Arhivele americane au publicat mii de documente despre asasinarea lui John F. Kennedy

16 Dec 2022
Arhivele americane au publicat mii de documente despre asasinarea lui John F. Kennedy

Guvernul federal american a lansat joi o nouă serie de documente legate de asasinarea președintelui John F. Kennedy, un punct de cotitură în istoria Americii și subiectul unor teorii ale conspirației persistente, în ciuda concluziei oficiale ale guvernului că Lee Harvey Oswald, acționând singur, l-a împușcat mortal.

Istoricii și cercetătorii au spus că abia începeau să cerceteze cele 13.173 de documente care conțin informații recent lansate, în speranța că ar putea arunca o lumină suplimentară asupra uneia dintre crimele cele mai atent analizate din istoria recentă și asupra acțiunilor guvernului american înainte și după aceasta.

Documentele includ înregistrări referitoare la călătoria lui Oswald în Mexico City cu câteva săptămâni înainte de asasinarea lui Kennedy în 1963; Călătoria lui Oswald în Finlanda în 1959 , anul în care a dezertat în Uniunea Sovietică; și imagini cu cererea sa de viză cubanezăUnele dintre documente – inclusiv unul despre Operațiunea Mangusta, o campanie ascunsă a guvernului pentru a scăpa de Cuba de Fidel Castro – au inclus redactări.

Multe dintre documente au fost lansate anterior dar acum au mai puține redactări sau deloc, au spus cercetătorii. Mulți se chinuiau să afle ce informații noi fuseseră dezvăluite.

Mark S. Zaid, un avocat de la Washington care s-a ocupat de cazurile din Legea privind libertatea de informare legate de asasinarea lui Kennedy și a făcut eforturi pentru eliberarea mai multor documente, a spus: „Nu vor exista arme fumigene. Nu va fi nimic care să ne uimească într-un fel sau altul.”

„Pentru cineva care e interesat de asasinarea lui Kennedy, îndrăznesc să spun că nu va găsi nimic care să-l surprindă” a spus domnul Zaid în timp ce începea să cerceteze documentele. „Valoarea acestor documente va fi pentru cercetătorii și academicienii îndârjiți care acum își vor petrece luni de zile digerând fiecare pagină.”

Arhivele Naționale au spus că mai mult de 97 la sută din înregistrările din colecția sa legate de asasinatul Kennedy  - aproximativ cinci milioane de pagini - sunt acum disponibile publicului.

Președintele Biden a decis anul trecut să amâne lansarea celui mai recent document până la 15 decembrie 2022, declarând că arhivistul național a raportat că pandemia are „un impact semnificativ” asupra agențiilor care trebuiau consultate cu privire la redactări.

O lege din 1992 impunea guvernului să facă public ultimul dintre documentele privind asasinarea lui Kennedy până pe 26 octombrie 2017, cu excepția cazului în care președintele a optat să le rețină din motive de securitate națională. Administrația Trump a lansat o mulțime de dosare despre asasinarea a lui Kennedy în toamna lui 2017.

Dar, după un lobby intens din partea CIA și a FBI, președintele Donald J. Trump a fost de acord să rețină un lot în așteptarea unei revizuiri suplimentare pentru a se asigura că nimic lansat nu ar afecta securitatea națională. Trump le-a spus agențiilor că orice redactări ar trebui să fie extrem de rare.

Potrivit CIA, 95% din documentele sale din colecție au fost eliberate și niciun document nu a fost complet redactat sau reținut complet. CIA a spus că colecția sa de înregistrări include aproximativ 87.000 de documente, dintre care aproximativ 84.000 au fost eliberate în întregime.

Într-o notă de joi, dl Biden a spus că „tragedia națională profundă a asasinarii președintelui Kennedy continuă să rezoneze în istoria americană și în amintirile atâtor americani care erau în viață în acea zi groaznică; Între timp, nevoia de a proteja înregistrările referitoare la asasinat a slăbit odată cu trecerea timpului.”

„De aceea, este esențial să ne asigurăm că guvernul Statelor Unite maximizează transparența prin dezvăluirea tuturor informațiilor din înregistrările referitoare la asasinat, cu excepția cazului în care cele mai puternice motive posibile sugerează altfel”, a spus Biden.

Documentele făcute publice joi includ multe care au fost publicate anterior cu redactări, a declarat Gerald Posner, jurnalist de investigație și autor al cărții „Cazul închis: Lee Harvey Oswald și asasinarea lui JFK”. Posner a spus că publicul a presupus adesea că majoritatea documentelor reținute de guvern nu au fost niciodată văzute.

Posner a avertizat că oricine crede că cel mai recent lot ar putea schimba „concluzia fundamentală” la care a ajuns Comisia Warren în 1964 se afla într-o „așteptare prostească”.  Acea comisie, condusă de judecătorul-șef Earl Warren, a concluzionat că Oswald acționa singur atunci când a tras trei focuri de la Texas School Book Depository pe 22 noiembrie 1963, ucigându-l pe Kennedy și rănindu-l pe guvernatorul Texas John B. Connally Jr. în Dealey Plaza din Dallas.

Totuși, a spus domnul Posner, „însuși faptul că vorbim 59 de ani mai târziu despre ce documente CIA și că alte agenții se opun eliberării în întregime alimentează ideea publicului că este ceva în neregulă în asasinarea lui Kennedy”.

Sondajele de-a lungul anilor au arătat în mod constant că majoritatea americanilor cred că alții au fost implicați în crimă. Un comitet select al Camerei a spus într-un raport din 1979 că există dovezi care sugerează posibilitatea unei conspirații, dar nu a identificat cine ar fi putut fi acei conspiratori.

Multe dintre documentele publicate joi detaliază operațiunile secrete ale CIA în America Latină în anii înainte și după asasinare.

De exemplu, un memorandum din decembrie 1963, la o lună după asasinat, a discutat despre eforturile de a întrerupe o reuniune a Federației Unificate a Muncii pentru America Latină – descrisă ca o „asamblare de lideri ai muncii de stânga, socialiști și comuniști” – în Brazilia. .

Un document a subliniat eforturile CIA de a încadra Cuba pentru introducerea ilegală de arme sovietice în diferite țări din America Latină, precum și operațiunile planificate de bombardare a centralelor electrice, rafinăriilor de petrol și a altor obiective industriale din Cuba.

Alte stiri din Externe

Ultima oră