Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie: "Pierderi uriașe care nu sunt anunțate"

08 Ian 2023
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie: "Pierderi uriașe care nu sunt anunțate"

Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie a avertizat că Kievul și partenerii săi occidentali se vor confrunta cu un „moment critic” în care președintele rus Vladimir Putin va prezenta o ofertă de pace nesinceră.  De asemenea el marturisește că pierderile umane sunt uriase si ca nu se "face reclama" câți dintre cei pierduți sunt militari sau civili", scrie Newsweek.

Ambasadorul Vadym Prystaiko — fost ministru de externe, șef al misiunii Ucrainei la NATO și ambasador în Canada — a declarat  într-un interviu acordat Newsweek de la Ambasada Ucrainei la Londra, că Ucraina și susținătorii săi străini trebuie să rămână fermi și să ignore orice aparentă cerere de conciliere din partea Moscovei.

Cu doar câteva ore înainte ca Putin să ordone o încetare a focului de 36 de ore de-a lungul întregului front ucrainean pentru a marca sărbătorile ortodoxe de Crăciun din acest weekend, Prystaiko a avertizat împotriva oricărei oferte rusești de oprire temporară a luptei.

„S-ar putea să ofere acest lucru și să-l alimenteze în sistem, spunând: „Suntem pașnici, oferim încetarea focului”, folosind acest timp – așa cum au făcut cu acordurile de la Minsk – pentru a-și remodela propria armată și pentru a se reaproviziona" a spus el referindu-se la acordurile care au oprit luptele în estul Ucrainei în 2014 și 2015.

Oferta de încetare a focului a lui Putin – care a fost imediat respinsă de Ucraina – s-ar putea dovedi parte dintr-o operațiune de înșelăciune rusă mai amplă, a spus Prystaiko.

Pentru a intra în mintea rusă, Prystaiko a spus: „Folosesc același exercițiu ca atunci când eram negociator șef pentru acordul de la Minsk”.

Dacă aș fi rus, aș ridica miza, as  spune de fiecare dată că nu vom negocia cu Ucraina, trebuie să terminăm această operațiune. Toate țintele așa-numite operațiuni militare speciale sunt realizate sau vor fi realizate foarte curând. Dar, la un moment dat, aș oferi un alt „gest de bunăvoință”, a continuat el.

„Aș menține retorica și apoi aș arunca o bombă informațională, cum ar fi că Putin este deschis pentru negocieri cu președintele Joe Biden sau cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Nu cu voi toți [ucrainenii] pentru că sunt atât de sus deasupra voastră.

„Atunci va fi un moment foarte dificil pentru noi toți, mai ales pentru ucraineni”, a continuat el. „Ucraina va fi supusă multor presiuni din partea partenerilor noștri internaționali... Acesta va fi un moment critic în care va trebui să le reamintim că suveranitatea este elementul de bază. Fără aceasta, ei vor veni din nou. Și nu doar pentru noi. "

„Înțeleg că voi suna ca un „războinc”. El a adăugat că crede că victoria este posibilă în 2023: „Nu cred că va dura mai mult de un an”.

O pace „digerabilă”.

Par să existe puține șanse de negocieri iminente între cele două țări. Ucraina cere retragerea totală a tuturor trupelor ruse de pe teritoriul său conform granițelor din 1991, daune, urmăriri penale pentru crime de război pentru liderii ruși și garanții permanente de securitate cu apartenența la NATO.

Rusia cere recunoașterea anexării a patru regiuni ucrainene parțial ocupate și și-a menținut obiectivele de demilitarizare și „denazificare” Ucrainei, ceea ce ar însemna o schimbare de regim.

Luna trecută, Kiev a propus un plan de pace în 10 puncte și a sugerat un summit pentru pace, care să aibă loc sub îndrumarea Națiunilor Unite, în februarie.

Planul solicită restabilirea siguranței în jurul centralei nucleare Zaporojia ocupate de ruși; siguranța alimentară; securitatea energetică, inclusiv restricțiile asupra resurselor energetice rusești; eliberarea tuturor prizonierilor și returnarea tuturor deportaților; restabilirea integrității teritoriale depline a Ucrainei; şi retragerea tuturor trupelor ruse.

Planul cere, de asemenea, înființarea unui tribunal special pentru a urmări crimele de război rusești; o nouă arhitectură de securitate în spațiul euro-atlantic pentru a evita escaladarea viitoare, inclusiv garanții pentru Rusia; și o confirmare semnată că războiul s-a încheiat.

