Alianța lui Orbán câștigă suficient sprijin pentru a alcatui un grup în Parlamentul UE

08 Iul 2024
Alianța lui Orbán câștigă suficient sprijin pentru a alcatui un grup în Parlamentul UE

Belgia Vlaams Belang devine al șaptelea partid național care se alătură Patrioților pentru Europa de dreapta, scrie Politico

Noua alianță de dreapta a premierului ungar Viktor Orbán a câștigat suficient sprijin pentru a se califica ca grup oficial în Parlamentul European, după ce belgianul Vlaams Belang a declarat că se alătură Patrioților pentru Europa.

Anunțul făcut de Vlaams Belang sâmbătă seara, care a urmat vineri decizii similare luate de partidele de extremă-dreapta olandeze și spaniole, aduce la șapte numărul țărilor UE reprezentate în alianța Patrioților pentru Europa, pe care Orbán a lansat-o la sfârșitul lunii trecute.

Aceasta înseamnă că alianța se califică pentru a forma o nouă grupare oficială în extrema dreaptă a Parlamentului European. Regulile adunării impun ca o grupare oficială să aibă 23 de europarlamentari din șapte țări. Grupările formale de părți obțin avantaje financiare și procedurale.

Orbán avea deja destui europarlamentari. Și acum partidelor de dreapta ale alianței din Ungaria, Austria, Portugalia și Republica Cehă li se alătură grupuri din Belgia, Spania și Olanda.

„Patrioții pentru Europa continuă să crească cu cea mai recentă adăugare, Belgia Vlaams Belang”,  a scris pe Twitter Zoltán Kovács, purtătorul de cuvânt internațional al lui Orbán, sâmbătă seara.

„Ca partide de dreapta, patriotice și naționaliste, suntem puternici împreună în Europa”, a spus președintele Vlaams Belang, Tom Van Grieken, într-o declarație. „Avem mai multe în comun decât ceea ce ne desparte.”

Liderul partidului Vox din Spania, Santiago Abascal, a declarat vineri  pentru La Gaceta că partidul său se va alătura alianței lui Orbán, retrăgându-se din conservatorii și reformiștii europeni ai premierului italian Giorgia Meloni. Olandezul Geert Wilders a spus că Partidul său pentru Libertate a vrut să se alăture Patrioților pentru Europa pentru a „proteja moștenirea noastră iudeo-creștină. Și familiile noastre.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră