Partidul Democrat din Suedia, care se pretinde a fi naționalist și antisistem, ar putea avea o majoritate dacă dreapta câștigă alegerile generale de duminică, 11 septembrie. Un sondaj îi creditează pe naționaliștii democrați cu 21,5% din voturi, scrie Le Figaro.
1. Problema migrației
O țară a emigrației de multă vreme, Suedia a devenit un tărâm primitor pentru străini. În numele drepturilor omului, liderii săi social-democrați (al cărui model suprem este regatul scandinav) au decis să inverseze fluxul și să deschidă porțile refugiaților. Sub aparenta generozitate se ascundeau și motive ascunse mai banale, economia având nevoie de forță de muncă. Această politică de azil a început cu războaiele din fosta Iugoslavie, dar s-a lăsat dusă până la conflictul sirian. Numai în 2014, Stockholm a distribuit 160.000 de permise de ședere.
În total, numărul persoanelor născute în străinătate a crescut cu 80% în douăzeci de ani. Un locuitor din cinci provine din altă regiune, adică 2 milioane de cetățeni dintr-o forță de muncă totală de 10 milioane. Un sfert dintre nou-născuți au cel puțin un părinte nenativ. SD, care cuantifică costul acestei imigrații la aproape 100 de miliarde de euro în opt ani, au făcut din ea calul lor de bataie. Rezultat: partidul lor a trecut de la 1,5% din voturi în 2002 la 17,5% în 2018. Pentru alegerile din 11 septembrie este dat la 21,5%, ceea ce o face prima mișcare de opoziție, în fața așa-zisei drepte „clasice” .
2. Insecuritate spectaculoasă
Campania electorală a fost dominată în totalitate de o temă pe care SD o leagă de imigrație: insecuritatea. De la începutul anului, 47 de persoane au fost ucise în 250 de ciocniri între bande rivale. În 2021, țara a înregistrat 342 de împușcături care au făcut 46 de morți. Față de numărul de locuitori, acesta este un record european! Acest război între bande se opune clanurilor organizate pe baze etnice (somalezi, albanezi, afgani etc.) și care concurează pentru traficul de droguri.
Este atât de violent încât Netflix l-a transformat într-un serial de succes: Snabba Cash, o ficțiune bazată pe viața traficanților de droguri din Stockholm. Concentrat anterior în suburbii, se răspândește în mediul rural. Mărturie stă acest incident cu arme de foc care a rănit o mamă și copilul ei pe un loc de joacă din satul Eskilstuna, în centrul țării. Evenimentul a șocat în special opinia publică. La fel ca SD, toate partidele și-au întărit așadar retorica, în dreapta ( "Să punem Suedia în ordine" , proclamă liderul conservatorilor) ca și la stânga: premierul social-democrat promite - puțin târziu - "o ofensivă națională împotriva împușcăturilor, armelor și bandelor” .
3. O criză energetică și o inflație record
Un alt motiv pentru succesul SD: situația economică. Ca și în restul UE, consecințele conflictului ruso-ucrainean au intrat în peisaj. Inflația este la 8%, iar facturile la energie s-au dublat. Într-o țară în care iernile sunt aspre, îngrijorarea este legitimă. Atât de mult încât guvernul a eliberat 8,37 miliarde de euro pentru a subvenționa gospodăriile și a amortiza creșterile. Frica de vecinul rus alimentează și anxietatea generală. Amintiți-vă că Suedia tocmai a rupt cu două secole de neutralitate cerând aderarea la NATO.
Și că vrea să-și dubleze bugetul de apărare, prin creșterea lui de la 1 la 2%. În acest context, cel care vorbește tare și clar este întotdeauna cel mai liniștitor. Este cazul lui Jimmie Akesson, liderul SD. Dacă vrea să guverneze, dreapta va trebui să se alieze cu el, deoarece el este acum liderul opoziției. Rămâne de văzut cine va câștiga din cele două blocuri: în sondaje, social-democrații și aliații lor de stânga sunt la 49,6%, în timp ce Uniunea All Rights (cu SD) este la 49,3%. Votul de vot promite să fie strâns.