Putin a recunoscut că ar putea fi necesare negocieri pentru a pune capăt luptei, dar Moscova a respins planul și summitul de pace propus pentru februarie. Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat luna trecută că planul este o „iluzie”.

Prystaiko a spus că Kievul „încearcă sincer să găsească ceva care să fie cel puțin digerabil pentru toată lumea”.

„Se pare că acesta nu vizează foarte mult Rusia însăși”, a spus el. "Rusia oferă câteva idei, dar nu este un plan de pace ruso-ucrainean, ci mai degrabă un plan de pace al Ucrainei. Și vom vedea cum va reacționa lumea la asta".

 „Ceea ce este interesant la acest plan este că, spre deosebire de încercările anterioare – precum acordurile de la Minsk, de exemplu – nu este legat de un interval de timp. Astfel, oamenii pot lucra la diferite planuri cu securitatea energetică, cu securitatea alimentară. Există piese separate” a continuat el.

Nevoia pe termen lung a Ucrainei de garanții de securitate este „foarte importantă”, a spus Prystaiko, sugerând că anumite partide „dansează” în jurul întrebării. „Înțelegem că va trebui să luptăm pentru a obține victoria. Cum supraviețuim atunci?”

Ucraina a propus Pactul de Securitate de la Kiev ca un aranjament interimar de securitate pentru a proteja țara în timp ce face eforturi pentru aderarea la NATO. Liderii naționali au precizat că apărarea colectivă a alianței înseamnă că apartenența este cea mai bună opțiune existentă a Ucrainei.

"Conversația noastră cu restul lumii - cel puțin lumea occidentală - ar trebui să fie foarte ușoară. Ucraina câștigă, devine membră a Uniunii Europene și NATO. Și gata", a spus Prystaiko.

„Cred că planul în 10 puncte necesită ceva muncă, sper că liderii vor vedea locul națiunilor lor în el”, a spus Prystaiko. „Dar încă sper că cineva va avea suficient curaj să lucreze cu [întrebarea] dură de securitate... Cineva va trebui să ne ajute să câștigăm acest război”.

„Pierdem oameni în stânga și în dreapta”

Ucraina nu este dispusă să discute despre concesii, au precizat liderii săi. Orice sugestie contrară a fost primită cu reacții imediate. Sondajele arată că marea majoritate a ucrainenilor doresc să continue lupta.

„Suntem în război de aproape un an”, a spus Prystaiko. "Pierdem oameni în stânga și în dreapta. Nu facem reclamă câți dintre cei pierduți sunt militari sau civili, dar vă puteți imagina că numerele sunt uriașe, indigeste. Și orașele, unele dintre ele sunt total distruse."

„Dacă ne oprim chiar acum pentru orice fel de negocieri de pace, rușii vor încerca să-și păstreze pământul acaparat, orice au reușit să obțină până acum. Și majoritatea acestor zone sunt destul de cruciale. De exemplu, acest pod spre Crimeea ”.

„Ei vor proclama victoria, adică nu vor discuta despre planuri de pace pentru că le vor spune propriilor lor oameni: „Am terminat. Am redus capacitățile militare ale Ucrainei prin demilitarizare, ne-am întărit pentru că avem mai mulţi oameni, mai multe regiuni, mai mult de toate. Şi le-am arătat acestor porci capitalişti că lumea multipolară se restabileşte. Da, am pierdut nişte soldaţi, dar asta a fost de dragul măreţiei Mamei Rusia'".

Kievul trebuie să-și ia angajamentul de a elibera întreg teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea, clar pentru partenerii străini, a spus ambasadorul. „Trebuie să fim extrem de puternici și concentrați să transmitem acest mesaj, că nu ne schimbăm pământurile.

„Occidentul are acum o șansă unică”, a spus Prystaiko. „Nu există multe națiuni în lume care și-ar permite să sacrifice atât de multe vieți, teritorii și decenii de dezvoltare în scopul înfrângerii arheinamicului”.

El a continuat: „Înțeleg problema arsenalului nuclear al Rusiei, că în cele din urmă pot apăsa butonul și distrug întreaga planetă. Înțeleg chiar ce spune și ce face griji Elon Musk . Dar asta ne confruntăm acum sau mai târziu. Ei nu devin mai buni"

„Aceasta este ceea ce vreau să spun: toată lumea se mobilizează, fiecare lucru pe care îl putem economisi pentru a ajuta Ucraina să câștige”, a spus el.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră