Într-un limbaj neobișnuit de sincer, David Pressman critică Budapesta pentru că „subminează prietenia” cu SUA, scrie Politico
Ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, a criticat joi „mesajele antiamericane periculos de dezechilibrate” ale țării și „relația ei în expansiune cu Rusia”.
Într-un discurs înflăcărat la Universitatea Central Europeană din Budapesta, la aniversarea a 25 de ani de la aderarea Ungariei la NATO, Pressman a susținut că premierul Viktor Orbán se izolează din ce în ce mai mult de prieteni și aliați „spunând și făcând lucruri care subminează încrederea și prietenia”.
„Nu putem nici să înțelegem și nici să acceptăm ca prim-ministrul să identifice Statele Unite ca un „adversar de vârf" al aliatului nostru Ungaria”, a spus Pressman. „Sau afirmația lui că guvernul Statelor Unite încearcă să răstoarne guvernul ungar – literalmente, să-l „înfrângă”.
„Nu putem ignora atunci când președintele Adunării Naționale a Ungariei afirmă că războiul lui Putin în Ucraina este de fapt „condus de Statele Unite”, a adăugat el.
La câteva ore după ce a avut loc discursul, Orbán a distribuit un videoclip pe X în care vorbit despre „perioada dificilă a relațiilor americano-ungare”.
„Administrația americană așteaptă de la Ungaria lucruri pe care nu vrem și nu putem sa le livrăm”, a spus el.
Ungaria a fost criticată pentru că menține legături strânse cu Rusia, în ciuda invaziei Ucrainei. Regresia democrației a îngrijorat și alți membri ai UE. În septembrie 2022, Parlamentul European a emis o declarație în care spunea că „Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină”.
Pressman a condamnat lipsa dialogului constructiv cu Budapesta și lipsa acesteia de motivație de a rezolva problemele. Admițând că ambasadorii „nu susțin, de obicei, astfel de discursuri în alte țări aliate”, el a subliniat că SUA speră că cooperarea rămâne posibilă.
„Cu alți aliați ne angajăm, colaborăm, lucrăm împreună – chiar și acolo unde avem diferențe. Aici, asta nu funcționează – până când nu acționăm”, a avertizat el.
Dacă Ungaria nu își schimbă politica față de Rusia, Statele Unite trebuie să examineze întrebarea cum își poate proteja propriile interese de apărare și securitate, scrie Index.hu
Revenind la războiul din Ucraina, el a spus că agresiunea Rusiei a arătat clar că aceste diferențe de lungă durată nu pot fi ignorate și că, deși războiul nu a divizat aliații, a scos la iveală tensiuni care au rămas nerezolvate de prea mult timp.
El a adăugat apoi că crede că afirmația lui Viktor Orbán că Washingtonul este condus de o administrație pro-război este falsă. El a spus că și Statele Unite vor pace și încheierea războiului, dar, potrivit lui, nu depinde de oprirea subvențiilor pentru arme.
Chiar crede Ungaria că, dacă partenerii și aliații noștri nu mai oferă sprijin militar Ucrainei în timp ce aceasta luptă pentru simpla ei existență pe propriul său teritoriu, atunci Rusia s-ar așeza la masa negocierilor a doua zi?
- a întrebat ambasadorul, care a calificat oferta de pace a Ungariei drept o fantezie, întrucât credea că într-un astfel de caz Rusia nu va ocupa decât mai mult teritoriu.
„Nu trebuie să cădem de acord cu totul și nu vom fi. Nici măcar nu trebuie să fim de acord cu majoritatea lucrurilor”, a spus Pressman. „Dar este în mod clar de lucru de făcut.”
În cele din urmă, el și-a încheiat discursul spunând - făcând referire în mod repetat la discursul lui Viktor Orbán din 1999 - că în urmă cu 25 de ani, Ungaria a fost ancorată în lumea occidentală, democratică, prin aderarea la NATO, dar, în același timp, acțiunile și retorica actualului guvern. nu indicați că ancora este solidă. Potrivit acestuia, SUA, ca aliat, trebuie să atragă atenția asupra preocupărilor sale și a subliniat că rămâne deschisă dialogului.
În urmă cu douăzeci și cinci de ani, ne-am ancorat împreună ca aliați democratici. Rămânem încrezători că vom naviga înainte ca parte a unei alianțe democratice mai puternice și acum mai extinse, o decizie care stă în mâinile Ungariei, guvernului și poporului său.
The Democratic administration expects us to do things that we cannot deliver. They want us to enter the #RussiaUkraineWar, support #migration and the #LGBTQ frenzy. This is taking it’s toll on US-Hungarian relations. pic.twitter.com/sQh35O3Yi5
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) March 14, 2024