Anunţ neobişnuit. Armata turcă nu intenţionează să-l dea jos pe Erdogan

31 Mar 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Anunţ neobişnuit. Armata turcă nu intenţionează să-l dea jos pe Erdogan

Anunţ total neobişnuit:armata turcă dezminte că ar intenţiona să dea o lovitură de stat împotriva preşedintelui Erdogan aşa cum ssusţin unele ipoteze apărute în presa straină.

„La baza forțelor armate turce se află disciplina, supunerea necondiționată și o singură linie de comandament'', a afirmat Statul major al armatei într-o declarație foarte neobișnuită, publicată pe site-ul său de Internet. ''Nu se poate vorbi despre o acțiune ilegală, care este în afara structurii de comandament sau care o compromite” se spune in textul declaratiei,scrie agerpres.ro.

Interesant este că anunţul armatei nu face referire la un material de presa anume dar a precizat că va actiona în justiţie orice informaţie “nefondată”.

Totuşi,toata lumea s-a gândit la un articol apărut in Newseek semnat de Michael Rubin,fost respomsabil al Departamentului american al apărării. Materialul apărut în revistă chiar avea un titlu incitant:Va avea loc o lovitură de stat împotriva lui Erdogan in Turcia?”

Armata turcă este a doua armată ca mărime din NATO a dat trei lovituri de stat în perioada postbelică:in 1960,1971 si 1980.

De asemenea în 1997 a înlaturat de la putere guvernul proislamist Necmettin Erbakan,tocmai mentorul politic al actualului preşedinte.

Erdogan este acuzat de adversarii săi de derivă autoritara şi de tendinţe de islamizare a ţării.

Pe de altă parte,armata este considerată o forţă fundamentală în conservarea principiilor laice instaurate de republica înfiinţata de Ataturk.

Mai trebuie reamintit că influenţa armatei s-a redus în ultimii ami în urma reformelor juridice iniţiate în perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

Alte stiri din Externe

Ultima oră