Ambasada SUA la Kiev îndeamnă cetățenii americani să părăsească urgent țara

15 Iul 2022
Ambasada SUA la Kiev îndeamnă cetățenii americani să părăsească urgent țara

Invocând amenințarea cu rachete, ambasada americană cere cetățenilor americani din Ucraina să plece din țară. Alerta de securitate a fost postată pe site-ul ambasadei într-o zi în care Moscova și-a intensificat atacurile cu rachete în diferite locații din Ucraina, scrie The New York Sun

Ambasada americană la Kiev îndeamnă toți cetățenii  S.U.A. din Ucraina să „plece imediat”, invocând amenințarea atacurilor rusești cu rachete și, de asemenea, au avertizat împotriva intrării în țară. Alerta de securitate a fost postată pe site-ul ambasadei pe 14 iulie, zi în care Moscova și-a intensificat atacurile cu rachete în diferite locații din Ucraina. În cel mai letal, forțele ruse au lansat rachete dintr-un submarin în Marea Neagră ucigând 22 de persoane în orașul central Vinnytsia.

Nu a fost clar dacă noua avertizare a ambasadei a fost făcută ca urmare a acelui atac cu rachete sau din cauza informațiilor că alte atacuri ar putea fi iminente, dar se pare că a fost postat după atacul asupra Vinnytsia. În mod tragic pentru civilii prinși în focul încrucișat – sau vizați în mod deliberat, după cum insistă autoritățile ucrainene – atacurile cu rachete ale Rusiei nu arată niciun semn de pauză de vară: cel puțin 48 de oameni nevinovați au murit într-un atac cu rachetă în estul Ucrainei săptămâna trecută și în ultimele zile și lovituri suplimentare au vizat zone din Mykolaiv și Harkov.

Armata ucraineană a declarat miercuri că a distrus un depozit de muniții rusești în orașul sudic Nova Kakhovka, ucigând mai mulți soldați ruși, într-un atac care se pare că a folosit rachete de artilerie mobilă HIMARS furnizate de americani, a raportat BBC. A fost a doua lovitură asupra zonei ocupate de ruși în această săptămână. Aceste evoluții sunt probabil ceea ce a determinat-o pe purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zakharova, să spună despre noul avertisment pentru americani de a părăsi Ucraina:

„Ambasada SUA în Ucraina a uitat să adauge că Washingtonul transferă arme americane regimului de la Kiev, a căror utilizare provoacă prelungirea conflictului și moartea oamenilor.”

Potrivit ambasadei, „Situația de securitate în toată Ucraina continuă să fie violentă și imprevizibilă din cauza atacurilor militare în curs ale Rusiei, cu lupte active în țară și condiții de siguranță incerte”. Acesta a îndemnat cetățenii americani „să plece imediat folosind opțiunile de transport terestre disponibile în privat, dacă este sigur să facă acest lucru”, și a spus că cei din Ucraina ar trebui să „evite adunările mari și evenimentele organizate, deoarece acestea pot servi drept ținte militare rusești oriunde în Ucraina, inclusiv regiunile sale de vest.” Există, de asemenea, instrucțiuni de urmat „dacă auziți o explozie puternică sau dacă sunt activate sirenele”.

Ambasada Americii la Kiev a fost redeschisă în mai, după ce s-a închis cu trei luni înainte – înainte de invazia Rusiei a Ucrainei pe 24 februarie. Kievul a fost scutit în mare măsură, deși nu în totalitate, de atacurile de rachete de când forțele ruse s-au retras din regiunea capitalei la începutul lunii aprilie dar atacul asupra Vinnytsia, un oraș care nu este în Donbas, ci la sud-vest de Kiev, subliniază fragilitatea situației de securitate aproape peste tot în Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră