– Febra woke a scăzut. Marea revoluție culturală care a încercat să transforme societatea americană în numele unei viziuni radicale a justiției rasiale și sexuale și-a pierdut vigoarea. Alegerea lui Donald Trump a marcat sfârșitul dominației sale, scrie Le Figaro
Semnele declinului mișcării woke au început cu cele ale vocabularului ei. Această revoluție socială și culturală a fost în mare măsură condusă de limbajul său, care se răspândise în ultimii ani de la facultățile de sociologie și prin intermediul rețelelor sociale în discursul public.
Rasism sistemic, teoria rasei critice, drepturi LGBTQ+, diversitate și incluziune, acțiune afirmativă și părtinire inconștientă, identitate și intersecționalitate, gen fluid și spații sigure pentru minoritățile vulnerabile, microagresiuni și toalete neutre deschise persoanelor de gen neconform, cisgen și rasializati, privirea masculină și fragilitatea albă, pronumele pe care le atașăm numelui sau pe care le purtăm ca insigne, genuflexiunile în fața drapelului american în semn de protest împotriva unei țări bazate pe rasism, genocid și opresiune, denunțarea privilegiului alb și patriarhatului, masculinitatea toxică și vocabularul problematic: acești termeni care s-au răspândit în limbajul de zi cu zi în ultimii ani au început treptat să dispară.
Wokismul s-a consumat parțial, așa cum fac adesea revoluțiile, purtate de excesele lor.
Wokismul s-a consumat parțial, așa cum fac adesea revoluțiile, purtate de excesele lor. Realitatea a ajuns să interfereze cu teoriile sociologice experimentale. Criminalitatea a forțat municipalitățile să abandoneze programele de reducere a bugetului poliției; procurorii progresiști și politicile lor laxiste și-au pierdut mandatele. Cele mai liberale state americane au renunțat la unele dintre experimentele lor sociale sau penale. Oregon a renunțat la dezincriminarea drogurilor grele; În cele din urmă, California a luat măsuri împotriva ocupării spațiilor publice de către vagabonzi.
Valul de intoleranță care a însoțit această revoluție woke, vânând discursurile disidente din universități, mass-media și lumea artei, a avut și el efectul de a provoca reacții. În conformitate cu cea de-a treia lege a lui Newton, revoluția și-a început opoziția. Cenzorii care au urmărit cele mai mici încălcări ale dogmelor lor, împingând "infractorii" să demisioneze, epurând literatura populară americană într-o campanie de moralizare retroactivă, s-au văzut la rândul lor victime ale acelorași politici de anulare. Interzicerea clasicilor americani și scoaterea din bibliotecile școlare a cărților Gone With the Wind, Huckleberry Finn a primit răspunsul prin scoaterea cărților care promovau homosexualitatea sau teoriile critice ale rasei în rândul școlarilor. Asociațiile de părinți-profesori s-au ridicat împotriva consiliilor educaționale puternice, a instituțiilor alese din Statele Unite și a managerilor de curriculum, pentru a interzice cele mai extreme învățături, bazate pe teoriile de gen sau rasă.
Wokismul, fermentul revoluției MAGA
În ultimii ani, aproximativ cincisprezece state americane au interzis predarea teoriilor rasiale critice. Proiectul 1619, care a revizuit întreaga istorie a Statelor Unite prin prisma sclaviei, a fost eliminat din curriculumul multor școli.
Cancel culture, care a făcut ravagii în mass-media și în universități, unde profesorii și editorialiștii au fost nevoiți să demisioneze fără a se putea justifica, acuzati de mulțimea anonimă a rețelelor de socializare sau a comisiilor interne, este parțial întoarsă împotriva promotorilor săi. Din octombrie 2023, universitățile au văzut conflictul din Orientul Mijlociu captând discursul antirasist în vogă în campusurile americane și transformându-l în antisemitism și scuze pentru Hamas. Unii dintre marii inchizitori ai mișcării au fost la rândul lor victime ale acelorași metode pe care le folosiseră. Cea mai simbolică cadere a fost aceea în primăvara anului trecut a directoarei Harvard, Claudine Gay, promovată la conducerea prestigioasei universități după o carieră petrecută în birocrația Diversității, Egalității și Incluziunii (DEI), forțată să demisioneze pentru laxitatea sa în fața abuzuri antisemite în campusul său.
Curtea Supremă a SUA a dat, de asemenea, o lovitură politicilor de acțiune afirmativă care datează din epoca drepturilor civile la mijlocul anilor 1960, declarând practica neconstituțională.
Campania prezidențială americană a accelerat această mare realiniere ideologică. Donald Trump beneficiase deja în 2020 de respingerea ideilor woke de către publicul larg american. În mijlocul febrei militante a mișcării Black Lives Matter, el a denunțat revoltele violente care au însoțit demonstrațiile declanșate de moartea lui George Floyd la Minneapolis pentru a se prezenta drept candidatul bunului simț în fața iluziilor ideologice. Patru ani mai târziu, anti-wokismul a fost din nou una dintre principalele sale teme de campanie. Sloganul: „Kamala este pentru Ei/Ei; Președintele Trump este pentru tine”, cu referire la „pronumele neutru” folosit de „oameni ne-binari”, a fost unul dintre laitmotivele campaniei sale, care a cheltuit la fel de mult pe această reclamă ca și pe toate celelalte teme combinate, pe imigrație sau inflație.
Democrații îngreunați de excesele discriminării pozitive
Kamala Harris, promovată drept candidat democrat în timpul verii, a șters, la rândul ei, temele woke din discursul ei. De parcă ar fi înțeles în sfârșit efectul electoral devastator al acestor discursuri și cum ar fi putut fi wokismul unul dintre acceleratorii contrarevoluției MAGA, adunând secțiuni întregi ale electoratului republican la Trump, democrații le-au pus pe mut. Campania lui Kamala Harrais nu a făcut nicio mențiune despre Black Lives Matter , despre #MeToo. În loc să ceară reduceri ale bugetelor poliției, fostul procuror din California s-a prezentat drept proprietar de arme, hotărâta să meargă după bandele criminale, pretinzând că face parte din clasa de mijloc a Americii, mai degrabă decât purtătorul de cuvânt al minorităților oprimate.
„Ar fi trebuit să primească acest mesaj în 2020, când alegătorii din California, în același timp cu care au votat pentru Biden, au respins prin referendum acțiunea afirmativă în universități și angajarea de funcționari publici ”, analizează John Pitney, profesor de științe politice la Claremont McKenna College. „Acest rezultat, cel mai ignorat din aceste alegeri, a fost totuși extrem de important, deoarece a arătat respingerea acestor politici, inclusiv în statele democrate precum California”.
„Peste tot, democrații au suferit foarte mult din cauza sloganurilor ostile poliției lansate de mișcarea Black Lives Matter. Biden a fost forțat să se îndepărteze de el”, explică el . „Harris a vorbit despre palmaresul ei în întemnițarea criminalilor, pentru a se prezenta ca o democrată mai tradițională, mai aproape de John F. Kennedy decât de stânga progresistă”.
Dar această întoarcere nu a fost suficientă. Iar Kamala Harris s-a chinuit să explice de ce a inversat pozițiile pe care le luase în mod public cu patru ani mai devreme, cum ar fi permisiunea de finanțare a tratamentelor de reatribuire a sexului pentru deținuții din închisorile federale.
Marile companii lovite de reacții
Reacția a afectat și afacerile, unde grupurile de presiune woke au impus crearea de birouri responsabile cu promovarea diversității, egalității și incluziunii. Anumite mari grupuri americane care se concentraseră puțin prea mult pe wokism, uitând de clientela lor mai tradițională, au fost la rândul lor ținta unor campanii publice. Producătorul de bere Anheuser-Busch, care și-a asociat marca emblematică Bud Light cu un influencer transgender, a pierdut peste un miliard de dolari din vânzări de bere după o campanie de boicot împotriva wokeismului. Walt Disney s-a găsit în dezacord cu guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, pentru că a criticat politicile statului împotriva promovării homosexualității în școli. „Companiile sunt acum reticente să vorbească în public cu privire la problemele sociale, în special cele care au o relevanță mică pentru afacerea lor ”, spune profesorul Pitney .
Alegerea lui Donald Trump pare să fi avut chiar efectul de a elibera companiile de aceste practici. Mai multe companii mari americane au anunțat că nu mai răspund la chestionarul anual de la Human Rights Campaign , puternicul grup american de influență LGBTQ+, care măsoară politicile DEI. Walmart, una dintre cele mai mari companii din SUA, a anunțat în noiembrie că se retrage din program. A fost urmată de alte companii, precum Ford, Boeing și Caterpillar.
Dar această tăcere nu înseamnă neapărat sfârșitul unei mișcări care a fost profund înrădăcinată în lumea educațională, culturală și media de mai bine de zece ani. „Ideile trezite sunt acum instituționale ”, avertizează Sasha Stone, redactorul Awards Daily , o revistă online dedicată Hollywood-ului. „În universități, este atât de integrat încât nici măcar nu mai este subiect de discuție... Astăzi, este aproape prea târziu. Va fi nevoie de un efort pe termen lung pentru a îl elimina din toate universitățile și instituțiile. Chiar și demisiile câtorva președinți de universități au fost mici bătălii câștigate împotriva celor care încalcă libertatea de exprimare. Dar, în general, ideologia rămâne intactă. Practicile de angajare sunt adânc înrădăcinate și acum există profesioniști în diversitate în toate companiile mari, au întotdeauna cote de îndeplinit și trebuie să prezinte întotdeauna imaginea de incluziune pentru minorități.”
Acest cronicar independent critică influența profundă a acestei ideologii asupra propriului partid. „Democrații au amuțit politicile identitare pentru a reuni alegătorii independenți. Dar chiar dacă au încetat să mai vorbească despre asta, wokismul a devenit noua lor religie și nu este pe cale să dispară ”, crede ea. „Candidatura Kamalei Harris a fost întruchiparea acestui lucru: identitatea ei a fost singurul motiv pentru care a fost aleasă ca vicepreședinte de Biden și apoi ca nominalizată a partidului. Dar majoritatea americanilor preferă candidații care și-au câștigat locul câștigând alegerile primare, ceea ce ea nu a făcut niciodată.”
Trump s-a opus programelor de diversitate, echitate și incluziune
Stone crede că pagubele sunt profunde: „Wokismul aproape a distrus Hollywood-ul, mass-media și încrederea în instituțiile noastre și chiar în armata noastră. Dar publicul respinge această ideologie: de aceea filmele se luptă la box office și cultura se prăbușește". Lupta împotriva influenței politicienilor treziți din administrație este unul dintre punctele principale ale programului lui Donald Trump pentru întoarcerea sa la Casa Albă în ianuarie anul viitor.
Eseistul și jurnalistul conservator Christopher Rufo, care a devenit o personalitate națională pentru că a fost unul dintre primii care a denunțat influența acestei culturi woke și a dezvăluit plagiatul care a dus la demisia lui Claudine Gay, este una dintre inspirațiile noii administratii republicane. El a cerut recent o „contrarevoluție ”, menită să „înconjoare și să înăbușe” influența acestor politici în administrația federală.
Elon Musk și Vivek Ramaswamy, însărcinați de Trump cu supravegherea și consilierea unei reforme profunde a statului federal, sunt ambii oponenți hotărâți ai ideologiei woke. Musk l-a numit un virus mental. Ramaswamy, un antreprenor în biotehnologie, a scris o carte care expunea stăpânirea acestei ideologii asupra lumii corporative, intitulată Woke, Inc: America's Social Justice Swindle.
La sfârșitul mandatului său anterior, în septembrie 2020, Trump a semnat un ordin executiv care interzice angajaților guvernului federal și contractorilor să implementeze sau să sprijine programele de diversitate, echitate și incluziune. Acest decret a fost anulat câteva luni mai târziu de Joe Biden, dar restabilirea lui ar putea fi una dintre primele acțiuni întreprinse de Trump la întoarcerea sa.