UPDATE. Partidul "La Republique en Marche!" (LREM) al președintelui Franței, Emmanuel Macron, pare a-și fi asigurat obținerea unei largi majorități în Adunarea Națională, conform estimărilor de la finalul primului tur al alegerilor legislative de duminică, transmit agențiile internaționale de presă.
LREM s-ar clasa, după acest prim tur, pe locul întâi, cu 32,2 — 32,9% din voturi, în fața dreptei ( 20,9 — 21,5%) și a Frontului Național (13,1 — 14%), conform primelor estimări ale institutelor de sondare. Proiecțiile pentru turul al doilea i-ar acorda între 390 și 445 de mandate dintr-un total de 577, precizează AFP.
Primul tur al alegerilor parlamentare nu a reușit să-i mobilizeze pe francezi, pentru prima dată după aproape 60 de ani procentul de abținere de la vot urmând să depășească 50%.
Al doilea tur al alegerilor legislative vor avea loc la 18 iunie.
*************************************************************************
Peste 47 de milioane de alegători francezi sunt chemați duminică la urne în cadrul primului tur al alegerilor legislative, după o lună de la scrutinul prezidențial câștigat de către Emmanuel Macron.
Partidul noului președinte centrist pare că va va obține o largă majoritate parlamentară pentru realizarea reformelor promise, relatează AFP, citată de Agerpres.
Birourile de vot au fost deschise la ora locală 8,00 (6,00 GMT) și vor fi închise la ora 20,00 (18,00 GMT), timp în care alegătorii pot vota pentru desemnarea a 577 de deputați.
Conform mai multor sondaje, Macron ar putea obține, la cel de-al doilea tur al alegerilor legislative care va avea loc pe 18 iunie, aproape 400 de mandate de deputat, cu mult peste pragul de 289 necesare pentru a întruni majoritatea absolută.
Scrutinul legislativ are loc în condiții de măsuri de protecție sporită, fiind mobilizați 50.000 de polițiști și jandarmi, în contextul unei amenințări teroriste ridicate.
Ultimele sondaje arată că partidul lui Macron, ''La République en marche!'', este creditat cu 30 % din intențiile de vot, plasându-se înaintea partidului de dreapta Republicanii (20 %) și a Frontului Național (FN, extrema dreaptă, 18 %), aflat în dificultate după eșecul suferit de lidera sa, Marine Le Pen, în confruntarea cu Emmanuel Macron la cel de-a doilea tur al alegerilor prezidențiale din luna mai.