Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a acordat un interviu exclusiv pentru RFI în care vorbește despre acordul de cereale din Marea Neagră, din care Rusia s-a retras pe 17 iulie 2023. Statele Unite, care au preluat președinția lunară a Consiliului de Securitate al ONU la 1 august, au ridicat ca prioritate lupta împotriva insecurității alimentare legate în special de conflicte. Seful diplomației americane a vorbit și despre situația din Niger, unde sunt dislocați o mie de soldați americani.
- RFI : Săptămâna trecută, ați acuzat Rusia de „șantaj” cu privire la acest acord de cereale. Moscova își pune condițiile pentru reactivarea acesteia. Sunt Statele Unite gata să negocieze ?
Antony Blinken: Trebuie să puneți asta în context. Acest acord rupt de Rusia nu ar fi trebuit niciodată să fie necesar. A fost necesar pentru că Rusia a decis să invadeze Ucraina și a procedat la blocarea cerealelor ucrainene, în special din portul Odesa. Turcia a intervenit la ONU, a existat acest acord și Ucraina a putut exporta peste 30 de milioane de tone de cereale. Acesta este echivalentul de grâu a 18 miliarde de pâini. Acest lucru a avut un impact extraordinar: două treimi din exporturile de grâu au mers către țările în curs de dezvoltare și chiar și țările care nu au primit aceste cereale au beneficiat direct de prețurile scăzute ale pieței. De când Rusia a rupt acordul, prețurile au crescut între 10% și 15% și vedem impactul asupra țărilor care primeau direct acest cereal din Ucraina.
- Dar la ce concesii sunt pregătite Statele Unite pentru ca Moscova să reintre la acord ?
Nu este o chestiune de concesii. Rusia spune că are probleme la exportul propriilor cereale, ceea ce este fals. Exporturile rusești de cereale din ultimul an depășesc cu mult ceea ce a exportat Rusia înainte de invazia Ucrainei. Dacă există solicitări specifice, cum ar fi pe bănci, am făcut totul pentru a ne asigura că aceste puncte sunt rezolvate. Eu însumi le-am scris băncilor noastre pentru a le spune că susținem exportul de cereale rusești și că nu sunt sancțiuni care lasă deoparte cerealele și problemele de transport sau asigurări. A existat o propunere din partea ONU de a le rezolva așa-zisele probleme și nu a existat niciun răspuns. Ei bine, da, răspunsul Rusiei a fost atacul asupra portului Odessa, atacul asupra cerealelor din Ucraina. Rușii au distrus 220 000 de tone de cereale timp de o săptămână. Acesta este răspunsul Moscovei.
- Moscova a promis că va livra cereale rusești gratuite în șase țări africane pentru a contracara efectele încheierii acestui acord. Cum intenţionează Statele Unite să răspundă acestei iniţiative de la Moscova ?
Trebuie să fim foarte clari: Rusia și-a exprimat ideea de a exporta 50.000 de tone de cereale în șase țări. Cu toate acestea, la inițiativa acordului rupt de Rusia, 20 de milioane de tone au fost exportate în țările în curs de dezvoltare. Deci, 50.000 de tone oferite de Rusia față de 20 de milioane de tone exportate datorită acordului, nu există comparație. Ceea ce oferă Rusia este o picătură de apă. Nu rezolvă problema, nu va schimba creșterea prețurilor, nimic la faptul că milioane de tone de cereale nu ajung la cei care au nevoie de ele.
- Intenţionează Statele Unite să folosească propriile stocuri pentru a ajuta ţările care nu mai pot obţine provizii de cereale ?
Aceasta este ceea ce facem, iar de la începutul invaziei ruse în Ucraina, am oferit peste 14 miliarde de dolari suplimentari pentru securitatea alimentară în întreaga lume, în special în țările africane. Am fost la Națiunile Unite săptămâna trecută, am anunțat 350 milioane de dolari în ajutor suplimentar pentru unsprezece țări din Africa și Haiti. Deci facem maxim. Sprijinim 50% din bugetul Programului Alimentar Mondial. Rusia este sub 1%. Deci toate acestea pun în context ceea ce facem pentru a asigura securitatea alimentară în întreaga lume, inclusiv în situații de urgență, dar și pentru investiții, astfel încât aceste țări să aibă o capacitate productivă pe termen lung, pentru ele însele. Mai trebuie să știți că săptămâna trecută, la ONU, 91 de țări au semnat o declarație pentru ca cerealele și alimentele să nu fie folosite ca armă de război. Asta face Rusia, din păcate, în Ucraina.
- Referitor la lovitura de stat din Niger, domnule secretar de stat, care este rolul jucat în prezent de Statele Unite? Participați la eforturile de negociere?
Suntem în spatele eforturilor ECOWAS în Africa de a restabili ordinea constituțională în Niger, așa că lucrăm diplomatic pentru a le susține eforturile. Sunt în contact regulat cu lideri din Africa, cu ECOWAS însăși, dar și cu partenerii noștri din Europa, inclusiv Franța. Ceea ce vedem în Niger este un vid și nu oferă nimic țării și oamenilor din Niger. Dimpotrivă, această întrerupere a ordinii constituționale ne pune pe noi și pe alte țări într-o poziție în care trebuie să oprim sprijinul nostru pentru Niger, ceea ce nu va ajuta poporul din Niger.
- Diplomație mai degrabă decât intervenție militară ?
Cert este că diplomația este modalitatea preferabilă de a rezolva această situație. Aceasta este abordarea ECOWAS, este abordarea noastră și sprijinim eforturile ECOWAS de a restabili ordinea constituțională.
- Cei mii de soldați americani prezenți în Niger sunt destinați să fie retrași din țară ?
Nu pot comenta viitorul. Principalul lucru este revenirea la ordinea constituțională, la asta lucrăm. În continuare, vom vedea.