Ce au aflat anchetatorii francezi despre ucigaşul de la Nisa. Un terorist ATIPIC?

17 Iul 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Ce au aflat anchetatorii francezi despre ucigaşul de la Nisa. Un terorist ATIPIC?


Ancheta progresează. La numai două zile de la teribilul atentat care a lovit din plin superbul oraş francez Nisa, lăsând în urmă 84 de vieţi pierdute şi peste de 200 de răniţi, forţele de ordine încep să pună cap la cap informaţiile pe care le obţin în legătură cu tragedia, pentru a ajunge, de fapt, la profiul autorului.

nisa

Dn păcate, o familie de români se afla la Nisa în ziua tragediei. Părinţii micuţului Denis Coman, care a fost rănit şi se află internat la Nisa, nu au fost încă identificaţi. Autorităţile franceze fac eforturi pentru a oferi informaţii despre aceştia. 

CITIŢI AICI DESPRE CAZUL FAMILIEI COMAN

Denis

Potrivit unei surse poliţieneşti, care a fost intervievată de Journal du Dimanche, „Mohamed Lahouaiej Bouhlel şi-a golit contul într-o săptămână şi şi-a vândut maşina în preajma zilei de 14 iulie, declarându-şi radicalizarea”. Sursa precizează că totuşi nu există nici testament, nici contact direct cu Siria, nici vreo dovadă de legătură directă cu gruparea jihadistă Statul Islamic descoperită până în prezent.

Potrivit Daily Mail, Mohamed Lahouaiej Bouhlel ar fi trimis circa 100.000 de euro familiei sale din Tunisia, cu câteva zile înaintea comiterii atacului de la Nisa. Despre originea acestei sume nu există nicio informaţie, iar aceasta ar fi fost dezvăluită de fratele ucigaşului.

Potrivit acestuia, teroristul ar fi reuşit să convingă mai mulţi prieteni să trimită diferite sume de bani unor rude din oraşul său de origine, Msaken, scrie Le Point.
Potrivit unor noi informaţii, ucigaşul ar fi testat locul în care a comis atacul cu ajutorul unui camion chiar în zilele de 12 şi 13 iulie, ceea ce înseamnă că şi-a premeditat actul.

Ancheta culege numeroase mărturii şi date obţinute în urma mai multor percheziţii. Potrivit informaţiilor obţinute de Le Monde, unele nume „interesante” ar fi apărut în urma examinării listei contactelor lui Bouhlel, adică persoane care ar fi cunoscute serviciilor secrete pentru acte de radicalizare.

O altă sursă subliniază relaţiile comune cu Omar Diaby, o figură a jihadismului local, din Nisa, apropiată Frontului al-Nosra, şi nu Statului Islamic. Prezenţa eventualilor complici nu a fost oficial stabilită, cu atât mai mult cu cât autorul măcelului de la Nisa nu fusese semnalat pentru radicalizare şi nu era cunoscut poliţiei decât pentru fapte de delincvenţă, fără legătură cu islamul radical.

Totuşi, potrivit Nice-Matin, mai multe SMS-uri din telefonul său mobil, destul de dubioase ca mesaj, sunt acum analizate. De exemplu, unul dintre ele – „Am material” – indică eventuala prezenţă a unuia sau a mai multor complici, scrie Le Point.

Cinci persoane care gravitau în anturajul lui Bouhlel au fost reţinute vineri şi sâmbătă, printre care şi soţia lui. Cu toţii au adus elemente în privinţa radicalizării lui rapide. În total, 100 de persoane au fost chestionate de poliţie în mai puţin de 48 de ore. Multe dintre ele au vorbit despre înclinaţiile religioase ale ucigaşului.

Radicalizarea lui rapidă a fost evocată sâmbătă şi de şeful Guvernului francez şi de ministrul de Interne, mai ales după revendicarea atentatului de către Statul Islamic.
Ca şi Mohamed Merah, Amedy Coulibaly sau fraţii Abdeslam, şi Bouhlel era genul de bărbat care erau pus pe agăţat tot ce mişca, mergea la sală şi se antrena. Una dintre femeile care a fost ţinta avansurilor sale vorbeşte despre el ca despre unul care agăţa tot ce mişcă în materie de femei. Iar sport făcea pentru a arăta bine. Unii martori de la sala de sport susţin că şi lua diferite substanţe pentru a-şi mări masa musculară, gen steroizi anabolizanţi.

Una peste alta, omul are un profil ATIPIC DE TERORIST. Era căsătorit, avea copii, dar nu a mers niciodată în Siria, nu a fost semnalat niciodată drept radicalizat şi unii dintre apropiaţii săi îl descriu drept instabil psihic. Ceea ce face ca pentru autorităţi această anchetă să se dovedească extrem de delicată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră