Ambasadorul Ucrainei a dezvăluit că Putin voia o rezoluție pașnică cu Ucraina în timpul negocierilor de la Istanbul din martie-aprilie 2022

29 Dec 2023
Ambasadorul Ucrainei a dezvăluit că Putin voia o rezoluție pașnică cu Ucraina în timpul negocierilor de la Istanbul din martie-aprilie 2022

Fostul ministru adjunct al Afacerilor Externe ucraineană dezvăluie dorința reală de pace a lui Putin în timpul negocierilor de la Istanbul, scrie VoiceOfEurope

Fostul ministru adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleksandr Chalyi, a dezvăluit că în timpul negocierilor de la Istanbul din martie-aprilie 2022, președintele rus Vladimir Putin a demonstrat dorința sinceră de a ajunge la o rezoluție pașnică cu Ucraina.

Chalyi, membru al delegației ucrainene la acea vreme, a dezvăluit că un compromis, semnificativ diferit de ultimatumul inițial al Rusiei propus la Minsk, a fost aproape finalizat în timpul acestor discuții.

La o dezbatere la Centrul de la Geneva pentru Politică de Securitate, Chalyi a declarat:

„Am fost în acel moment în grupul de negociatori ucraineni. Am negociat cu delegația rusă aproape două luni în martie și aprilie un posibil acord de reglementare pașnică între Ucraina și Rusia. După cum v-ați amintit, am încheiat așa-numitul Comunicat de la Istanbul. Și am fost foarte aproape la mijlocul lunii aprilie, la sfârșitul lui aprilie, să ne finalizăm războiul cu o înțelegere pașnică.”

Fostul viceministru a subliniat că decizia personală a lui Putin de a accepta textul Comunicării de la Istanbul a marcat o abatere de la ultimatumul anterior al Rusiei prezentat la Minsk, care includea cereri de „demilitarizare” și „denazificare”. Chalyi a subliniat că dorința lui Putin de a se abate de la propunerea inițială a demonstrat un efort real de a găsi un compromis realist și de a ajunge la pace. În ciuda progreselor înregistrate în timpul negocierilor de la Istanbul, Chalyi a remarcat că, din motive necunoscute, acordurile de compromis au fost ulterior anulate. El și-a împărtășit convingerea personală că Putin și-a dat seama, la o săptămână după 24 februarie a anului precedent, că a făcut o greșeală și a căutat activ un acord cu Ucraina.

Dezvăluirea vine pe fondul discuțiilor politice cu liderul fracțiunii „Slujitorul Poporului”, David Arakhamia, care a afirmat că Ucraina a abandonat acordurile de la Istanbul în urma vizitei premierului britanic Boris Johnson la Kiev.

Alte stiri din Externe

Ultima oră