi puțin diferită de cea desfășurată în ultimele săptămâni în orașul Gaza. „Nu va fi distractiv ”, avertizează el. Vor fi o mulțime de victime civile, pentru că este inevitabil și trebuie să spunem asta clar aliaților noștri.”