Alegeri în Italia: "Este victoria generației Tolkien"

27 Sep 2022
Alegeri în Italia: "Este victoria generației Tolkien"

"Giorgia are o istorie de stânga: a avut o copilărie dificilă" spune Pietrangelo Buttafuoco, scriitor și consilierul liderului Fratelli d'Italia într-un interviu în La Repubblica.

"Este generația Tolkien care intră în Palazzo Chigi. Meloni este fosta bonă care a reușit în ciuda tuturor domnișoarelor Romei. Giorgia triumfă nu din cauza faptului că e de dreapta sau pentru că este șeful unei comunități politice, ci pentru că ea a devenit punctul terminus al unei așteptări colective. O așteptare din partea tuturor italienilor anti-sistem care într-un anumit sens s-au identificat cu ea”.

Giorgia Meloni conform lui Pietrangelo Buttafuoco, care este un prieten personal al liderului precum și un intelectual de referință. Unul dintre puținii pe care, în general, poate conta acea zonă politică.

  • Ne ajutați să înțelegem cine este cu adevărat femeia care a câștigat aceste alegeri și care și-a luat partidul de la 4% si l-a adus la 25%?

„Este o femeie care are o istorie de stânga”.

  • Oportunistă?

„Nu. Povestea ei este a unei fete care a trăit experiența vindecarii dintr-o copilărie foarte grea încă din adolescență. Și acea vindecare a trecut prin politica militantismului de jos. În politică ea a căutat un sens, făcând-o cu entuziasm, cu dialectică și niciodată prin ciocniri cu adversarii ei. A cucerit Roma, patria domnișoarelor de familie bună, a liceelor ​​din centru, venind de la antipozi”.

  • Această poveste de copilărie dificilă, chiar dacă adevărată, miroase a clișeu propagandistic, narațiune autobiografică.

"Dar totul este adevărat. Giorgia crește într-o familie monoparentală, făcând o alianță de fier cu mama și sora ei. Lucrează ca bonă la casa Fiorello."

  • Credeți că doar experiența dificilă poate motiva succesul politic?

„Nu. Dar greșeala fundamentală comisă de stânga, și de o anumită intelectualitate, este aceea de a fi ridiculizat-o: neputând-o criminaliza, așa cum s-a întâmplat cu Berlusconi sau Salvini, au încercat să-i facă o caricatură. Mai mult decât o greșeală, s-a dovedit o sinucidere politică: a împins pe unul din patru italieni să se identifice cu această femeie pe care stânga și lumea ei au împins-o într-un colț. Cu cât au făcut-o mai mult, cu atât sprijinul FdI a crescut".

  • Ce nu se știe despre ea?

"De exemplu, studiază mult. Este o tocilară. Care pregătește fiecare interventie, fiecare măsură de luat, inainte de orice decizie importantă de luat. Este o femeie foarte curioasă. Are un numar infinit de caiete in care ea notează totul, scrie programe, desenează diagrame. În cele din urmă, păstrează și arhivează, o regulă străveche a teatrului. Nu există improvizație. Scenariul este întotdeauna bine testat."

  • Coerența ei ar fi răsplătit-o, se spune. Chiar așa?

"Nu am înțeles multe dintre alegerile ei la început. Și i-am spus. Apoi a trebuit să fiu de acord cu ea."

  • De exemplu?

„Când Draghi a propus ca toată lumea să intre la guvernare, mulți, inclusiv eu, am sfătuit-o să accepte. Ea era singura convinsă de contrariul, de necesitatea de a rămâne în afară. Nu am fost de acord. Ea a avut dreptate. Și rezultatul de ieri este, de asemenea, rodul acestei alegeri."

  • Cu toate acestea, FdI nu este doar Giorgia Meloni. Iar partidul nu este doar conservatorism european. Există o bucată din dreapta postfascistă care militează în rândurile lui și care nu s-a împăcat cu istoria.

"Nu este moștenitorul MSI. Giorgia nu vine de la Front, ci din "Acțiunea Tineretului". Deviza "Dumnezeu, patria și familia" este idealul mazzinian, chiar înainte de Mussolini. A ei este generația Tolkien, nu Italia post sau neofascistă .

  • Dar Flacăra încă iese în evidență.

"Acea flacără este aceeași pe care și-a dorit-o Dino Ferrari în sicriu și în care s-a recunoscut Paolo Borsellino, este flacăra lui Walter Chiari. Reaprinderea instinctului fratricid astăzi ne împinge doar în eternul război civil".

  • Meloni, însă, întruchipează prototipul femeii puternice la comandă.

"Toți cei care cred în ea care sunt convinși că iluminismul și secularismul au eșuat, că democrația modernă își trăiește momentul de criză. Te afirmi pentru că ești puternic, desigur, dar autoritatea ta derivă din claritate".

  • Este o autoritate de care deja se tem unii în Europa.

„Giorgia este conștientă de faptul că va fi posibil să se regăsească singură. Dar este la fel de sigură că va câștiga, așa cum a făcut după copilăria ei grea. Singurul lucru care contează este că o domnișoară din fruntea dreptei a reușit in ceea ce stânga nu a reusit niciodată sa facă: sa fie condusă de o femeie”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră