Ahmetov, „regele” oligarhilor ucraineni se înclină în fața lui Zelensky și cedează statului imperiul său media

12 Iul 2022
Ahmetov, „regele” oligarhilor ucraineni se înclină în fața lui Zelensky și cedează statului imperiul său media

Magnatul ucrainean Rinat Akhmetov, considerat printre cei mai bogați bărbați din țară, a anunțat într-un comunicat că grupul său va renunța la activitățile legate de media și va vinde în beneficiul statului ucrainean, scrie La Repubblica

Rinat Akhmetov nu mai este „oligarh”: acum a devenit oficial un "simplu" miliardar. Ieri dimineață a surprins pe toată lumea: cel mai bogat ucrainean a fost primul care a respectat legea adoptată în septembrie pentru „dez-oligarhizarea” Ucrainei: pentru a face aosest lucru a decis să renunțe la imperiul său în mass-media cedându-l statului.

Când războiul nu începuse încă, iar Ucraina mergea la trap în direcția Uniunii Europene, printre temele pe care partenerii occidentali le dădeau în mod regulat guvernului de la Kiev se afla întotdeauna acel punct dureros: trebuie să lupte cu puterea arogantă și coruptă, oligarhii. De ani de zile indicația căzuse în haosul unei politici înecate în propriile necazuri dar anul trecut Zelensky a lansat o adevărată torpilă: a promulgat o lege conform căreia, în termen de șase luni, fiecare oligarh ar trebui să se „dezoligarhizeze”, cam ca celebrul arhiepiscop de Constantinopol.

Nimeni nu a înțeles cu adevărat ce a vrut să spună dar legea votată de Parlament a pus o ștacheta . A dat „Consiliului Național pentru Securitate și Apărare” puterea de a întocmi un registru al oligarhilor. Un oligarh e cineva care deține cel puțin trei dintre aceste patru categorii: a fi magnat media, a participa la viața politică, a deține un monopol și a avea un venit de un milion de ori mai mare decât costul minim al vieții, care este de ...77 de milioane de euro. De unul dintre cele patru criterii, Ahmetov ar putea spune ca e străin: politica activă. A jucat mereu în culise, atent să nu fie prins: iar televizoarele lui, ziarele lui, nu au fost deloc amabile cu Zelensky, care a mers până acolo încât l-a acuzat că a pus la cale o lovitură de stat împotriva lui sponsorizată de Moscova.

"Am luat decizia forțată de a renunța la compania mea de investiții în media. Săptămâna aceasta - a anunțat ieri Akhmetov - Media Group Ucraina va renunța la toate licențele TV, satelit și tipărire din Ucraina în favoarea statului. Vom închide și presa online a Universității de Stat din Moscova. ."

O decizie „forțată”, spune el. Se impune „prin lege” pentru prevenirea amenințărilor la adresa securității naționale asociate cu influența excesivă a persoanelor care au o pondere economică și politică semnificativă în viața publică”, și anume oligarhii. „Ca cel mai mare investitor privat din economia ucraineană” am „declarat în repetate rânduri că nu am fost, nu sunt și nu voi fi un oligarh” spune el,

Akhmetov este un om priceput, un adevărat echilibrist între lumi, între Kiev și Moscova și nu numai. Este un tătar, un musulman practicant și a fost marele sponsor al președintelui de atunci Ianukovici, aliatul loial al lui Putin. El este stăpânul suprem al industriei siderurgice ucrainene, părintele cărbunelui și al noilor energii; el este seful Donbassului, proprietarul a ceea ce a mai ramas (adica practic nimic) din Azovstal din Mariupol. El este proprietarul echipei Șahtior Donețk, iar până ieri a fost regele presei ucrainene: „Termenul scurt de șase luni stabilit de lege pentru vânzare și agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, nu permit vânzarea în condiții de piata”, spune el. De aceea le dă statului pe gratis. "De mai bine de 20 de ani am creat un holding media - scrie el - format din 10 canale de televiziune si satelit, resurse de internet, presa scrisa si producție media moderna. Suma investițiilor a depasit 1,5 miliarde de dolari" cu "4.000 de jurnalisti si angajați”.

Împăratul mass-media oferă sceptrul și coroana plecând capul în fața unui alt împărat: președintele Zelensky. El este cel care a vrut legea „dez-oligarhizării”, primul guvern care a încercat ceea ce părea imposibil. Mulți încă mai cred că nu va funcționa. Fie este o cacealma, fie va fi ocolită. Dar astăzi este un punct marcat pe drumul spre Europa, iar președinția mulțumește: „Vedem un exemplu demn de la grupul lui Ahmetov: legea este aceeași pentru toată lumea”, spune șeful cabinetului, Mihail Podolyak.

Alte stiri din Externe

Ultima oră