Parchetul turc a cerut două pedepse cu închisoarea pe viaţă şi o pedeapsă suplimentară de 1.900 de ani de închisoare împotriva fostului imam Fethullah Gülen, acuzat că a urzit puciul eşuat de la 15 iulie, scrie marţi agenţia Anodolu, relatează AFP, scrie news.ro.
În actul de acuzare, de 2.527 de pagini, aprobat de către procurori din regiunea Usak (vest), predicatorul exilat în Statele Unite, a cărui extrădare este cerută de către Ankara, este acuzat că a "încercat să distrugă ordinea constituţională prin forţă" şi "a format şi condus un grup terorist armat", precizează Anadolu.
Gülen, în vârstă de 75 de ani, vizat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a ales să trăiască în exil în Statele Unite din 1999, neagă orice implicare în lovitura de stat. El este acuzat de ani de zile că se află la conducerea unui "stat paralel", mai ales după dezvăluirea în 2013 a unui scandal de corupţie care-l implică pe Erdogan.
În actul de acuzare, procurorii acuză reţeaua lui Gülen, numită de Ankara "organizaţia teroristă Fethullah" (FETO), că s-a inflitrat în instituţiile şi serviciile de informaţii.
Grupul s-a sprijinit pe reţeau de fundaţii, şcoli private, întreprinderi, societăţi de asistenţă sau de presă pentru a prelua controlul instituţiilor turce, susţine acuzaţia.
FETO este acuzată că a adunat fonduri de la oameni de afaceri sub acoperirea unor "donaţii" şi că a transferat banii în Statele Unite prin internediul unor bănci din Emiratele Arabe Unite (EAU), Africa de Sud, Tunisia, Maroc, Iordania şi Germania, potrivit Anadolu.
O anchetă a fost deschisă cu privire la FETO şi modul ei de finanţare în septembrie 2015 de către procurori din regiunea Usak. De atunci, 111 persoane au fost vizate în acest caz şi riscă între doi ani de închisoare şi închisoarea pe viaţă. Treisprezece suspecţi sunt în continuare în detenţie preventivă.
La două zile după tentativa de lovitiură de stat, preşedintele Erdogan, care a promis să elimine "virusul" facţiunii din stat, a evocat o posibilă reintroducere a pedepsei capitale, abolite în 2004 în cadrul candidaturii Ankarei la aderarea la Uniunea Europeană.
Premierul turc Binali Yildirim s-a pronunţat marţi, anterior, în Parlament, în favoarea unui "proces drept şi imparţial" al lui Gülen, părând să dea înapoi în privinţa unei posibile reintroduceri a pedepsei cu moartea.
"Gülen va reveni în Turcia şi va da socoteală", a subliniat Yildirim, pledând pentru un proces "drept şi imparţial".
"O persoană moare doar o singură dată atunci când este executată. Există moduri de a trăi care seamănă mai degrabă cu moartea pentru aceşti oameni", a spus el în discursul săptămânal pe care l-a susţinut în faţa deputaţilor din cadrul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) în Parlament.