Alegerile europene: în Germania AfD provoacă un nou cutremur

11 Iun 2024
Alegerile europene: în Germania AfD provoacă un nou cutremur

Scorul partidului de extrema dreapta, care a ajuns pe prima pozitie in landurile de est ale tarii, scoate la iveala fracturile reunificarii, scrie Le Figaro

După revenirea răsunătoare a extremei drepte la Bundestag în timpul alegerilor legislative din 2017, Germania este zguduită de un nou cutremur. Cu un scor de 15,9%, pe locul doi în spatele conservatorilor CDU, AfD (Alternative für Deutschland) depășește toate partidele din coaliția care conduce țara, inclusiv SPD-ul lui Olaf Scholz, care a suferit o înfrângere istorică (13,9%).

Încă foarte departe de porțile puterii și de rezultatul spectaculos al RN în Franța, șocul este însă deosebit de dur într-o țară care rămâne marcată de „datoria memoriei”. Partidul, chestionat pentru legăturile sale cu Kremlinul, nu și-a făcut "update" ca și alte grupuri naționaliste de dreapta din Europa, cum ar fi Fratelli D'Italia a lui Giorgia Meloni. Dimpotrivă, AfD sporește provocările rasiste și cultivă nostalgia pentru al Treilea Reich .

Scorul AfD a dat naștere la adevărate lupte pe platourile de televiziune în seara tradițională a alegerilor. Astfel, copreședintele SPD, Lars Klingbeil, a insultat-o ​​pe Alice Weidel, copreședintele AfD, pe postul de televiziune NTV, deplângând că „naziștii au câștigat puterea” în timpul alegerilor europene și sperând că acest lucru va provoca un valal celor care vor să „ apere democrația în Germania”.

AfD este o amenințare serioasă pentru democrația noastră, Serviciul de Protecție Constituțională a pus partidul sub supraveghere”, scrie săptămânalul Der Spiegel într-un editorial. Anumite federații regionale sunt deja considerate organizații de extremă dreaptă confirmate, fiind remarcate în mod regulat pentru declarațiile lor fasciste, rasiste sau subversive. De ani de zile, AfD a împins limitele a ceea ce se poate spune spre dreapta.  »

În principiu, este mai dificil pentru AfD să-și mobilizeze susținătorii pentru alegerile europene. Spre deosebire de alte partide suveraniste, care au renunțat să părăsească Europa, dar pretind că vor să o schimbe din interior, AfD pledează pentru „Dexit”. Partidul respinge instituțiile UE, pe care le consideră o „construcție nedemocratică și incapabilă de reformă”. El vrea să o înlocuiască cu o „federație a națiunilor europene”.

AfD pledează pentru „Dexit” și cultivă nostalgia pentru al Treilea Reich

Renumit pentru pozițiile sale dure cu privire la imigrație, AfD, care pledează pentru „remigrarea” în țările de origine, a obținut cele mai bune scoruri în cele șase landuri ale fostei RDG. A fost pe primul loc, înaintea CDU, care domină în restul țării, și depășește 30% în anumite regiuni, relevând că fracturile reunificării încă nu au fost închise. „În estul Germaniei, o proporție semnificativă a populației încă nu a digerat traiul în sistemul politic al fostei RFG și democrația liberală ”, explică Hans Stark, cercetător la Ifri. "Acolo se cultivă nostalgia pentru RDG și sentimentele pro-ruse alimentate de declasificare. AfD își propune să se apropie de China și Rusia, inspirându-se din modul lor autoritar de guvernare și să întoarcă spatele UE. Este atractiv pentru acest segment al populației

În mod tradițional, partidele neonaziste, cum ar fi NPD, acum interzis, au obținut cele mai bune rezultate în fosta RDG. Provocările liderului AfD, Maximilian Krah, care a fost îndepărtat de la finalul campaniei pentru că a afirmat că un SS nu este „ în mod automat un criminal  ”, sunt mai puțin șocante acolo decât în ​​Germania. Figura AfD din Turingia, Björn Höcke a fost condamnat pentru că a folosit un slogan nazist. Aceste „gafe” l-au determinat pe RN să înceteze cooperarea cu AfD în cadrul Parlamentului European, unde fac parte din grupul Identitate și Democrație (ID).

În încercarea de a-și corecta imaginea după succesul său istoric, AfD, care a cunoscut o derivă bruscă de la începuturile sale ca partid eurosceptic fondat ca reacție la criza greacă, a anunțat luni că Krah nu va sta în rândurile sale în Parlamentul European.

Radicalismul întruchipat de Höcke și Krah reprezintă totuși curentul majoritar în cadrul AfD ”, avertizează Hans Stark. A trecut mult timp de când cei care susțin un conservatorism solid, dar bun, au părăsit partidul. AfD nu este încă un partid nazist, dar nu poate fi exclus că va deveni unul.  »

Alte stiri din Externe

Ultima oră