Alegeri în SUA: revanșa Trump-Biden

07 Noi 2022
Alegeri în SUA: revanșa Trump-Biden

Figura fostului președinte Donald Trump a dominat campania pentru alegerile intermediare, scrie Le Figaro.

La doi ani de la sfârşitul mandatului său, Donald Trump revine în centrul dezbaterii politice americane. Sondajele alegerilor de la jumătatea mandatului, care îi cheamă marți, 8 noiembrie, pe alegătorii americani să voteze pentru a alege Camera Reprezentanților, o treime din Senat, guvernatorii a 36 de state și sute de alți aleși locali, seamănă în mare măsură cu un referendum pro sau contra Trump.

Fostul președinte face obiectul mai multor anchete judiciare urmând ca în curând să fie pus sub acuzare de procurorul general. De asemenea, el a fost implicat direct în timpul audierilor comisiei de anchetă asupra revoltei din 6 ianuarie 2021 ca principal responsabil și instigator al acestui atac fără precedent asupra Congresului. Dar el păstrează sprijinul unei majorități solide de alegători republicani și a influențat în mod deliberat scrutinul pentru a-și pregăti candidatura probabilă pentru un nou mandat prezidențial.

În timp ce Statele Unite se confruntă cu cea mai mare inflație din ultimii patruzeci de ani, un subiect pe care alegătorii îl consideră cea mai serioasă preocupare, chiar înainte de insecuritate și imigrația ilegală necontrolată, campania electorală a fost absorbită în mare măsură de criza deschisă în 2020 de Trump prin refuzul  de a își accepta înfrângerea.

Alegerile ar fi fost dificile, oricum, pentru democrați. Gradul de aprobare al lui Joe Biden este de aproximativ 40%. Este puțin probabil ca Democrații să nu-și piardă majoritatea restrânsă în Cameră și să-și păstreze controlul minuscul de un singur vot asupra Senatului. Dar Trump adaugă o provocare suplimentară și fără precedent. Criza pe care a creat-o de la zero, reluând în fiecare dintre aparițiile sale publice teza că alegerile din 2020 i-au fost furate prin fraudă masivă a democraților, a contribuit la subminarea legitimității succesorului său și pare să fi contaminat întregul sistem electoral american.

De la începutul anului, Trump a folosit-o pentru a-și impune controlul asupra Partidului Republican. El a căutat mai întâi să pedepsească și să epureze partidul de aleșii care au eșuat votând pentru demiterea lui sau pur și simplu au refuzat să cedeze presiunii sale de a inversa rezultatul alegerilor din 2020. Majoritatea au fost învinși la primare de candidații pro-Trump, cum ar fi Liz Cheney, reprezentanta Wyoming si fiica fostului vicepresedinte al lui George W. Bush, Dick Cheney. Alții au preferat să nu se reprezinte.

Dar, mai presus de toate, Trump și-a impus propriii candidați împotriva aparatului de partid. Adesea fără experiență, aceste personalități controversate au toate în comun loialitatea lor față de Trump și teza lui electorală furată, fie din convingere, fie din oportunism. Aceste alegeri au fost criticate de mulți republicani. „În Senat, calitatea candidaților contează”, a spus Mitch McConnell. Fost aliat al lui Trump, care s-a rupt de el după revolta din 6 ianuarie, liderul minorității republicane din Camera Superioară speră că victoria partidului său îi va permite să-și recapete postul de la șefia Senatului, unul dintre cele mai influente la Washington.

Democrații au considerat inițial că acești candidați controversați ar lucra în favoarea lor. Crezând că vor fi mai ușor de învins la alegerile din noiembrie, Partidul Democrat a cheltuit mai mult de 50 de milioane de dolari pentru a îi sprijini împotriva candidaților mai moderati la primarele republicane din California, Colorado, Maryland, Michigan, Nevada, New Hampshire, precum și Pennsylvania și Virginia. Dar acești candidați Trumpiști s-au dovedit a fi mai amenințători decât se aștepta. Dacă vor fi aleși, aceștia vor argumenta că dominația fostului președinte este totală, permițându-i să-și anunțe candidatura la scrutinul din 2024.

Un sentiment de panică

Cele mai semnificative rezultate vor avea loc în statele în care acești candidați candidează. În Arizona, Blake Masters neagă în mod deschis legitimitatea alegerii lui Joe Biden și susține teoriile fraudei. În Georgia, fostul campion american de fotbal Herschel Walker, un alt candidat impus de Trump, a rezistat tuturor scandalurilor - copii naturali, însoțitori forțați să facă avorturi și acuzații de violență domestică - pentru a-l amenința direct pe senatorul democrat în funcție.

În Pennsylvania, un alt stat crucial, fostul medic și vedetă de televiziune Mehmet Öz se află la perfectă egalitate cu adversarul său democrat, lovit de un atac cerebral la începutul campaniei. În Ohio, autorul de bestselleruri J. D. Vance, câștigător al primarelor republicane datorită sprijinului lui Trump, ar putea câștiga și el acest loc. În New Hampshire, fostul general Don Bolduc, care susține și teza fraudei electorale în 2020, îl amenință pe senatorul democrat în funcție. În Nevada, electoratul hispanic alunecă spre Partidul Republican.

Și mai îngrijorător pentru democrați: sondajele au arătat în ultimele săptămâni că candidații lor la guvernare sunt amenințați în state care au fost în mod tradițional ale lor, precum New York sau Oregon.

Chiar și Joe Biden, care în general s-a abținut să pronunțe numele predecesorului său, a vorbit despre pericolul pe care îl reprezintă pentru democrația americană acest fost președinte care refuză să respecte regulile. „Democrația americană este atacată pentru că fostul președinte al Statelor Unite refuză să accepte rezultatele alegerilor din 2020”, a avertizat Biden săptămâna trecută. Preocuparea democraților a făcut loc în ultimele zile unui sentiment de panică. Pe partea republicană, victoria anunțată va fi măsurată în principal în funcție de succesul candidaților pro-Trump.

Alte stiri din Externe

Ultima oră