Christopher Borick, profesor de științe politice și director al Institutului de Opinie Publică de la Muhlenberg College din Allentown, Pennsylvania analizează alegerile americane într-un interviu Le Figaro.
- LE FIGARO. - Au greșit sondajele în anunțarea unei mari victorii republicane?
Christopher BORICK. - Cu siguranță analiștii au supraestimat unii factori, în timp ce i-au subestimat alții. Sondajele din ultimele săptămâni au arătat o puternică mobilizare a electoratului republican. Insistând asupra acestui fenomen real, au diminuat importanța altor factori specifici, care au rămas totuși importanți.
Prima a fost suspendarea garanției constituționale a avortului, sfârșitul procesului Roe vs. Wade a fost decis de Curtea Supremă în iunie anul trecut. Multe analize au avut tendința să subestimeze impactul acestui subiect, care părea a fi prea vechi pentru a afecta buletinul de vot. Dar a ajutat la mobilizarea alegătorilor democrați și, cel puțin parțial, a contrabalansat dinamica care i-a animat pe republicani.
Al doilea factor a fost prezența lui Donald Trump: alegerile de la jumătatea mandatului sunt în mod tradițional un sondaj în care alegătorii judecă performanța președintelui în funcție. Gradul scăzut de aprobare al președintelui Biden a fost o veste bună pentru republicani. Însă Trump s-a introdus în alegeri, iar prezența sa a avut un impact foarte important: mulți alegători au considerat că alegerile au fost și despre el, ceea ce a ajutat la mobilizarea democraților.
Al treilea element au fost candidații înșiși. Mulți dintre cei selectați de republicani nu au fost alegeri foarte bune, mai ales în state extrem de disputate, precum Pennsylvania. Alegerile pentru guvernator au fost deja dure după ce democrații l-au ales pe Josh Shapiro, un candidat de top și un procuror bine respectat. Alegându-l de partea lor pe Doug Mastriano, o personalitate mult mai puțin calificată și mai contestată, republicanii aproape că pierduseră alegerile. Sondajele abia s-au clintit în timpul campaniei. Cam același lucru s-a întâmplat și în cazul alegerilor pentru Senat. Mehmet Oz, care și-a datorat victoria la primare intervenției lui Trump, a ieșit deja foarte slăbit de atacurile celorlalți candidați republicani.
- Oferă victoria lui John Fetterman din Pennsylvania un exemplu pe care democrații îl pot replica în altă parte?
Fetterman este o figură neobișnuită în peisajul politic american, iar exemplul lui va fi cu siguranță urmat, chiar dacă, fără îndoială, va fi greu de imitat. Campania lui a fost în unele privințe destul de clasică: și-a luat angajamente privind necesitatea de a apăra locurile de muncă în Statele Unite. Dar a adăugat și teme foarte progresiste, precum sprijinirea legalizării marijuanei. Acesta este un subiect care câștigă un sprijin semnificativ, în special în rândul tinerilor, și în special al tinerilor albi cu studii mai puține. Acele clase de alegători care s-au îndepărtat de Partidul Democrat la ultimele alegeri au fost cel puțin parțial interesate de candidatura lui Fetterman. Chiar dacă numărul lor probabil nu era foarte mare, a fost suficient pentru a câștiga alegerile pentru Joe Biden în Pennsylvania în 2020. Fetterman a reușit astfel mai presus de toate să demonstreze că alegătorii care se simt destul de departe de Partidul Democrat, ar putea fi brusc mult mai atenți, inclusiv la un discurs mai progresist.
- A fost personalitatea candidaților în cele din urmă un factor mai determinant decât apartenența lor politică?
Alegerile s-au decis pe marje înguste. Ne aflăm într-o perioadă de animozitate, în care fiecare votează pentru partidul său, orice s-ar întâmpla, și niciodată pentru adversar. Dar atunci când un candidat iese cu adevărat în evidență prin calitățile sale personale, unii alegători pot schimba partea sau își pot împărți votul, cel puțin pentru o alegere. Și pot face diferența, mai ales în state contestate precum Pennsylvania, unde o mică parte a alegătorilor poate fi suficientă pentru a decide alegerile. Acesta este pariul pe care Shapiro și Fetterman l-au reușit și nu există nicio îndoială că vor fi imitați.