Armata israeliană justifică faptul că i-a dezbrăcat pe palestinienii arestați

10 Dec 2023
Armata israeliană justifică faptul că i-a dezbrăcat pe palestinienii arestați

Armata israeliană a invocat motive de securitate pentru a justifica faptul că palestinienii, prezentați ca luptători Hamas, au fost dezbrăcați după arestarea lor în Fâșia Gaza, scrie Le Monde.

Canalele de televiziune israeliene au difuzat în ultimele zile imagini care au devenit virale pe rețelele de socializare, care arată bărbați îmbrăcați doar în lenjerie intimă, îngenunchiați pe o stradă sau pe un terasament, sub paza soldaților israelieni.

Pe rețelele de socializare, unii au denunțat „atacuri la demnitatea” prizonierilor, contrare dreptului internațional. Alții au spus că au recunoscut prieteni sau colegi care, potrivit lor, nu aparțineau mișcării islamiste.

Armata israeliană „arestează și interoghează” suspecți, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al acesteia, Daniel Hagari. „Cei care s-au dovedit că nu participă la activități teroriste sunt eliberați” iar „deținuții sunt tratați în conformitate cu dreptul internațional”. Este adesea necesar ca suspecții de terorism să se dezbrace de haine, astfel încât să poată fi percheziționați pentru a se asigura că nu ascund o centură explozivă sau alte arme.”

Într-o nouă secvență apărută sâmbătă pe rețelele de socializare, un bărbat se desprinde de un grup în lenjerie intimă si își ridică mâinile în aer, pentru a pune o pușcă de asalt în fața soldaților israelieni. Hamas vorbește despre înscenare, asigurând că aceștia sunt „civili neînarmați” și denunță „o schemă ridicolă și evidentă” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră