Obiectul tuturor suspiciunilor, Moscova consideră ca e „stupid și absurd” de a fi acuzată și a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Rusia chiar nu are interes să saboteze gazoductele Nord Stream? Dar dacă vinovații ar fi americanii? Le Figaro analizează diferite ipoteze.
Incidentul s-a petrecut brusc, pe neașteptate și ridică mai multe întrebări decât răspunde. Luni, 26 septembrie, două explozii au afectat grav gazoductele Nord Stream 1 și 2, provocând o scurgere în apele teritoriale suedeze și două scurgeri în apele teritoriale daneze. O a patra scurgere a fost identificată joi în Marea Baltică, partea daneză. Repede, pista sabotajului a fost privilegiată și, odată cu ea, o întrebare, deocamdată insolubilă: cine e responabil? Suspiciunea a căzut imediat asupra Rusiei, care este una dintre puținele țări, alături de Statele Unite, care a putut efectua o astfel de operațiune.
Moscova a respins aceste acuzații, spunând că „suferă prejudicii economice grave ca urmare a acestor acte”. Rusia solicită de urgență o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, programată vineri. Joi, Kremlinul a denunțat, de asemenea, un „act terorist” care implică un „stat” străin , după ce a arătat către Statele Unite, care au spus că e o nouă operațiune de „dezinformare”.
Dacă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, consideră că este „stupid și absurd” să suspecteze Rusia, țara ar avea totuși câteva motive întemeiate pentru a dori să-și saboteze propriile infrastructuri strategice. Totuși, „motivele” menționate aici nu reprezintă în niciun fel „dovezi” de acuzare a Kremlinului, ci pur și simplu ipoteze care fac sau nu credibilă o operațiune de autosabotaj.
Semnul unui nou pas în escaladare?
În contextul contraofensivei ucrainene și al anexării teritoriilor separatiste nerecunoscute de țările occidentale, acest sabotaj ar putea foarte bine să facă parte dintr-o nouă etapă a escaladării în care este angajat Vladimir Putin încă de la începutul războiului. „Există și alte modalități de a arăta că Rusia se află într-o logică de escaladare înainte de a utiliza energia nucleară, iar sabotarea gazoductelor ar putea fi una dintre ele”, subliniază Igor Delanoë, directorul Observatorului Franco-Rus de la Moscova. Dar pentru a face parte dintr-o astfel de logică, „acest act ar trebui să fie revendicat, altfel dobânda zboară departe”. Cu toate acestea, Rusia pare să facă tot posibilul pentru a fi îndepărtată de orice suspiciune.
Dacă rămânem la această logică a escaladării, sabotajul Nord Stream 1 și 2 ar putea suna ca un avertisment pentru aliații Ucrainei: Rusia este capabilă să atace alte gazoducte și chiar cablurile submarine, care transportă majoritatea telecomunicațiilor din lume, și o dovedeste. „Rușii cunosc locațiile. Ei se plimbă prin aceste zone de câțiva ani și au capacitatea de a face acest lucru. Când ești gata să-ți distrugi propriile conducte de gaz, nimic nu te împiedică să-ți imaginezi că pot ataca alte infrastructuri”, a spus Igor Delanoë. Dar Rusia nu trebuie să „demonstreze” de ce este capabilă, asigură specialistul.
O altă ipoteză neplauzibilă: Rusia ar putea folosi acest pretext pentru a-și spori prezența în Marea Baltică. Dar, din nou, „nu au nevoie de asta și pot transporta destul de ușor nave cu rachete Kalibr în logica escaladării în care ne aflăm”, a spus Igor Delanoë.
Reducerea debitului fără a încălca contractele
Pe de altă parte, alte ipoteze trebuie luate mai în serios. De la începutul lunii septembrie, rezervoarele de gaze rusești au fost aproape la capacitate maximă de stocare, datorită faptului că țara exportă mult mai puțin. Cu toate acestea, oprirea producției are un cost exorbitant și arderea ar fi, de asemenea, o risipă foarte costisitoare de resurse. „Sabotarea gazoductelor ar permite Moscovei să scape rapid de surplusul de gaz, producând în același timp un efect strategic”, spune Édouard Jolly, cercetător francez în teoria conflictelor armate.
Această operațiune ar putea, de asemenea, să urmărească reducerea fluxului către Europa fără a rupe contractele. De câteva săptămâni, gazoductul Nord Stream 1 a fost închis în totalitate, iar europenii și rușii se dau peste cap pentru a găsi vinovatul. Bruxelles acuză Moscova că folosește gazul ca armă economică ca represalii pentru sancțiuni. La rândul său, Kremlinul susține că oprirea livrărilor de gaze rusești către Germania este vina Occidentului, deoarece sancțiunile acestora împiedică întreținerea infrastructurilor de gaze.
Rușii vor invoca clauza de forță majoră, datorită căreia se vor simți legitimi să-și rupă contractul din cauza unui eveniment aflat în afara controlului lor.
Igor Delanoe
Cu toate acestea, rușii se vor trezi în curând fără argumente și vor trebui să repornească Nord Stream 1 dacă nu vor ca disputa să ajungă în instanță. Cu sabotaj, „vor invoca clauza de forță majoră, datorită căreia se vor simți legitimi să-și rupă contractul din cauza unui eveniment aflat în afara controlului lor”, analizează Igor Delanoë. Această strategie nu va împiedica cazul „să treacă la arbitraj, pentru că sumele în joc sunt enorme”, dar Rusia va ajunge într-o poziție favorabilă. Cu toate acestea, o întrebare rămâne fără răspuns cu acest scenariu: de ce să sabotăm și Nord Stream 2, care nu este încă în funcțiune?
Dislocare și diversiune psihologică
Dacă lărgim puțin panorama, acest sabotaj ar putea fi, pur și simplu, un mod de a-i face pe europeni să intre în panică atunci când vine iarna. Este în orice caz un efect „ aproape asumat și proclamat de către anumiți deputați ai Dumei: aceștia nu ezită să se felicite pentru faptul că Europa va tremura în această iarnă în timp ce le va fi cald ”, subliniază Igor Delanoe. Această perspectivă riscă, de asemenea, să creeze disensiuni în inima UE: „Acest sabotaj înrăutățește situația, în special pentru Germania. Franța plănuise să livreze gaze vecinului său, dar acest lucru va pune totul sub semnul întrebării”.
Tot aici ar fi scopul strategic al rușilor, dacă sabotajul ar fi opera lor. Kremlinul ar urmări într-adevăr să „provoce o dislocare psihologică a adversarului” prin diviziune, dezorganizare și neîncredere globală, potrivit lui Édouard Jolly. La aceasta se adaugă un efect probabil de „deturnare”, precizează cercetătorul: „Toată presa europeană vorbește despre acest sabotaj și în acest timp, Rusia va ratifica anexarea teritoriilor ucrainene”.
Dacă vinovații ar fi americanii?
Dacă totul pare să indice Rusia ca fiind vinovatul ideal, nici opțiunea americană nu trebuie respinsă prea repede. „Nu au digerat niciodată aceste conducte de gaz și Trump a fost foarte supărat împotriva Nord Stream 2”, spune Igor Delanoë. „Acest sabotaj ar crește dependența europeană de Statele Unite”, spune Edouard Jolly. O declarație a lui Joe Biden, rostită cu două săptămâni înainte de începerea războiului din Ucraina, a aprins și rețelele de socializare și a trezit teorii ale conspirației. „Dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt”, a spus președintele american. Dar „dacă Europa este în criză, și Statele Unite vor avea de suferit„ amintește directorul adjunct al Observatorului Franco-Rus. De fapt, multe companii americane sunt legate de companii europene și ar putea fi indirect afectate.
Pe scurt, nu există nicio dovadă că Rusia se află în spatele sabotării propriilor conducte de gaze din Marea Baltică. Pe de altă parte, nu îi lipsesc motive întemeiate pentru a fi făcut acest lucru: întreruperea fluxului fără a rupe contractele, provocarea de panică și dezbinare între europeni, crearea unei diversiuni față de ceea ce se întâmplă în Ucraina... Fie că sabotajul este opera rușilor sau a americanilor, este în orice caz „un nou tabu care se prăbușește ”, observă Igor Delanoë. Și „încă un semn că toate loviturile sunt permise”.
Pres. Biden: "If Russia invades...then there will be no longer a Nord Stream 2. We will bring an end to it."
— ABC News (@ABC) February 7, 2022
Reporter: "But how will you do that, exactly, since...the project is in Germany's control?"
Biden: "I promise you, we will be able to do that." https://t.co/uruQ4F4zM9 pic.twitter.com/4ksDaaU0YC