Institutul german de cercetare Kiel Institute a avertizat joi, 10 octombrie, cu privire la o posibilă scădere a ajutorului occidental acordat Ucrainei , în cazul în care Donald Trump se întoarce la Casa Albă, iar ajutorul din Germania se reduce. La 30 august 2024, ajutorul bilateral promis Ucrainei de la începutul războiului se ridică la 397 miliarde euro, inclusiv 153,8 miliarde ajutor militar, 221 miliarde ajutor financiar și 22,3 miliarde ajutor umanitar, potrivit ultimelor cifre de la Kiel. Principalii donatori sunt Uniunea Europeană (240,9 miliarde), Statele Unite (100,2) și Marea Britanie (13,9). scrie Le Figaro
„Ucraina s-ar putea confrunta cu un decalaj mare de ajutor”, spune Institutul Kiel
„De anul viitor, Ucraina s-ar putea confrunta cu un deficit semnificativ de ajutor ”, scrie institutul într-un comunicat de presă, care enumeră ajutorul militar, financiar și umanitar promis și livrat Ucrainei de la invazia rusă din 24 februarie 2022. Posibila întoarcere a Donald Trump la Casa Albă „ar putea bloca viitoarele planuri de ajutor în Congres”, avertizează Institutul Kiel, care notează în continuare că „Germania a anunțat recent că își va reduce alocația bugetară cu 50%” și că „alți donatori europeni ar putea urma” .
Potrivit proiecțiilor institutului de cercetare, ajutorul militar și financiar s-ar ridica la 59, respectiv 54 de miliarde de euro în 2025 dacă donatorii occidentali și-ar menține nivelul de ajutor. În schimb, acest ajutor ar scădea la jumătate, la 29 și 27 de miliarde de euro, fără un nou ajutor american și dacă donatorii europeni s-ar alinia Germaniei. Această scădere ar putea fi compensată de alte pârghii de finanțare aflate în discuție, cum ar fi contribuțiile militare „coordonate de NATO” sau „împrumuturile” bazate pe „activele rusești înghețate” .
Aceste „mecanisme de finanțare menționate recent nu sunt deosebit de importante. Dacă ar fi aprobate, ar oferi un ajutor valoros, dar ar putea fi doar paliative, crede Pietro Bomprezzi de la Institutul Kiel. Aceste fonduri nu ar înlocui pe deplin ajutorul bilateral obișnuit de care are nevoie Ucraina.”
La 30 august 2024, ajutorul bilateral promis Ucrainei de la începutul războiului se ridică la 397 miliarde euro, inclusiv 153,8 miliarde ajutor militar, 221 miliarde ajutor financiar și 22,3 miliarde ajutor umanitar, potrivit ultimelor cifre de la Kiel. Principalii donatori sunt Uniunea Europeană (240,9 miliarde), Statele Unite (100,2) șiMarea Britanie(13,9).
Numai în ceea ce privește ajutorul militar, UE și SUA se află cot la cot cu aproximativ 66 de miliarde de euro promise de fiecare. Dar ajutorul american ajunge mai repede în Ucraina, deoarece 87% din angajamentele SUA au fost deja alocate unor arme și echipamente specifice, comparativ cu doar 66% din angajamentele UE.