Antony Blinken: „Nu am încurajat loviturile în afara Ucrainei dar depinde de Ucraina să ia decizii cu privire la modul în care conduce acest război”

15 Mai 2024
Antony Blinken: „Nu am încurajat loviturile în afara Ucrainei dar depinde de Ucraina să ia decizii cu privire la modul în care conduce acest război”

„Nu am încurajat și nu am favorizat loviturile în afara Ucrainei, dar în cele din urmă depinde de Ucraina să ia decizii cu privire la modul în care luptă în acest război ”, a declarat miercuri, la Kiev, secretarul de stat al Ucrainei, Antony Blinken, fără să spună totuși clar dacă Statele Unite au autorizat Ucraina să folosească armele pe care i le oferă în Rusia, ceea ce până acum a exclus, scrie RBC Ukraine

"Statele Unite nu îndeamnă Ucraina să lovească în afara teritoriului său. Dar Ucraina alege singură cum să poarte războiul", a spus secretarul de stat al SUA Antony Blinken, la o întâlnire cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Blinken notează că Statele Unite nu pot încuraja loviturile în afara teritoriului ucrainean, dar Ucraina ia deciziile finale.

"Din nou, suntem hotărâți că Ucraina să câștige acest război și să reușească pentru poporul său și pentru viitorul său. Am aderat la el în propria noastră politică, dar din nou acestea sunt deciziile pe care Ucraina trebuie să le ia pentru ea însăși", a spus el.

Blinken adaugă că Statele Unite ajută să ofere Ucrainei mijloacele pentru a câștiga războiul.

Anterior, presa occidentală a raportat că partenerii Ucrainei au restricționat utilizarea armelor occidentale, nepermițând Kievului să lovească teritoriul Rusiei cu arme furnizate de aliații săi.

Potrivit rapoartelor, din cauza acestei restricții în special, Germania nu dorește să furnizeze Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, deoarece se presupune că nu va putea controla utilizarea acestora.

Recent, ministrul britanic de externe David Cameron a declarat că Ucraina are dreptul de a lovi teritoriul Rusiei cu arme furnizate de Regatul Unit.

Alte stiri din Externe

Ultima oră